Περίπατος στη φύση, ποδηλατάδα, κουβέντα, όλα τα μυστικά της οινοποίησης και ένα ποτήρι κρασί. Η βόλτα σε ένα οινοποιείο είναι εμπειρία, όχι μόνο για τους λάτρεις του κρασιού. Αν τώρα πέσετε και σε μέρα με «καζάνι»*, είναι η εποχή του..., θα είστε διπλά τυχεροί.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2009 τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και συμμετέχουν τα οινοποιεία, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.
Στόχος της γιορτής είναι να αναδείξει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των πόλεων και περιοχών εκείνων, που σχετίζονται με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή οίνου. Οι ελληνες οινοποιοί κερδίζουν έδαφος διεθνώς και οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου είναι εκατοντάδες και καθιστούν τη χώρα μας μία από τις πλέον «πολυποικιλιακές» οινοπαραγωγικά.
Ο οινοτουρισμός κερδίζει έδαφος και τα 88 επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας
μοιράζονται τα μυστικά τους για το κρασί και προσφέρουν τις καλύτερες ετικέτες τους για δοκιμή. Κάθε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο είναι εμπειρία. Από τον βορά, μέχρι την Κρήτη και από την Κεφαλλονιά ως τη Σαντορίνη τα ελληνικά οινοποιεία είναι επισκέψιμα, με ειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να ξεναγήσει και να απαντήσει σε κάθε απορία.
Βόλτα σε οινοποιεία για το Σαββατοκύριακο
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, επιλέξαμε, ενδεικτικά, οινοποιεία ανά την Ελλάδα όπου θα δοκιμάσουμε κρασιά, θα μυηθούμε στην τέχνη και τις τεχνικές της οινοποίησης, θα δούμε έργα τέχνης, θα αγοράσουμε καλλυντικά από σταφύλι .Ετοιμοι για οινικές αποδράσεις; Και δεν χρειάζεται να φύγεις μακριά, τουλάχιστον για αρχή.
Μουσείο Οινου στην Παιανία
Το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου βρίσκεται στην Παιανία και αξιοποιεί την παραγωγή 100 στρεμμάτων μεσογείτικου αμπελώνα και 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα, στη Νεμέα Πελοποννήσου.
Οι ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι το Σαββατιανό, (γηγενής της Αττικής), το Αγιωργίτικο (γηγενής της Νεμέας), το Ασσύρτικο, ο Ροδίτης, το Αθήρι, το Μοσχοφίλερο, το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, η γαλλικές Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και η ιταλική Trebbiano. Η επίσκεψη στο οινοποιείο Μάρκου δεν είναι απλή υπόθεση, έδω έχει στηθεί ένα μουσείο για το κρασί.
Συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική αρτιότητα με την αγάπη για την ιστορία του κρασιού, το «Μουσείο Οίνου» αποτελεί τον χώρο-διαμάντι της οικογένειας Μάρκου. Περιηγηθείτε ανάμεσα σε σπάνια εκθέματα οινοποιίας και απολαύστε γευστικές δοκιμές μοναδικών ποικιλιών κρασιού που θα ερεθίσουν το γευστικό σας αισθητήριο και θα σας εξοικειώσουν με τις λεπτότερες αποχρώσεις του κρασιού.
Το Κτημα Γεροβασιλείου είναι μία ανοιχτή γκαλερί
Και από το μουσείο Οίνου της Αθήνας στο μουσείο οίνου της Θεσσαλονίκης, στην Επανωμή, στο κτήμα Γεροβασιλείου. Ενας αμπελώνας με μία ανοιχτή, θαυμάσια γκαλερί, όπου ανάμεσα από τα σταφύλια ξεπετάγονται σημαντικά έργα τέχνης, Μοραλης, Λάππας, Γιαϊτης, Τσόκλης, Βαρώτσος.
