Κάνει «τζιζ» η μειονοτική ψήφος στη Ροδόπη
Μαίνεται η διαμάχη για τους δυο Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ της Ροδόπης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ της Ξάνθης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι ο Α. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις προηγούμενες εκλογές ότι οι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ προωθούνται από το Τουρκικό Προξενείο, αλλά επέλεξε να τους κρατήσει στα ψηφοδέλτια. Ζήτησε, μάλιστα, από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να πουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα» - επειδή και οι δύο μιλούν για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Επίσης, προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται αυτές οι σοβαρές καταγγελίες, όχι μόνο από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Η ρελάνς Τσίπρα είναι να συναντηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, για το θέμα της Ροδόπης. Ακυρώνει, έτσι, την περιοδεία του στα Χανιά. Μάλιστα, τη συνάντηση με Σαρμά ανακοίνωσε πρώτος ο... Πολάκης και έγινε μύλος με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προειδοποιήσει ο Γεραπετρίτης
Το «καμπανάκι» για τον κίνδυνο στη Ροδόπη είχε σημάνει προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Γεραπετρίτης, που έδωσε στοιχεία για τη δράση των δύο μειονοτικών υποψήφιων βουλευτών και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τους αλλάξει. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η Κουμουνδούρου απαντά τώρα κατηγορώντας τη ΝΔ για «κυπατζίδικες μεθόδους» και για «άκρως επικίνδυνα παιχνίδια εθνικισμού», ενώ ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη που περιόδευσε στη Ροδόπη και ζήτησε ανοιχτά τη στήριξη της μειονότητας στη ΝΔ. «Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Με φέρατε σε δύσκολη θέση (...) Αντ’ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω λοιπόν βοήθεια και στήριξη, διότι, αν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο», τους είπε on camera η Ντόρα. «Λυπάμαι για την έκφραση, αλλά αυτές είναι λογικές μαφίας», ήταν το σχόλιο Τσίπρα.
«Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο»
Στην Ξάνθη λένε ότι ο κ. Φερχάτ έδωσε γη και ύδωρ στο Τουρκικό Προξενείο προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής. Το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε χθες ότι ο ψευδομουφτής της Ξάνθης έστελνε SMS στους μουσουλμάνους της Ροδόπης υπέρ των δύο υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», ενώ σταυρωμένα ψηφοδέλτια μοιράζονταν σε τζαμιά. Κινήσεις που αποδεικνύουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την προσπάθεια παρέμβασης της Άγκυρας στη Θράκη και γενικότερα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ώστε να προωθούνται πρόσωπα που ενστερνίζονται απόλυτα το αφήγημα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για την περιοχή.
Δεν είναι «τουρκική μειονότητα»
Στη Θράκη δεν αναγνωρίζεται «τουρκική μειονότητα», όπως λένε οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ. Αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα η οποία αποτελείται από μουσουλμάνους Έλληνες και περιλαμβάνει και Πομάκους, καθώς και Ρομά (Συνθήκη της Λωζάννης). Τα όσα ισχυρίζεται περί του αντιθέτου η Τουρκία για τη μειονότητα και για τα ζητήματα των μουφτήδων θεωρούνται έωλα από την ελληνική πλευρά. Γι' αυτό ξέσπασε σάλος όταν ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο που μιλάει ευθέως για «τουρκική μειονότητα», απάντησε «βεβαίως».
Οι «καρδούλες» της Ζωής ράγισαν
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν στο πανελλήνιο οι μανούβρες της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τα ψηφοδέλτια. Ξήλωσε τις γυναίκες που είχαν βγει πρώτες στις εκλογές τον Μάιο και έβαλε δικά της πρόσωπα, κυρίως άνδρες (καλημερίζω τις φεμινίστριες του χώρου). Συγκεκριμένα, πέταξε την πρώτη σε ψήφους Όλγα Δάλλα και στη θέση της μπήκε ο Σπύρος Μπιμπίλας. Διαβάζω σε σχόλια πως είναι περίεργο που ο Μπιμπίλας, αυτός ο υπέρμαχος των γυναικών, που ήταν εκεί για τις ηθοποιούς που κατήγγειλαν βιασμούς και κακοποιήσεις, δέχτηκε να πάρει τη θέση μιας κυρίας που βγήκε πρώτη σε ψήφους και πάσχει από σκλήρυνση (καλημέρες και στο ελληνικό #MeΤoo). Καρατομήθηκαν, επίσης, οι πρώτες σε σταυρούς Ελένη Δημοπούλου, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, Αριστέα Γεωργοπούλου, Μαργαρίτα Καζάκου, Μαρία Αλεξίου.
