Θεσσαλονίκη: Μια 32χρονη η πρώτη πανελλαδικά που έκανε σε δημόσια δομή το HPV-DNA test - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Μια 32χρονη η πρώτη πανελλαδικά που έκανε σε δημόσια δομή το HPV-DNA test

HPV DNA test
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα γυναίκα είναι η πρώτη πανελλαδικά που έκανε, σε δημόσια δομή υγείας στη Θεσσαλονίκη, το HPV-DNA test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προλαμβάνω».

Πρόκειται για την 32χρονη Σοφία, η οποία έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, όπου είχε κλείσει το ραντεβού για να κάνει το τεστ. Άλλες τρεις γυναίκες προσήλθαν μετά τη Σοφία για να κάνουν κι αυτές το ίδιο τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μου ήρθε το μήνυμα από το πρόγραμμα Δοξιάδη πριν 20 μέρες. Επικοινώνησα αμέσως με το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, διότι έρχομαι σε πολλούς γιατρούς εδώ πέρα. Ενημερώθηκα από τις μαίες, μου είπαν ότι δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα και ότι μόλις ξεκινήσουν θα με πάρουν τηλέφωνο. Και σήμερα το πρωί στις 9 με πήραν τηλέφωνο, μου είπαν ότι τους ήρθαν οι κωδικοί και με ρώτησαν αν μπορώ να έρθω, και ήρθα. Είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό, για την πρόληψη πιο πολύ. Πρέπει να γίνεται γιατί σώζει ζωές. Τεστ Παπ έχω κάνει. Για τεστ Παπ θα πήγαινα να κάνω, για το συγκεκριμένο δεν θα πήγαινα, δεν θα έδινα σημασία αν δεν μου ερχόταν το μήνυμα» είπε η 32χρονη μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Παρόντες στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού ήταν ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, και ο υποδιοικητής της, Μιχαήλ Κούπκας. «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ως ΥΠΕ να κάνουμε το πρώτο τεστ HPV σε μια κοπέλα, στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού. Είναι ένας προληπτικός έλεγχος, είναι ένας από τους άξονες προληπτικού ελέγχου που τρέχουν αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης και πρόσθεσε: «Η πρόληψη δεν είναι μόνο για να έχουμε λιγότερο κόσμο στα νοσοκομεία. Η πρόληψη είναι για να αμβλύνουμε κάποιες ανισότητες στην κοινωνία, για να ξέρουν όλοι οι πολίτες τι έχουν πολύ-πολύ νωρίτερα. Όπως καταλαβαίνετε, είναι τελείως διαφορετική αντιμετώπιση εάν κάτι το προλάβεις σε αρχικό στάδιο απ' ό,τι να το βρούμε ως τυχαίο εύρημα κάποια στιγμή αργότερα».

Παράλληλα, σημείωσε πως στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν βγει παραπεμπτικά για περίπου 2.619.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα. Επισήμανε, ακόμη, ότι το 90% των Κέντρων Υγείας της 3ης ΥΠΕ έχουν μπει στο πρόγραμμα, έχουν κάνει τις αναρτήσεις τους σχετικά με το πού και πώς θα εκτελεστούν τα παραπεμπτικά. «Όταν οι γυναίκες λάβουν τα παραπεμπτικά, μπορούν να πάρουν τηλέφωνο ή να μπουν και να κλείσουν τα ραντεβού. Σήμερα, στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού έχει ήδη κάνει το τεστ μία κοπέλα και άλλες τρεις κυρίες, για τις οποίες κλείστηκαν τα ραντεβού, είναι σε αναμονή και ξεκινάνε σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ενώ τα υπόλοιπα λίγα που μένουνε θα μπούνε κι αυτά και θα ανεβάσουν στην ιστοσελίδα τα ραντεβού τους», υπογράμμισε ο κ. Τσαλικάκης, σημειώνοντας ότι το κόστος του προγράμματος «Προλαμβάνω» καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ως 3η ΥΠΕ είμαστε περήφανοι που τρέχουμε το πρόγραμμα και βγαίνουμε μπροστά. Δεσμευόμαστε για όλες τις επόμενες δράσεις που αφορούν τους πολίτες της χώρας. Άλλωστε, τρέχει παράλληλα και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ένα πρόγραμμα που αφορά περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από 50 έως 69 ετών», επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Κούπκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εθνικό πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει στόχο την εξάλειψη των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV. Για τον λόγο αυτόν έχει ήδη επεκταθεί η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18, και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στον ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων). Με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις εντοπίζονται έγκαιρα τόσο οι ενδεχόμενες προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις, όσο και οι υπότυποι του ιού HPV, πριν ακόμα οδηγήσουν σε αλλοιώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη πρόληψη.

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, από 21 έως 65 ετών, που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικές γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

-Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 21 έως και 29 και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση τεστ Παπ ή HPV-DNA test κατά τα τρία προηγούμενα ημερολογιακή έτη, οι οποίες δικαιούνται:

Να υποβληθούν σε γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπ και, εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα, να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε ιατρό γυναικολόγο για τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 65 και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση HPV-DNA test κατά τα πέντε προηγούμενα ημερολογιακά έτη και τεστ Παπ κατά τα τρία προηγούμενα ημερολογιακά έτη, οι οποίες δικαιούνται:

Να υποβληθούν σε γυναικολογική εξέταση και HPV-DNA test και, εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα, να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε ιατρό γυναικολόγο για τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ HPV DNA Θεσσαλονίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