Εδω η ξενάγηση είναι από τις πιο οργανωμένες που μπορεί να ζητήσει ένας επισκέπτης οινοποιείου.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο.
Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού. Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας.
Μάλιστα, η δημιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εκδόσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού και αυτό είναι κάτι που υπηρετεί το συγκεκριμένο κτημα.
Στη Δράμα το κρασί έχει ωραιότερη γεύση
Το κτήμα Οινογένεσις του Μπάκη Τσάλκου στη Δράμα, πρώην οινολόγου του Κτήματος Λαζαρίδη, δείχνει μεγάλα δείγματα γραφής και τα κρασιά του εξάγονται και εντυπωσιάζουν ανά την υφηλιο. Δημιούργησε το οινοποιείο του στη Δράμα και επιδίδεται στην καλλιέργεια και οινοποίηση ελληνικών αλλά και μπορντολέζικων ποικιλιών όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc και Semillion.
Η ετικέτα του με την ονομασία «Δέκα» παίρνει 10 στα 10, τόσο στο κόκκινο, όσο και στο λευκό.
Το οινοποιείο Οινογένεσις είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα, χτισμένη με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, σαν ένα μεγάλο κάστρο, σχεδιάστηκε για να εκπληρώσει δύο κυρίως σκοπούς, την παραγωγή «μεγάλων» κρασιών με πολύ υψηλές προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας και την προσέλκυση του κόσμου σε χώρους ικανούς να υποδεχτούν, να μυήσουν, στο τελετουργικό παραγωγής του κρασιού, να εκπαιδεύσουν και να προσφέρουν ψυχαγωγία.
Αν είστε τυχεροι και ο Μπάκης Τσάλκος είναι στη μονάδα, τότε η ξενάγηση και οι διηγήσεις του, μένουν αξέχαστες.
Στο Μέτσοβο για κρασί και ωραίες κουβέντες
Ισως από τις πιο κλασικές ετικέτες. Ενα μπουκάλι κόκκινο Κατώγι Αβέρωφ σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο. Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες.
Μεσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον ο επισκέπτης αισθάνεται από την πρώτη στιγμή οτι είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, και ακολουθώντας μία πρωτότυπη ξενάγηση, οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 10πμ ως τις 4μμ.
Η ξενάγηση διαρκεί 30 λεπτά και περιλαμβάνει επίσκεψη στα κελάρια του ιστορικού οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ μέσα από ένα θεατρικά στημένο σκηνικό. Παρακολούθηση video προβολών με τα διάφορα στάδια παρασκευής του κρασιού και την ιστορία πίσω από το Κατώγι Αβέρωφ.
Πρόεδρος του οινοποιείου ο Σωτήρης Ιωάννου, γνώστης και έτοιμος να εξηγήσει την κάθε διαδικασία, αν ωστόσο λείπει την ώρα που θα το επισκεφτείτε, ο CEO Αλέξανδρος Ιωάννου, είναι πάντα παρών και ετοιμάζει και τα ωραιότερα πιάτα για να συνοδέψετε το κρασί σας. Λίγα μέτρα πιο κάτω και η Πινακοθήκη Αβέρωφ για να ολοκληρώσετε την απόδραση με τον καλύτερο τρόπο.
ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ, ένα όνομα, μία ιστορία
Από τα δημοφιλέστερα οινοποιεία, στις πλαγιές της Νάουσας με διάσημες ετικέτες και μαέστρο τον Γιάννη Μπουτάρη.
Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.
Ισορροπώντας μεταξύ της μακράς οικογενειακής παράδοσης και της χρήσης νέων, καινοτόμων τεχνικών οινοποίησης, στόχος της Κυρ-Γιάννη είναι η παραγωγή κρασιών που θα γοητεύσουν τη γεύση του μοντέρνου καταναλωτή ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα και των γηγενών ποικιλιών, όπως του ευγενούς ερυθρού Ξινόμαυρου.
