Εκλογική κόπωση
Χωρίς εξάρσεις και ανατροπές, σχεδόν χωρίς έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, κυλούν οι τελευταίες ημέρες ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ενώ στις εκλογές του Μαΐου είχαμε τοξικές αντιπαραθέσεις και το θρίλερ της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ανέβαζε το πολιτικό θερμόμετρο, τώρα δεν υπάρχει κανένα καρδιοχτύπι. Τα πράγματα είναι flat, σαν όλοι να περιμένουν να τελειώσει αυτή η περίοδος, και το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι προδιαγεγραμμένο: Η ΝΔ πρώτη και αυτοδύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος, σε μικρή απόσταση το ΠΑΣΟΚ, επτακομματική Βουλή. «Είναι λες και αυτές οι εκλογές γίνονται για να βγει η Ζωή», μου είπε πει πρόσφατα δημοσκόπος, εξηγώντας γιατί το πολιτικό σκηνικό είναι παγιωμένο και οι πολιτικοί συσχετισμοί δεδομένοι. Υπάρχει και η παράμετρος της εκλογικής κόπωσης, θα συμπλήρωνα από την πλευρά μου. Βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε καιρός να τελειώνουμε, να εκλεγεί η κυβέρνηση και να συνεχίσουμε ήρεμοι το καλοκαίρι.
Ο Μαραντζίδης έβαλε λευκαντικό στα σποτ
Είναι αισθητή η παρουσία του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη στην προεκλογική καμπάνια και στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. «Εξαφάνισε» όσο μπορούσε τα τοξικά πρόσωπα, έκοψε τους «μαρτυριάρηδες» από την TV, έδιωξε στην πίσω εξέδρα τα φθαρμένα στελέχη και έφερε στο προσκήνιο τη νέα γενιά: Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Χαρίτση, Τζανακόπουλο κ.λπ. Ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ιστορική συντριβή στις εκλογές και γίνονται προσπάθειες να εξαλειφθούν η μισαλλοδοξία και ο διχαστικός λόγος, να εμφανιστεί ένα πιο θετικό πρόσωπο και να προωθηθεί η προγραμματική ατζέντα, αντί για ένα συνεχές «κατηγορώ» στον Μητσοτάκη. Είναι σαν να έβαλε συμβολικά «γραβάτα» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μαραντζίδης, επιχειρώντας να το μεταμορφώσει από κόμμα εχθροπάθειας και τυφλού ριζοσπαστισμού σε ένα κόμμα πιο δομημένο και ορθολογικό. Exit και τα εφιαλτικά σποτάκια των προηγούμενων εκλογών που παρουσίαζαν μια κατάμαυρη Ελλάδα, ανθρώπους σε μαύρους βαλτότοπους, όπου ακόμη και οι αγκινάρες ήταν μαύρες! Τώρα, στα νέα σποτάκια τα πρόσωπα είναι νεανικά και ουδέτερα, σαν να διαφημίζουν τη Microsoft ή την Google, το περιβάλλον φωτεινό και τόσο λευκό που θυμίζει νοσοκομείο. Σαν κάποιος να πέρασε την πραγματικότητα με λευκαντικό. Μάλλον η εντολή είναι «τίποτα να μη θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ». Δεν ξέρω τι θα καταφέρει ο Μαραντζίδης, αλλά είναι το πρώτο μεγάλο λίφτινγκ στην Κουμουνδούρου.
Tσίπρας-Ανδρουλάκης κυνηγιούνται στην Κρήτη
Ο ένας κυνηγάει τον άλλον στην Κρήτη. Τσίπρας και Ανδρουλάκης βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο και οι κάτοικοι δεν ήξεραν σε ποιου την ομιλία να πάνε. Και οι δύο διεκδικούν το ίδιο πολιτικό ακροατήριο στο νησί, όπου παίζεται η «ηγεμονία της Κεντροαριστεράς»: σε Ρέθυμνο και Λασίθι το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο μετά τη ΝΔ (η οποία έβαψε «μπλε» όλη την Κρήτη) και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα. Αύριο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν μαζί στο Ηράκλειο, σε έναν αγώνα δρόμου που συνεχίζεται...
Αν κρίνω πάντως από τις φωτογραφίες που ανέβασε ο Παύλος Πολάκης στο Facebook από την περιοδεία Τσίπρα στην Κρήτη, μάλλον κατήφεια διέκρινα στα πρόσωπα των παρακαθήμενων στο τραπέζι. Λίγο σαν μνημόσυνο μου φάνηκε. Αντίθετα, τα πρόσωπα στο τραπέζι του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ρέθυμνο ήταν πιο ζωηρά και αισιόδοξα.
