Αδεια ειδικού σκοπού: Νέα παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου -Ποιους αφορά - iefimerida.gr

Αδεια ειδικού σκοπού: Νέα παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου -Ποιους αφορά

Ποδηλάτης
Νέα παράταση / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρατείνεται για δεύτερη φορά, έως τις 10 Μαΐου, η άδεια ειδικού σκοπού, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Αρχικά το μέτρο ίσχυε έως τις 10 Απριλίου, μετέπειτα έως τις 24 και πλέον σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Οικονομικών. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέχρι τις 10/4.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού:

Την άδεια ειδικού σκοπού -που παρατείνεται έως 10 Μαΐου- δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών:

  • που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
  • που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,
  • που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Από την άλλη, αναφορικά με το ενδεχόμενο που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται:

  • νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή
  • νοσεί από τον κορωνοϊό COVID-19 ή
  • είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.

Αδεια ειδικού σκοπού: Διαζύγιο και διάσταση γονέων

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