Χορευτικά και παραζάλη
Θαύμασα τα χορευτικά του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate, για να ξεφύγει από τα ερωτήματα περί συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον σφυροκοπούσαν οι δημοσιογράφοι για το ζήτημα, εκείνος τίποτα. Ακόμη και ο Τσίπρας τον στρίμωξε με μια ύποπτη ντρίπλα [«πώς θα συνεργαστώ αύριο μαζί του, αν πράγματι είναι πράκτορας και εθνικά επικίνδυνος»]. Η απάντηση Ανδρουλάκη ήταν για τον... διορισμό ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, επί ΣΥΡΙΖΑ!
Είναι μια τακτική που δείχνει πλέον τα όριά της. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να πείσει ούτε στο debate για το σενάριο διακυβέρνησης που προωθεί: το να αποκλείει τους δύο άλλους αρχηγούς από την πρωθυπουργία και ταυτόχρονα να επικαλείται συνεχώς μετεκλογικές συνεργασίες δεν έχει συνοχή.
Δυστυχώς, αντί να χαράξει δική του πορεία, ισορροπεί μεταξύ δύο αμφίρροπων τάσεων που συνυπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ: μιας αντι-ΣΥΡΙΖΑ, που δυσφορεί με τις αριστερές εξάρσεις του αρχηγού. Και μιας αντι-Δεξιάς, όπως την εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσφατα στην ΕΡΤ, όπου τοποθετήθηκε θετικά για μια «κυβέρνηση ηττημένων». Αυτό το έχει αντιληφθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και καταφεύγει πίσω από το αμήχανο «ούτε-ούτε». Με αποτέλεσμα να οδηγεί τους ψηφοφόρους σε παραζάλη.
«Mαϊντανoί» και ο νάρκισσος
Ήταν υπερβολή, κατά τη γνώμη μου, οι δημοσιογράφοι του debate να κάνουν δηλώσεις πριν και μετά την τηλεμαχία. Βγήκαν μάλιστα ορισμένοι και σε κανάλια για να την (ξανα)σχολιάσουν αρνητικά. Δεν μπορείς να αποκαλείς τους πολιτικούς «μαϊντανούς» και να κάνεις τα ίδια. Τα χειρότερα για το debate είπε ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος, αντί να χαίρεται που τον προσκάλεσαν, δήλωσε πως βαρέθηκε και δεν θα ξαναπάει. Έκρινε μάλιστα πως η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία ήταν αυτή του Βελόπουλου, γιατί «μπήκε επιθετικά». Οκ.
Στην ίδια γραμμή και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε για «πολύ κακό debate». Φόρεσε τα καλά του, κυνήγησε όλες τις κάμερες για να μιλήσει, τον άφησαν σε πανελλήνια μετάδοση να λέει ό,τι του περνάει από το μυαλό, και να το «ευχαριστώ»... «Κλου» της βραδιάς ο παρακάτω σουρεαλιστικός διάλογος: -Τζίμα: Τι θα κάνετε αν οι Τούρκοι καταλάβουν μια βραχονησίδα; -Βαρουφάκης: Θα κάνω πολλά τηλεφωνήματα.
Τα «φοβιστικά» ποσοστά της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών
Κρατάω στα χέρια μου ένα απόσπασμα δημοσκόπησης της GPO για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών (2-8 Μαΐου). Τα ποσοστά της ΝΔ είναι σχεδόν φοβιστικά: 39,7%, έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ, στο 6,7% το ΚΚΕ, στο 5,6% το ΚΙΝΑΛ. Όλα τα άλλα κόμματα παίρνουν κάτω από 3%. Η παρουσία ισχυρών υπουργών του κυβερνώντος κόμματος ίσως εξηγεί αυτήν τη σαρωτική πρωτιά. Οι τρεις (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Κεραμέως) παραμένουν μακράν μπροστά, ενώ για τους αποκάτω έχει κάποιες ανατροπές.
Από Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ποιον να διαλέξω
Την Κυριακή οι Τούρκοι θα εκλέξουν πρόεδρο και όλοι περιμένουμε το αποτέλεσμα σε αναμμένα κάρβουνα.
