Οι αποφάσεις του Σουνίου και οι επισκέπτες
Την περασμένη Κυριακή απομονώθηκε στο εξοχικό του στο Σούνιο ο Αλέξης Τσίπρας, και εκεί κατέληξε στην οδυνηρή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση να παραιτηθεί. Και ενώ την Κυριακή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία, τι μεσολάβησε ως την Πέμπτη που ανακοίνωσε ότι παραιτείται; Τι έγινε αυτές τις τρεις ημέρες στο Σούνιο; Σίγουρα πιέστηκε βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπεται σε ζούγκλα και να διαφωνούν όλοι με όλους, ακόμη και για το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου. Καταρρακώθηκε όταν έμαθε ότι τα στελέχη του άρχισαν να πιάνονται στα χέρια διαφωνώντας για τα αίτια της ήττας (Τζανακόπουλος και Ρήγας). Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι από το Σούνιο πέρασαν πολλοί: πολιτικοί παράγοντες, η οικογένεια, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες. Εκεί κλείδωσε η απόφαση να αποχωρήσει. Οριστικά; Αυτό θα φανεί συντόμως.
Τα θετικά του Τσίπρα
Επειδή η στήλη είναι αντικειμενική, αναγνωρίζει θετικά στον Αλέξη Τσίπρα: δεν αποδείχθηκε καρεκλοκένταυρος, υπήρξε χαρισματικός πολιτικός και ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε έναν πρωτοφανή κύκλο για την ελληνική Αριστερά και την έκανε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κυβερνών κόμμα. Είχε το ταλέντο να συναρπάζει το ακροατήριό του, ακόμη και όταν έκανε το άσπρο μαύρο ή έλεγε συνειδητά ανακρίβειες. Πολλοί Ευρωπαίοι σύντροφοί του (Podemos, Μελανσόν κ.λπ.) θα ζήλευαν τη σταδιοδρομία του. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσωπο, εκτός Τσίπρα, που να μπορεί να σηκώσει επάξια το βάρος της αντιπολίτευσης, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά και να αποκαταστήσει την παλιά δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, ουδείς αναντικατάστατος.
Πολλά τα αρνητικά έως καταστροφικά
Τα αρνητικά του κ. Τσίπρα είναι όμως πολύ περισσότερα. Πήρε ένα κόμμα που δεν ήταν αρχηγικό και το έκανε εντελώς προσωποπαγές. Πήρε μια φοβισμένη κοινωνία, μετά την πτώχευση, της υποσχέθηκε ότι «Η ελπίδα έρχεται», και μετά της ανακοίνωσε μνημόνιο και πολιτεύτηκε με λαϊκισμό και αυταπάτες. Κυβέρνησε με ένα ακραίο κόμμα της λαϊκής Δεξιάς και άφησε λίαν αρνητικές εντυπώσεις στη διεθνή σκηνή. Η στρατηγική της «κωλοτούμπας» θα τον ακολουθεί εσαεί. Επίσης, αφήνει πίσω του μια προίκα τοξικότητας και διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, που ποτέ η Αριστερά δεν είχε ως σήμερα.
Παραμερίζει -Δεν είπε τη λέξη «παραιτούμαι»
Ο κ. Τσίπρας δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη «παραιτούμαι» στο Ζάππειο, χρησιμοποίησε τον όρο «παραμερίζω». Άφησε, μάλιστα, πίσω του οδηγίες αντιπολιτευτικής γραμμής στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια λογική που ήταν και η δική του, η οποία απέτυχε. Πολλοί διερωτώνται αν αφήνει, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει, ίσως παράκλητος, σε κάποια άλλη φάση. Αυτοθαυμάστηκε στον απολογισμό του, στο Ζάππειο, δεν έκανε αυτοκριτική, δεν ζήτησε συγγνώμη για τους λανθασμένους χειρισμούς του, το αντίθετο.
Τσίπρας στη μέγγενη του Μητσοτάκη
Η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, οι τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες και το ειδικό βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη καθόρισαν τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας με τη ΝΔ στο 18% και ο κ. Τσίπρας την αφήνει στο 41%. Η παραίτηση ήταν μονόδρομος.
Έφη έλα με φόρα -Η ζωή μετά τον Τσίπρα
Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται εδώ και καιρό. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η ίδια έκανε μυστικές μετρήσεις, το προηγούμενο διάστημα, για να διερευνήσει αν έχει ελπίδες και αποδοχή. Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανόν oι άλλοι δύο υποψήφιοι. Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι βουλευτής. Ο δρόμος θα είναι μακρύς ως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αποχή στις εκλογές του Ιουνίου οφείλεται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ
Έρευνα για την αποχή που σημειώθηκε στις εκλογές του Ιουνίου έκανε η Rublic Issue. Αποδεικνύεται ότι οι πολίτες που κυρίως απείχαν από τις κάλπες είναι όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη τον Μάιο. Το κόμμα της Κουμουνδούρου έχασε 256.800 ψηφοφόρους που απελπίστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν ξαναπήγαν στην κάλπη. Αρκετές χιλιάδες δεν πήγαν να ψηφίσουν και τη ΝΔ (139.400), αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στην επανάπαυση της σίγουρης νίκης.
Σονέρ Καγκάπταϊ: Πού ζουν στην Ελλάδα οι far-right ψηφοφόροι
Και κάτι μετεκλογικό: Ο Τούρκος συγγραφέας και ιστορικός στην Ουάσιγκτον, Σονέρ Καγκάπταϊ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter έναν ενδιαφέροντα εκλογικό χάρτη της Ελλάδας. Εντόπισε ότι στη Μακεδονία, από την Καβάλα ως την Πιερία, εντοπίζονται όσοι ψήφισαν κόμματα far-right, δηλαδή ακραία δεξιά και λαϊκιστικά. Όσοι δηλαδή ψήφισαν Βελόπουλο, Νίκη και Σπαρτιάτες. Γεωγραφικό φαινόμενο προς σκέψη και μελέτη.