Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έκλεισε η πρώτη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Μέσα από τον φωτογραφικό φακό, ξεδιπλώνεται όλη η εντυπωσιακή διαδρομή των υψηλών προσκεκλημένων από την άφιξή τους στην Αθήνα, την επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη μέχρι το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο Ελ Βενιζέλος προσγειώθηκαν χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Αντρη, το πρωί της Τετάρτης ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούτσιν και το απόγευμα έφτασαν ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα και τέλος η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Αρχικά κατευθύνθηκαν στο πλήρως αποκατεστημένο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης όπου απηύθυναν χαιρετισμούςο Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.
Μητσοτάκης: Κόσμημα της πρωτεύουσας, αλλά και ολόκληρης της χώρας η Εθνική Πινακοθήκη
Το σημερινό γεγονός στέλνει ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού τόνισε από το εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους του.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αισθάνεται μεγάλη τιμή που 12 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πόρτες της μια μέρα πριν από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι ξένοι επίσημοι, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην ολοκαίνουργια Εθνική Πινακοθήκη και να θαυμάσουν μοναδικά έργα. Από τον Ευγένιο Ντελακρουά μέχρι τον Νικόλαο Γύζη, με θέμα την ελληνική επανάσταση.
Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της επέκτασης της ήταν ασφυκτικό είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τα έργα τέχνης θα απλωθούν σε μια έκταση 21.000 τ.μ..
«Οι απλοί άνθρωποι έκτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα, και συχνά αίμα, αλλά πάντοτε με ελπίδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρίγκιπα Κάρολο και την Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη νέα Εθνική Πινακοθήκη «κόσμημα της πρωτεύουσας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο, κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στην εθνική μας επέτειο».
Περίπου δύο ώρες αργότερα οι υψηλοί προσκεκλημένοι των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να παραστούν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου μαζί με τον σύντροφό της Παύλο Κοτσώνη υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους λίγο μετά τις 20:00. Για το επίσημο δείπνο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε μπλε βελούδινο φόρεμα, το οποίο συνδύασε με χρυσά κοσμήματα και μαύρες γόβες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη.
Η κυρία Μητσοτάκη επέλεξε για το δείπνο μπλε ρουά φόρεμα διά χειρός Marios Schwab, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Zeus and Dione. Το φόρεμα έχει σαφείς επιρροές από αρχαιοελληνικό ένδυμα, με τις μακριές πτυχώσεις και τη χαρακτηριστική ροή του υφάσματος.
Με έμπνευση από την Ελλάδα ήταν και η εμφάνιση της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου.
Η εμφάνιση της Γιάννας Αγγελοπούλου ξεχώρισε μεταξύ των προσκεκλημένων στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με μπλε παντελόνα και γόβες στον ίδιο χρωματισμό, η κυρία Αγγελοπούλου επέλεξε ένα ιδιαίτερο λευκό πουκάμισο με όγκο στα μανίκια και παραδοσιακό αμάνικο επενδύτη.
Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» φορούσε σκουλαρίκια πιστό αντίγραφο εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη από το εργαστήριο κοσμημάτων Σπύρου και Κατερίνας Κούκου.
Η συγκινητική αντιφώνηση του πρίγκιπα Κάρολου στα ελληνικά: «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»
Με μια συγκλονιστική αντιφώνηση την οποία έκλεισε μάλιστα στα ελληνικά με στίχους του Δ. Σολωμού, ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε ένθερμα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι νιώθει βαθιά σύνδεση με τη χώρα μας -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της.
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του.
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων -μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ''Δικαία των Εθνών'' από το Ισραήλ», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.
Επισήμανε επίσης ότι, όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».
Για να κλείσει, λέγοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς»!
Μιχαήλ Μισούστιν: Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο
«Φέτος, είναι μία χρονιά ορόσημο, η επέτειος για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Τετάρτης.
«Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο. Εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρωθυπουργός.