Αγιον Ορος: Μείωση ποινών των μοναχών για το επεισόδιο με μολότοφ τον Ιούλιο του 2013 - iefimerida.gr

Αγιον Ορος: Μείωση ποινών των μοναχών για το επεισόδιο με μολότοφ τον Ιούλιο του 2013

Μοναχοί
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χορήγηση ελαφρυντικού οδήγησε σε μείωση ποινών για τους οκτώ μοναχούς που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στο Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

Ύστερα από προσφυγή στον Άρειο Πάγο, που έγινε δεκτή, για την αναίρεση της δευτεροβάθμιας ποινής, η υπόθεση επέστρεψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μόνο όμως ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικού. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, ύστερα από δημόσια συνεδρίαση, αποφάσισαν τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης του σύννομου βίου και υπό αυτές τις συνθήκες οι ποινές κάθειρξης μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, ο ηγούμενος της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κι ένας μοναχός της ίδιας αδελφότητας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5,5 ετών (ο καθένας), μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως (από κάθειρξη 17 ετών). Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της συγκεκριμένης αδελφότητας τιμωρήθηκαν έκαστος με φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ποινή η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Οι συγκεκριμένοι είχαν καταδικαστεί στην εφετειακή δίκη με κάθειρξη 9,5 ετών.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο και εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Με την παραπάνω απόφαση κλείνει ποινικά η υπόθεση των αποκαλούμενων «ιερών μολότοφ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επεισόδιο προκλήθηκε, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, κατ' εφαρμογήν δικαστικής απόφασης. Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν αντιδράσεις κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου. Η δεύτερη συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η πρώτη, που κηρύχθηκε έκπτωτη, αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, γεγονός που οδήγησε στο παρελθόν σε εντάσεις και έκτροπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άγιον Όρος μολότοφ μοναχοί ποινές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