Το σχέδιο «έξοδος για το Πάσχα» επεξεργάζονται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταξίδια από νομό σε νομό αναμένεται να επιτραπούν με δύο τρόπους: είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με βεβαίωση self test.
Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα, προκειμένου οι πολίτες που το επιθυμούν να μεταβούν στην επαρχία για τις ημέρες των εορτών, όλα θα κριθούν από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Λοιμωξιολόγοι: «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι λοιμωξιολόγοι να εξετάσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους για το Πάσχα, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως τονίζουν στο iefimerida.gr μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και καλό θα ήταν να μη βιάζονται κάποιοι να μιλούν για έξοδο στα χωριά», καθώς η επιδημία συνεχίζει να δείχνει τα «δόντια» της, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται σε υψηλά επίπεδα από 5,5% έως 8%.
Οι ειδικοί, που συνεδριάζουν σήμερα για να εκτιμήσουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, που έφτασαν χθες τους 92.
Οι 2 τρόποι για να ταξιδέψουμε το Πάσχα
Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει δύο προτάσεις για απελευθέρωση των μετακινήσεων: πρώτον, στους πολίτες που δηλώνουν αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self test και λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές. Και δεύτερον, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν εκτενώς, με κάποιους από τους λοιμωξιολόγους να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε μαζική φυγή, αφού θα ήταν αδύνατον να ελεγχθούν χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να δείξουν τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ για τα ταξίδια, ενώ και ειδικοί, όπως η κυρία Αθηνά Λινού χθες στο iefimerida.gr, εκφράζουν την άποψη ότι η έξοδος των εκδρομέων μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Πάντως στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πιστοποιείται.
Υπενθυμίζεται ότι και να δοθεί το «πράσινο φως» για την πασχαλινή έξοδο, η εστίαση θα παραμένει κλειστή, καθώς βάσει των έως τώρα δεδομένων τα εστιατόρια αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά μετά τις ημέρες των εορτών, πιθανόν την Τρίτη του Πάσχα και μόνο σε εξωτερικό χώρο.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το Πάσχα
«Ποιος τολμάει να αποφασίσει για το Πάσχα; Δεν μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις. Τι είναι ωροσκόπιο ή αστρολογικός χάρτης;», ανέφερε στο iefimerida.gr συγκεκριμένη πηγή, αποτυπώνοντας την αγωνία των ειδικών και τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην ώρα τους. Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, θα διαμορφωθεί η εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα πιθανά σενάρια, αναλογιζόμενοι και την κόπωση των πολιτών, σε συνδυασμό ωστόσο με την κατάσταση του ΕΣΥ που εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.
Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των εορτών. Αν δηλαδή η λειτουργία των ναών θα συνεχιστεί με τους περιορισμούς που υπάρχουν έως και σήμερα ή αν τα μέτρα, έστω και ελάχιστα, θα χαλαρώσουν.
Εκτιμάται σήμερα από τους ειδικούς ο επιδημιολογικός χάρτης
Πάντως σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τους ειδικούς. Η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, φροντιστηρίων, κέντρων αισθητικής αλλά και το ενδεχόμενο λειτουργίας του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού. Και αυτό, την ώρα που τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν πάνω από τις 4.000 και σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων, με τον αριθμό να φτάνει τους 802.
Σταθερά άνω του 5,5% ο δείκτης μεταδοτικότητας στη χώρα- Ανησυχία από τον διπλασιασμό των θανάτων
Ωστόσο, ο ίδιος ο αριθμός των κρουσμάτων δεν «τρομάζει» τους ειδικούς. Όπως σημείωσε ένας απ’ αυτούς δεν πρόκειται για αύξηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απλά μαθηματικά. Όταν έχεις 40.000 τεστ με 6% δείκτη θετικότητας προκύπτουν 2.400 κρούσματα. Όταν έχει 70.000 τεστ με 6% δείκτη θετικότητας αντιστοίχως προκύπτουν 4.200. Άρα, τα κρούσματα είναι τα ίδια. Δυστυχώς, η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σταθερά από 6% έως 8% και χθες ήταν 5,5, όταν το όριο ασφαλείας είναι το 4. Αυτό που κοιτάμε είναι τις διασωληνώσεις που αυξάνουν και τους θανάτους που επίσης χθες κόντεψαν να φτάσουν τους 100».
Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα- Τα «ύποπτα» συμπτώματα
Αναφερόμενη άλλη πηγή στη χρήση των self test σχολιάζει ότι το 0,2% ποσοστό θετικών που βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των Λυκείων είναι πολύ χαμηλό ποσοστό. «Ta self test αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της επιδημίας. Είναι όμως βοηθητικό εργαλείο. Το βασικό «όπλο» είναι τα εμβόλια».
«Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίσουν με γρήγορους ρυθμούς. Δυστυχώς, ο ιός δεν μπορεί να περιμένει. Τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό είναι σπάνια σε σχέση με τις θρομβώσεις που προκαλεί ο ίδιος ο ιός. Όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να έχουν στο νου τους αν αισθανθούν πόνο στο κεφάλι, στην κοιλιά ή στο θώρακα που επιμένει εντός 20ημερου από τον εμβολιασμό να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Επίσης μια απλή γενική αίματος με την παρουσία χαμηλών αιμοπεταλίων θα μπορούσε να κινήσει τις υποψίες. Σ΄ αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να σωθεί αν αναζητήσει εγκαίρως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», καταλήγει ο ειδικός.