«Η επανεκλογή Ερντογάν δεν συμφέρει την Ελλάδα», μου αναφέρει πηγή από το Μαξίμου. Αυτό που φοβίζει είναι η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών από έναν όλο και πιο αυταρχικό και διχαστικό ηγέτη. Ο υπερφίαλος Ερντογάν κυβερνά 85 εκατ. ανθρώπους από ένα μνημειώδες προεδρικό συγκρότημα 1.150 δωματίων, που έχτισε, σημαντικοί αντίπαλοί του βρίσκονται στη φυλακή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το δικαστικό σώμα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό του. Άντε να τον πιάσεις για διάλογο, αν κερδίσει ξανά.
Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου, σημειώνει η πηγή μου, αν αναλάβει πρόεδρος μιας στα πρόθυρα χρεοκοπίας Τουρκίας θα αναγκαστεί να κάνει deal με τη Δύση και να κινηθεί, επομένως, σε πιο ήρεμα νερά. Ίδωμεν…
Στην «Εφ.Συν.» μόνο «μπράβο Ηλία» δεν είπαν
Οι ψήφοι του κόμματος Κασιδιάρη σκορπίζουν και η επτακομματική Βουλή απομακρύνεται. Ο ίδιος προέτρεψε τους οπαδούς του να πάνε «να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να βάλουν οριστικό τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη», όπως πανηγύριζε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Μόνο «μπράβο Ηλία» δεν είπαν!
Πίστευα ότι με τόσο... γλείψιμο στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης θα μοιράζονταν ισόποσα τα ιμάτιά του. Βλέπετε, το κοινό μίσος για τον Μητσοτάκη είναι ισχυρότερο κίνητρο από τις ιδεολογίες. Αποδείχθηκε ότι πήγε στράφι τόση προσπάθεια. Η δεξαμενή ακροδεξιών και αντισυστημικών ψήφων, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, θρυμματίζεται: το 20,5% επιλέγει το ΕΑΝ, το 14,6% την Ελληνική Λύση, το 13,3% την Εθνική Δημιουργία, το 9,5% τη Νίκη, το 4,5% τη ΝΔ, το 4,5% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 3% την Πλεύση Ελευθερίας, το 2% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το 8,2% «άλλο» κόμμα.
Αυτό με το κόμμα Φαήλου/Τζήμερου δεν το περίμενα. Άντε και σε καλή μεριά!
Σφαγή για μια έδρα
Τώρα στα εκλογικά, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ελπίδες να βγάλει δύο έδρες στο Νότιο Τομέα Αθήνας, όπου η Τόνια Αντωνίου, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Στέφανος Ξεκαλάκης είναι μπροστά, και ίσως στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου είναι μπροστά ο Χάρης Καστανίδης.
Δύο έδρες αναμένεται να βγάλει και στο Επικρατείας (όπου το μέτρο είναι 6,66%), δηλαδή τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Δημήτρη Μάντζο. Άρα, μένει εκτός Βουλής η τρίτη στη σειρά, Ελένη Χρονοπούλου.
Από μία έδρα περιμένει στην Α’ Αθήνας (Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος) και στον Βόρειο Τομέα (Α. Λοβέρδος, Μ. Αποστολάκη, Π. Βλάχος, Έφη Χαλάτση).
Μία έδρα στη Δυτική Αθήνα (Γιαννακοπούλου, Καρχιμάκης), στη Β’ Πειραιά (Διαμαντίδης, Σαλαλές) και στην Ανατολική Αττική (Μ. Χριστοδουλάκης), ενώ ευελπιστεί να εκλέξει βουλευτή και στα Δωδεκάνησα, στη Λέσβο, στη Λακωνία (Νάγια Γρηγοράκου), στη Θεσσαλία (Τρίκαλα ή Καρδίτσα), στα Ιωάννινα, στις Σέρρες και στην Κοζάνη.
Θα δούμε τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ αν έχουμε επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου και τα ποσοστά συρρικνωθούν.