Σε αυτό το οινοποιείο θα κάνεις τη βόλτα σου με ποδήλατο, θα δεις τη διαδικασία οινοποίησης, θα δοκιμάσεις τα κρασιά, θα δεις σινεμά.
Όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να ζήσετε την υπέροχη εμπειρία του πικ-νικ ανάμεσα στους αμπελώνες. Μετά την ξενάγηση στο κτήμα και τους χώρους του οινοποιείου, απολαύστε ένα καλάθι με το κρασί ή τα κρασιά της επιλογής σας καθώς και διάφορες λιχουδιές που ταιριάζουν στην περίσταση.
Κτημα Φουντή για Ξινόμαυρο
4km έξω από την πόλη της Νάουσας, στον καταπράσινο οικισμό της Νέας Στράντζας, βρίσκεται το οινοποιείο του Κτήματος Φουντή. Πρόκειται για μια σύγχρονη οικογενειακή μονάδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του κρασιού από το 1992.
Το Κτήμα Φουντή είναι μέλος των Δρόμων του κρασιού της Βορείου Ελλάδος και είναι ανοιχτό σε κάθε οινόφιλο που θέλει να γνωρίσει από κοντά τον γοητευτικό κόσμο του Ξινόμαυρου αλλά και να μυηθεί στην τέχνη παραγωγής του κρασιού. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου ολοκληρώθηκαν το 1998. Πρόκειται για μια μικρή σύγχρονη οικογενειακή μονάδα, η οποία διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους και τα κατάλληλα μηχανήματα, για την ομαλή λειτουργίας της, αλλά κυρίως για την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Κάνοντας μια σύντομη περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου, ξεκινάμε από το μέρος όπου γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης. Εδώ βρίσκονται το εκραγεστήριο και το πνευματικό πιεστήριο τα οποία χρησιμοποιούνται για την γλευκοποίηση των σταφυλιών. Άμεσα συνδεδεμένο με αυτό το τμήμα του οινοποιείου είναι και ο χώρος οινοποίησης των σταφυλιών.
Εντονες μυρωδιές, χαμηλόφωνες συζητήσεις, μέχρι να φτάσουμε σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οινοποιείου, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί τα κρασιά του κτήματος, αλλά και να προμηθευτεί αυτά της αρεσκείας του.
Καλλυντικά από κρασί και σταφυλοθεραπεία στο Κτήμα Αβαντίς
Υπέροχη επιλογή για ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα. Μόλις 4 χλμ έξω από τη Χαλκίδα, στο χωριό Μύτικας ή Αμπέλια, στην καρδιά του Ληλαντίου πεδίου βρίσκεται το οινοποιείο Αβαντίς του Απόστολου Μούντριχα και της Λένγκας Γεωργιάδου.
Το πρώτο κτήριο γλευκοποίησης χτίστηκε στις αρχές του 1990, το 2017 προσαρτίστηκε το νέο εμφιαλωτήριο, ενώ ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα γλευκοποίησης το καλοκαίρι του 2021.
Το οινοποιείο διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου ψυχόμενο για την διευκόλυνση της κρυοεκχύλισης, χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Χώρο εμφιάλωσης αποτελούμενο από σύγχρονο πλυντήριο φιαλών, γραμμή εμφιάλωσης με σύστημα πλήρωσης κενού με άζωτο, περιστροφική ετικετέζα, υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών και χώρο γευστικής δοκιμής.
Η επίσκεψή στο κτήμα Αβαντίς περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στο κελλάρι των βαρελιών. Θα μάθετε την ιστορία για το Κτήμα Αβαντίς από το 1834 και την διαδικασία παραγωγής των κρασιών και αμέσως μετά επιλέξτε ανάμεσα σε διαφορετικές γευστικές δοκιμές, από τα δύο οινοποιεία του Κτηματος σε Εύβοια και Σαντορίνη και χαλαρώστε στην φιλόξενη καταπράσινη αυλή, μπροστά από τον αμπελώνα του Sauvignon blanc που φυτεύτηκε το 1990.
