Η Google τίμησε τη Δευτέρα τα 136 χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου Παπανικολάου με ένα doodle, για τον Ελληνα γιατρό που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το «τεστ Παπ».
Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη στις 13 Μαΐου 1883. Ηταν διάσημος γιατρός, βιολόγος και ερευνητής, ένας πρωτοπόρος της κυτταροπαθολογίας. Εγινε περισσότερο γνωστός για το λεγόμενο «τεστ Παπ», που βοηθά στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γιος γιατρού, έκανε πήρε το πτυχίο του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μόλις στα 21 του χρόνια, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τη μουσική που ήταν το μεγάλο του πάθος. Το 1907 ο Γεώργιος Παπανικολάου πήγε στη Γερμανία για ανώτερες σπουδές, όπου επέλεξε τον κλάδο της Βιολογίας.
Το 1910 παντρεύτηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη και μαζί, τρία χρόνια αργότερα, έφυγαν για την Αμερική. Εκεί, αρχικά πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα. Εκείνος πουλούσε χαλιά και έπαιζε βιολί σε εστιατόρια, ενώ εκείνη έραβε κουμπιά, μέχρι να γίνει ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ. Το 1923 ο Παπανικολάου εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες, προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 1928, έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό, καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη, για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή, επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη. Τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μέχρι την εποχή εκείνη, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.
Στη συνέχεια, οι έρευνες του Παπανικολάου επεκτάθηκαν στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στον καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων κέντρισε το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και άμεσα άρχισε η δοκιμαστική χρήση της μεθόδου σε νοσοκομεία. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.
Ο Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για βραβείο Νόμπελ, αλλά δεν τιμήθηκε ποτέ με αυτό.