Με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Χίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ξεκίνησαν στις 28 Αυγούστου.
Την αυλαία άνοιξαν τα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού, υπό τον τίτλο: «Θάλασσα Απέραντη Μυστικά και Φανερά».
Το Φεστιβάλ της Χίου ολοκληρώθηκε με ημερίδα αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή με την τιμητική συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου.
Στις εκδηλώσεις την τιμητική του είχε ο Κάμπος της Χίου με τα υπέροχα αρχοντικά και τα περιβόλια με εσπεριδοειδή.
Στις 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε «καμπούσικη βραδιά στο Αργέντικο», όπου στο ξεχωριστό αρχοντικό πραγματοποιήθηκε ομιλία του μηχανολόγου μηχανικού και συγγραφέα Βύρωνα Τομάζου, ξενάγηση και παρουσίαση του χιώτικου μανταρινιού από τον σεφ Ανδρέα Λαγό.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και πολλοί επιστήμονες όπως η Αλέκα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, βιοπαθολόγος, εργαστηριακή γιατρός, μικροβιολόγος και επικεφαλής του Ομίλου Βιοπαθολογίας ΑΝΑLYSIS, με έδρα την Κυπαρισσία Μεσσηνίας.
Η κ. Μαστρογιαννάκη- Μαρίνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο, εξήρε την σπουδαιότητα του Φεστιβάλ Βορείου Αιγαίου, που διεξήχθη στη γενέτειρά της.
Στις 30 Αυγούστου και για 4 βραδιές οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ μεταφέρθηκαν στο Αρχοντικό Casteli στον Κάμπο της Χίου. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και Νικόλαος Βαφειάς για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης.
Το πρωί της ίδιας μέρας, έγινε περιήγηση στο Κάμπο με μια σειρά μάλιστα δράσεων και αφετηρία το Αρχοντικό «Ρίζικο» απέναντι από την Παναγία Συριώτισσα.
Την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου ακολούθησε συναυλία στην Πλατεία Βουνακίου με το Γιώργο Χατζηνάσιο ενώ την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και προβολή της ταινίας «Φόνισσα» με τη συμμετοχή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.
Στις 3 Σεπτεμβρίου ακολούθησε βραδιά όπερας με την σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση ενώ την επόμενη μέρα, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο Λωβοκομείο (το Λεπροκομείου Χίου) με τη συμμετοχή και της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.