Σε αυτό το οινοποιείο η Λένγκα Γρηγοριάδου καινοτόμησε δημιουργώντας την πρώτη σειρά καλλυντικών.
Στόχος της να προσφέρει πράσινα προϊόντα με οικολογική συνείδηση, ντυμένα με eco friendly υλικά που σέβονται την φύση. Εδω θα βρούμε καλλυντικά για το πρόσωπο και το σώμα. Στο χώρο θα δούμε και το 1ο Wellness Room σε ελληνικό Οινοποιείο. Καθήστε αναπαυτικά χαλαρώστε και απολαύστε την μίνι αντιοξειδωτική θεραπεία προσώπου από την έμπειρη αισθητικό του οινοποιείου. Βιώστε την μοναδική σταφυλοθεραπεία με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, αρκεί να έχετε ενημερώσει για την άφιξή σας στο 2221055350
Κρασί και αποστάγματα στον Παρπαρούση
Ισως ένα από τα καλύτερα παλαιωμένα αποστάγματα που κυκλοφορούν στην αγορα, με την υπογραφή Παρπαρούση, θα δοκιμάσετε σε αυτό το οινοποιείο. H Oινοποιία Παρπαρούση στην Πάτρα ιδρύθηκε το 1974 από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγο του Βάσω, με στόχο την παραγωγή εμφιαλωμένων ποιοτικών κρασιών. Η δεύτερη γενιά συμμετέχει ενεργά, με την Εριφύλη και τη Δήμητρα στην αμπελουργία, οινοποίηση και παραγωγή.
Το οινοποιείο βρίσκεται στα Μποζαίτικα της Πάτρας όπου η οινοποίηση, η ωρίμανση, η παλαίωση και η εμφιάλωση λαμβάνουν χώρα. Για την ωρίμανση και παλαίωση χρησιμοποιούνται νέα Γαλλικά βαρέλια. Στο οινοποιείο συχνά πραγματοποιούνται εκθέσεις εικαστικών, ενώ για την επίσκεψή σας θα πρέπει να κλεισετε ένα ραντεβού στο 2610 42 03 34 Φυσικά εδώ θα δοκιμάσετε και την φημισμένη μαυροδάφνη.
Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στο κτημα Σκούρα
Το Κτήμα Σκούρα στη Νεμέα που διακρίνεται μορφολογικά για τη λιτή ελληνική αρχιτεκτονική του, αποτελεί μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα της Ελλάδας ανάμεσα σε μοναδικού φυσικού κάλλους αμπελώνες.
Οι άρτια εξοπλισμένοι χώροι και οι φιλόξενοι άνθρωποι του Κτήματος Σκούρα με επικεφαλής τον εμπνευσμένο Γιώργο Σκούρα, έρχονται με θαυμαστή ικανότητα να μυήσουν τους επισκέπτες στην οινοπαραγωγική διαδικασία, να τους ξεναγήσουν στο εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 δρύινων βαρελιών και στο εμφιαλωτήριο, και, τέλος, να τους φροντίσουν να απολαύσουν την οινική γευσιγνωσία στην μοντέρνα και υψηλής αισθητικής αίθουσα του οινοποιείου όπου φιλοξενούνται ξεχωριστά έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών.
Πρόσφατα στο κτήμα τοποθετήθηκαν οι εμβληματικές ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το γλυπτό «Τέσσερις Εποχές», αποτελώντας αγαπημένο έργο της σημαντικής ιδιωτικής συλλογής του ζεύγους Ουρανίας και Γιώργου Σκούρα, αναπαρήχθη καλλιτεχνικά με την επιμέλεια του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα, όπου και εγκαταστάθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
*μέρα απόσταξης τσίπουρου με μεζέδες και τραγούδια