Η επανάσταση του Χάρη
Επαναστάτησε ο Χάρης Καστανίδης γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης και τον άφησε εκτός Βουλής. Σε δήλωσή του διαπίστωσε ότι ζούμε σε «εποχή έκπτωσης της πολιτικής» και πρόσθεσε για την έξωσή του: «Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνον όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου». Κοίτα ποιος μιλάει, σκέφτηκα, και ανέτρεξα λίγο στην πολιτική διαδρομή του επαναστατούντος.
Πρώτον, το ηθικό πεδίο: Δηλαδή, ο κ. Καστανίδης μας λέει ότι όλα καλά αν χάσει κάποιος άλλος εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ την έδρα του, αρκεί να διατηρήσει ο ίδιος τη δική του;
Δεύτερον, ποια ιστορική συνείδηση του χώρου; Τον κ. Καστανίδη τον διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2012, μαζί με άλλους, που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και το PSI. Τον Μάρτιο 2012, ο Χάρης Καστανίδης ίδρυσε μαζί με τη Λούκα Κατσέλη το κόμμα «Κοινωνική Συμφωνία» για να ζημιώσουν το ΠΑΣΟΚ. Απέτυχαν παταγωδώς στις εκλογές τον Μάιο του 2012 (0,96%). Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, ξαναζημίωσαν το ΠΑΣΟΚ. Τον Αύγουστο 2013 ο Χάρης Καστανίδης «φλέρταρε» με τον Κουβέλη και εντάχθηκε στην αντιμνημονιακή πλέον ΔΗΜΑΡ. Το 2015 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Παπανδρέου (που τον είχε διαγράψει) και προσχώρησε στο ΚΙΔΗΣΟ. Με στόχο να ζημιώσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ. Με τις διεργασίες που άρχισαν το 2017 για την ενότητα του χώρου, επί Φώφης Γεννηματά, ο κ. Καστανίδης ξαναβρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
Όταν δηλαδή ο δημοκρατικός κόσμος δεινοπαθούσε, από το 2012 και μετά, για να σώσει την πατρίδα από την καταστροφή, ο κ. Καστανίδης ήταν από την άλλη μεριά. Σήμερα επικαλείται «ιστορική συνείδηση του χώρου».
Το στοίχημα
Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφασίσει να αφήσει τον Χάρη Καστανίδη εκτός Βουλής μόνο για μια μέρα (όπως υπονόησε), είναι δικαίωμά του, αλλά δεν συμβολίζει τίποτα. Θα συμβολίσει κάτι αν τον αφήσει οριστικά εκτός, ξαναεπιλέγοντας την έδρα της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ένα στοίχημα Ανδρουλάκη με τον εαυτό του: να επιδείξει αν διαθέτει ηγετική στόφα που θα παράγει πολιτική και σε συμβολικό πεδίο, να τολμήσει δηλαδή το ξεκαθάρισμα από τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό. Ευκαιρία να δούμε ποιος διαθέτει την ιστορική μνήμη «του χώρου» και ποια πλευρά θα επιλέξει.
Υστερόγραφο για Καστανίδη
Παρακολουθήσαμε το αμόκ που έπαθαν στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έμεινε εκτός Βουλής ο κ. Καστανίδης. «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση του Ανδρουλάκη να ''φάει'' τον Καστανίδη», έγραφε η «Αυγή», και ακολούθησαν έξαλλες επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Ότι ο Τσίπρας άφησε εκτός Βουλής τον Δρίτσα, εκκαθαρίζοντας άλλον έναν της Ομάδας των 53, της αριστερής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το σχολίασαν καν.
Στροφή στη σοβαρότητα με Μαραντζίδη
Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια «στροφή στη σοβαρότητα» ενόψει νέων εκλογών. Πρώτον, μαζεύει τους ανόητους από τα κανάλια και επιβάλλει face control στο ποιος θα μιλάει. Δικαιολογημένο. Πού θα βρεθεί, όμως, η σοβαρότητα; Πάμε να δανειστούμε λίγη από κάποιον σοβαρό, ήταν μάλλον το σκεπτικό. Επέλεξαν, λοιπόν, τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη, για τον πολιτικό σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας, δίπλα στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Τον είχαν προσεγγίσει για να μπει και στο Επικρατείας, αλλά αρνήθηκε (τον αντικατέστησαν με την Ακρίτα -αλλά τότε δεν ήταν ακόμα «σοβαροί»).
Τι έλεγε ο Μαραντζίδης τα τελευταία χρόνια
Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στα πολλά σοβαρά που έχει πει ο Νίκος Μαραντζίδης, κατά καιρούς, υπάρχουν και τα παρακάτω:
Για τον covid: πίστευε ότι «το νέο lockdown ροκανίζει τη δημοφιλία του Μητσοτάκη» (9/11/2020). Απεδείχθη ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης επί κορωνοϊού ήταν αποτελεσματικοί και χάρισαν πόντους στην αξιοπιστία Μητσοτάκη.
Για τις δημοσκοπήσεις: Τον Μάρτιο του 2023 διέβλεπε ότι υπάρχει «ηχηρή αποτύπωση της οργής στις δημοσκοπήσεις», γνωμάτευση που διαψεύστηκε στις εκλογές. Στις 31 Μαρτίου δήλωνε «Κατέρρευσαν Μητσοτάκης και νεοφιλελευθερισμός - «''Μαύρο'' από τους νέους» και θεωρούσε ότι «Υποκλοπές, καλλιτέχνες, Τέμπη είναι τα 3 σημεία καμπής». Λάθος κατεύθυνση, άλλα ήταν τα κριτήρια των πολιτών για να επικυρώσουν το πρόγραμμα Μητσοτάκη.