Μια θέση για τον Διαμαντή
Ο μεγαλύτερος σάλος προκλήθηκε από την τοποθέτηση του συντρόφου της Ζωής, ηθοποιού Διαμαντή Καραναστάση, στην Α' Αθήνας. Μπήκε σφήνα, ενώ δεν ήταν καν υποψήφιος τον Μάιο. Εικάζεται ότι αν το κόμμα μπει στη Βουλή, η Ζωή θα προτιμήσει προφανώς άλλη έδρα όπου είναι υποψήφια και... τσουπ βουλευτής ο Διαμαντής. Απλά -και δημοκρατικά- τα πράγματα.
«Γίνεται επίθεση στον σύντροφό μου», διαμαρτυρήθηκε η Ζωή, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και κατήγγειλε «βρώμικη, ανήθικη και προσωπική επίθεση εναντίον της Πλεύσης Ελευθερίας».
Από τα άπειρα σχόλια που διάβασα στο Διαδίκτυο για τις «καρατομήσεις» της Ζωής συγκράτησα μόνο ένα, το «οιοσδήποτε προέρχεται από την Αριστερά είναι τσακωμένος με τη Δημοκρατία». Καθώς και το παρακάτω φωτοσόπ.
Τι θέλουν οι πολιτικοί στο Athens Pride
Το Σάββατο 10 Ιουνίου έγινε στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση του Athens Pride 2023. Φωτεινή, μαζική. Είναι θετικό ότι η ελληνική κοινωνία και τα κόμματα επιτέλους ωριμάζουν απέναντι στη διαφορετικότητα. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν, βέβαια, νέα αφορμή να επιτεθούν στη ΝΔ, επειδή ζήτησε να μεταφερθεί η εκδήλωση στην πλατεία Κοτζιά, αφού στην πλατεία Συντάγματος στεγάζεται το εκλογικό της περίπτερο. «Η χωροταξία της ντροπής», «Η ΝΔ εκτόπισε το Athens Pride 2023 από την πλατεία Συντάγματος», άρχισαν τα φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Τι έγινε τελικά; Πήγαν όλοι και έστησαν τα δικά τους κομματικά περίπτερα στην πλατεία Κοτζιά! Ακολούθησε μια απίστευτη παρέλαση πολιτικών που έκαναν πραγματική έφοδο στο Athens Pride για ψηφοθηρία. Τσίπρας, Ζωή, Βαρουφάκης και λοιπές δυνάμεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών». Ακόμη και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης έβγαλε λόγο. Κάτι με ενοχλεί σε αυτόν τον κομματικό εναγκαλισμό κάθε φωνής και κάθε κοινωνικής πτυχής, που φτάνει στα όρια της ασφυξίας. Ούτε τους ΛΟΑΤΚΙ+ δεν αφήνουν ήσυχους να διεκδικήσουν και να το γιορτάσουν.
Ο Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ηγεσία παρά την ήττα. Αν κατάλαβα καλά, μάλιστα, σχεδιάζει να μείνει για όσο καιρό το κρίνει. Διαβάστε τι είπε:
Στο ερώτημα για το αν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα απάντησε: «Προφανώς θα υπάρξει, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και σε συνθήκες που θα του επιτρέπουν να βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Το να αφήσω πίσω μου μια παράταξη σε εσωστρέφεια λέγοντας "βγάλτε τα πέρα μόνοι σας" είναι πολύ εγωιστικό, δεν μπορώ να το κάνω. Αισθάνομαι την υποχρέωση να μην το κάνω. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν θα λιποτακτήσω. Θα μείνω για να κρατήσω το κόμμα ζωντανό, να εγγυηθώ την ανανέωσή του, την ανασυγκρότησή του. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαι για μια ζωή σε αυτή τη θέση. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι στις δύσκολες ώρες του δεν θα το αφήσω, δεν θα το εγκαταλείψω».
«...Eμείς στην Αριστερά δεν θα πτοηθούμε από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ούτε ζητήσανε ποτέ από τον Χαρίλαο Φλωράκη να παραιτηθεί επειδή είχε ένα κακό αποτέλεσμα το ΚΚΕ ή από τον Λεωνίδα Κύρκο. Η Αριστερά, εξάλλου, έχει συλλογικές διεργασίες λήψης αποφάσεων. Θα γίνουν αυτές οι διεργασίες. Και σε κάθε περίπτωση θα εγγυηθώ της ανασυγκρότησης και της ανανέωσης του κόμματος. Προφανώς αυτή η ανανέωση κάποια στιγμή θα πρέπει να περιλαμβάνει κι εμένα. Αλλά το πότε θα είναι αυτή η στιγμή θα το αποφασίσουμε συλλογικά».