Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως μέταλλα και οξείδια του σιδήρου, και έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων, αναφέρει ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας ΑΠΘ.
«Έχουμε αυξημένη αφρικανική σκόνη και μια από τις επιδράσεις της είναι ότι ευνοεί τον σχηματισμό ομιχλών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Μιχάλης Σιούτας.
«Καλό θα είναι να καθαρίζουμε τη σκόνη»
«Η σκόνη όταν είναι σε αυξημένη συγκέντρωση μειώνει την ορατότητα, επιπλέον βοηθάει στις συμπυκνώσεις της υγρασίας και προκαλούνται περισσότερες ομίχλες». Μάλιστα, όπως είπε, έχει την ιδιότητα η ομίχλη να σχηματίζεται εκεί που υπάρχουν αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια, ευκολότερα και συχνότερα.
«Είναι ένα εποχικό φαινόμενο, το πιθανότερο είναι να το βλέπουμε συχνά. Παρουσιάζει αυξομειώσεις» σημείωσε ο Μιχάλης Σιούτας.
Σε ερώτηση εάν η αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη, σημείωσε: «Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αβλαβές όλο αυτό, τώρα και λόγω της ρύπανσης μεταφέρονται διάφορα στοιχεία από τις περιοχές προέλευσης τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή: σίδηρο, μαγγάνιο, αρσενικό. Καλό θα είναι να απομακρύνουμε αυτή τη σκόνη, να την καθαρίζουμε».