Για τους «άριστους»: Στο Kontra, όπου συχνά φιλοξενείτο, ο κ. Μαραντζίδης περιέγραφε «την κατάρρευση του προφίλ του ''φιλελεύθερου'', ''άριστου'', ''τεχνοκράτη'' πρωθυπουργού και μαζί τους της νεοφιλελεύθερης λογικής περί αγοράς». Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε, αυτά ήταν τα πλεονεκτήματα Μητσοτάκη που οι πολίτες υπερψήφισαν με 41%.
Για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Σε συνέντευξή του στο OffLine Post στις 2 Μαΐου 2023 ο καθηγητής σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί «ταυτόχρονα μια μετακίνηση προς το Κέντρο μέσα από διάφορους υποψήφιους που έχουν επιλεχθεί, είτε από την κεντροαριστερά είτε ακόμα και από ανθρώπους πιο ταυτισμένους με τη ΝΔ, με ένα ''καραμανλικό'' παρελθόν, όπως με την περίπτωση του κυρίου Αντώναρου». Απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετακινήθηκε ποτέ στο Κέντρο και τα ψηφοδέλτια με Αντώναρο ναυάγησαν στις εκλογές.
Για «προοδευτική κυβέρνηση»: Συχνά εγκωμίαζε την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας. «Αν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι, η κυβέρνηση συνεργασίας είναι το μέλλον», έγραφε -αυτά που ο Τσίπρας καταδίκασε μετεκλογικά, γιατί τον χαντάκωσαν!
Για τις δημοσκοπήσεις: Στις 3 Απριλίου 2023, στην «Ελευθερία» Λάρισας, ο κ. Μαραντζίδης επέκρινε τους δημοσκόπους, υποστηρίζοντας ότι «ο τρόπος παρουσίασής τους πολλές φορές αποκτά επιπόλαιο χαρακτήρα, ή και έχει χαρακτηριστικά κομματικής προπαγάνδας, παρά σοβαρής αποτύπωσης τάσεων». Αποδείχθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν ακριβή εικόνα και κατέγραφαν τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον Μητσοτάκη: Προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ίδια τύχη με τον... Τσαουσέσκου, με αφορμή τις παρακολουθήσεις. Ήταν μια δήλωση-αποκορύφωση της τοξικότητας στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ερώτημα: Αν ο κ. Μαραντζίδης τόσο καιρό έλεγε τα ίδια με τον «μη σοβαρό» ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα τους κάνει τώρα ξαφνικά να σοβαρευτούν;
Τι έγραψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο κ. Μαραντζίδης
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (22/5/2023), με τίτλο «Απαιτούνται στρατηγικές αποφάσεις», ο καθηγητής έκανε λόγο για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για «συγκεντρωτισμό, έλλειψη συστηματικότητας και επαγγελματισμού». Ούτε λέξη για τις επιλογές πολιτικής που βούλιαξαν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ζήτησε αλλαγή ηγεσίας!
Στο ίδιο άρθρο υπήρχε μια έκπληξη. Ο κ. Μαραντζίδης ζήτησε αλλαγή ηγεσίας: «Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του, όχι αύριο, αλλά σχετικά σύντομα. Εξάλλου, διαθέτει φρέσκα και χαρισματικά άτομα που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Και αυτά τα άτομα είναι ελπίδα για την κοινωνία πρωτίστως, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς», έγραψε.
Η καθαρίστρια στο επιτελείο
Μια και μιλάμε για «στροφή στη σοβαρότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, να αναφέρω και το κορυφαίο... Εκδότης του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε σε υστερόγραφο κάποιου άρθρου του πρόσφατα: «Το πρωί της Παρασκευής έµαθα από την κυρία που απασχολείται κάποιες µέρες µε τον καθαρισµό του σπιτιού µου ότι ψήφισε ΝΔ. Οταν τη ρώτησα γιατί, µου απάντησε: ''Γιατί οι άλλοι δεν είναι σοβαροί, δεν είναι να τους εµπιστεύεσαι''». Να ένα πρόσωπο που πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο επιτελείο της Κουμουνδούρου!
Το πένθος ενός πρώην Προέδρου
Έγκυρη πηγή με πληροφόρησε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είναι απαρηγόρητος με το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ανέμενε τον θρίαμβο Μητσοτάκη, ούτε τη συντριβή ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν απόλυτα πεπεισμένος πως τα δύο κόμματα θα είχαν διαφορά μόνο 2-3 μονάδες.
Aκόμη και η «Καθημερινή» απαρνιέται τον Ξυδάκη
Σάλο προκάλεσε ο πολιτευτής Νίκος Ξυδάκης όταν απέδωσε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στο «θολό μυαλό» του ελληνικού λαού και σε «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Ακόμη και η «Καθημερινή», της οποίας υπήρξε αρθρογράφος και στη συνέχεια αρχισυντάκτης, αναγκάστηκε να τον αποδομήσει. Ο Μ. Τσιντσίνης στο άρθρο του τού προσάπτει ότι «βλέπει ομίχλες χωρίς να μυρίζει το τοξικό νέφος μέσα του». Η εφημερίδα δημοσίευσε δύο σκίτσα εναντίον του, εκ των οποίων το παρακάτω του Ανδρέα Πετρουλάκη:
H ατάκα της ημέρας
Τα χειρόγραφα του Ιησού θα αντιδικούν στις εκλογές με τις παντόφλες του Παΐσιου...