Με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα τιμάται η ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 105 χρόνια.
Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα συγκεκριμένα η εκδήλωση ήταν άκρως συγκινητική. Στις 11 το πρωί οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς απέδωσαν τιμές κατά την καθιερωμένη παρέλαση της Κυριακής και αποχώρησαν συνοδεία μπάντας που παιάνιζε το «Μακεδονία ξακουστή». Στις 12 το μεσημέρι έφθασαν δύο Εύζωνες με την ποντιακή στολή και δύο με τα λευκά –την επίσημη στολή– για την τιμητική φύλαξη.
Η δεύτερη αλλαγή φρουράς, μία ώρα αργότερα, έφερε ακόμα δύο Εύζωνες με την ποντιακή στολή – συνολικά έξι απέδιδαν ταυτόχρονα τιμές, προκαλώντας για μια ακόμα φορά ρίγη συγκίνησης, αλλά και θαυμασμό.
Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Τελετή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.
Η τελετή έγινε παρουσία, του υφυπουργού Εσωτερικών Ευστάθιου Κωνσταντινίδη που παρέστη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στυλιανού Αγγελούδη, εκπροσώπων της πολιτικής και στραιιωτικής ηγεσίας και Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και φορέων.
«Για μας, για τη γενιά μου, τα θύματα αυτά δεν είναι μακρινοί πρόγονοί μας, είναι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Ο ξεριζωμός δεν είναι μία απόμακρη ιστορία, είναι οι αφηγήσεις τους, αυτές που ακούσαμε μέσα στους λυγμούς από τα στόματά τους. Γι' αυτό για εμάς η υπεράσπιση της αλήθειας, η απόδοση τιμής, είναι ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Όπως είναι μεγάλη η ευθύνη μας να μεταδώσουμε την αλήθεια αυτή και στις επόμενες γενιές και ας γίνει η υπεράσπιση των παθών των Ποντίων, υπεράσπιση της ειρήνης για όλο τον κόσμο. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα δεν μισούν κανέναν, όμως δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω από τα ελληνικά μας δίκαια», δήλωσε μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.
Στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων κατέθεσαν στεφάνια, μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος ως εκπρόσωπος του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στυλιανός Αγγελούδης, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, η Ζωή Τσαρούχα ως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος «ΝΙΚΗ», εκ μέρους του πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα ο επίτιμος πρόξενος Σαργκί Σταγκαζιάν, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Παύλος Γαλγαλίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν από εκπροσώπους των κυβερνητικών και τοπικών Αρχών, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων, καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων.
Στην εκδήλωση ακούστηκε ηχηρά η λέξη «Αθάνατοι», ενώ στη συνέχεια ήχησε με τη συνοδεία της λύρας ο ύμνος στον Πόντο από τον Αρσένιο Ορφανίδη.
Νωρίτερα της εκδήλωσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθως ομιλία από την πρώην περιφερειακή σύμβουλο και υποψήφια ευρωβουλευτή, Βούλα Πατουλίδου.
Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιούνται σήμερα και στις έδρες των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το μεσημέρι, στην Πλατεία Αριστοτέλους, θα πραγματοποιηθεί, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τουρνουά σκάκι σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής και τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης. Θα συμμετέχουν 200 σκακιστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών η πρωταθλήτρια Ελλάδος Στεφανίδη Μαρία 'Αννα και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αβραμίδου Αναστασία καθώς και πλήθος κορυφαίων σκακιστών. Αργά το απόγευμα θα διεξαχθεί ειρηνική πορεία από ποντιακούς συλλόγους προς το τουρκικό προξενείο.
Τα μηνύματα της ΠτΔ και των Πολιτικών Αρχηγών
Σε μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι «Τιμάμε σήμερα την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν η εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν 105 χρόνια, κατά την διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Η πρώτη πολίτης της χώρας σημειώνει ακόμη «πως κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook για την ημέρα επισημαίνει πως «Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνιτη λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με την φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά το χρόνο καθώς θα διεκδικεί την δικαίωση. Μέχρι η η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η φετινή Ημέρα μνήμης, συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες.Χτιζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα,με πυξίδα την ειρήνη και την δικαιοσύνη».
Μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού έστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη, αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας και άκουσε τη συγκινητική ερμηνεία του μικρού Αρσένη με την ποντιακή λύρα.
«Αυτό το παιδί δικαιούται και αξίζει να μεγαλώσει και να διαπρέψει σε μια σύγχρονη Ελλάδα, η οποία θα έχει μια κυβέρνηση που θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των προγόνων του», τόνισε ο Στ. Κασσελάκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αριστεράς για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία», υπογράμμισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεσμευόμενος ότι από κάθε θεσμικό ρόλο που θα αναλάβει θα αναδεικνύει διαρκώς το ζήτημα αυτό στη διεθνή του παρουσία, όπως θα πράττει και με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στα Χριστιανικά Μνημεία και συνολικά στο Διεθνές Δίκαιο.
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη παρέστη το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:
«Πριν από 30 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξανασυμβούν τέτοιες φρικαλεότητες.
Όμως, ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας.
Δεν μπορώ να μην πω, κλείνοντας, ότι πριν από λίγες εβδομάδες έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που έδωσε μεγάλη μάχη, αγωνίστηκε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Αιωνία του η μνήμη».