Τι κάνει ο Μπερλουσκόνι στην «Κόλαση»
Δεν έχω πολλά να προσθέσω για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 86 ετών. Όλα έχουν γραφεί για τον άνθρωπο που επινόησε τον λαϊκισμό και εισήγαγε τον τραμπισμό πολύ πριν την εποχή του. Ο επονομαζόμενος «Καβαλιέρε» αφήνει πίσω του μια άνευ προηγουμένου διαδικασία συσσώρευσης ισχύος - οικονομικής, χρηματοπιστωτικής, μιντιακής και, κυρίως, πολιτικής. Ο βρυξελλιώτικος σατιρικός λογαριασμός Le Chou News φαντάζεται τον Μπερλουσκόνι στην Κόλαση, τον τοποθετεί μέσα στον γνωστό πίνακα του Hieronymus Bosch «The Last Judgment» (15ος αιώνας), και γράφει για τον «Καβαλιέρε»: «Μετά από μόλις μια μέρα στην Κόλαση ο Μπερλουσκόνι πήρε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ του Διαβόλου και διοργανώνει καθημερινά πάρτι μπούνγκα-μπούνγκα».
Και ο Μπόρις Τζόνσον στην Κόλαση
Είπα Μπερλουσκόνι και σκέφτηκα τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχασε την πρωθυπουργία, την ηγεσία των Τόρις και πρόσφατα και τη βουλευτική του έδρα. Τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω lockdown, τον κατέστρεψαν. Δεν ήταν ιταλικά μπούνγκα-μπούνγκα, σαν του «Καβαλιέρε», αλλά ενδεικτικά παρόμοιας συμπεριφοράς εκ μέρους μιας κακομαθημένης και άπληστης βρετανικής ελίτ: μπύρες, κρασιά, πίτσες, τυριά, λιποθυμίες και κακή συμπεριφορά προς τους υπεύθυνους ασφάλειας και τις καθαρίστριες ήταν το σκηνικό που περιέγραφε η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τα partygate του Μπόρις. Η Κάρι Σίμοντς έβαζε τέρμα τη μουσική των ABBA, ένας από τους παριστάμενους «έκανε εμετό» από το πολύ ποτό, ενώ άλλα άτομα -προφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ- έρχονταν στα χέρια. Απίστευτες σκηνές, σαν Βρετανοί τουρίστες στην Ίμπιζα. Ο Μπόρις Τζόνσον, επιπλέον, είχε δώσει λίστα για να δοθεί τίτλος ευγενείας σε δικούς του, ακόμα και της Κέλι Ντοτζ, μιας κομμώτριας στο Κοινοβούλιο. Ο ίδιος κατήγγειλε «κυνήγι μαγισσών», μιμούμενος τον Αμερικανό «φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι στην εκλογική του περιφέρεια θα κερδίσουν οι Εργατικοί. O «ΒoJo» αφήνει πίσω του συντρίμμια - εκτός από το Brexit.
Ο αξύριστος Μητσοτάκης
Παρατήρησα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και πάντοτε άψογα ντυμένος και σε φόρμα, εμφανίζεται στις περιοδείες του ελαφρώς αξύριστος. Κάτι σαν γένι δυο-τριών ημερών προβάλλει, ατημέλητο (όχι το αληθινό αξύριστο των κυρίων που εικονίζονται δίπλα του, κατά την περιοδεία στη Σαλαμίνα). Ρώτησα τους συνεργάτες του για το look του προέδρου και μου απάντησαν ότι το συνηθίζει εδώ και χρόνια, όταν είναι εφικτό. «Αρέσει και στη Μαρέβα!», μου απάντησαν, προς έκπληξή μου. Αντίθετα, σημείωναν, όταν νεότερος έμενε αξύριστος εξόργιζε τον πατέρα του, Κων. Μητσοτάκη. Το κάνει για να δείχνει cool, είναι επίτηδες; ξαναρώτησα. Δεν έλαβα απάντηση επ' αυτού, αλλά διαισθάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης χωρίς γραβάτα, με το γένι τριών ημερών, τα δερμάτινα βραχιόλια, τις ποδηλατάδες και τις χαλαρές αναρτήσεις στο TikTok, σίγουρα στοχεύει στην οικοδόμηση της νέας εικόνας του: πιο ανθρώπινος και προσιτός, όχι μόνο τεχνοκράτης.
Κάτι περίεργα «κυπατζίδικα»
Στα κάγκελα βρίσκονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη που προωθήθηκαν από το τουρκικό προξενείο και μιλούν ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε «διάβημα διαμαρτυρίας» στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και επιτέθηκε στη ΝΔ για «επικίνδυνα παιχνίδια της ΕΥΠ». Ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει την ΕΥΠ «εγκληματική οργάνωση». Μα, τι φταίει η ΕΥΠ όταν τα ίδια είχαν καταγγείλει προ καιρού πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ροδόπης. Π.χ. η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Κομοτηνής, με ανάρτησή της είχε εξαπολύσει πυρά για την εκλογή του βουλευτή Οζγκιούρ Φερχάτ, κάνοντας ευθέως λόγο για «ωμή και αισχρή» παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα εσωτερικά της Ροδόπης. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο 2023 η παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης του Θανάση Καλογιαντσίδη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και «παράδοση» στο τουρκικό προξενείο. «Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, στο όνομα της προσωπικής του φιλοδοξίας να γίνει βουλευτής, έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ του νομού σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής», έλεγε. Πραγματικά απορώ με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να δίνει μάχες προορισμένες να χαθούν.