Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά υπάρχει πιθανότητα να είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές που ίσως να μην παρακολουθήσουμε τελικά κανένα ντιμπέιτ.
Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκαν ευθέως και επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να πουν αν θα δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας να μετάσχει στο κλασικό ντιμπέιτ που μετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, απέφυγαν να απαντήσουν. Μόνο στην αρχική τοποθέτηση τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβαν το αίτημα του κ. Τσίπρα να γίνει ντιμπέιτ πριν τις Εθνικές Εκλογές 2019 μόνον με τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, το έχει, ως γνωστόν, απορρίψει δημοσίως, άρα γνώριζαν εκ των προτέρων την κατάληξη της πρότασης τους.
ΝΔ: Ντιμπέιτ χωρίς αποκλεισμούς
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή του να μετάσχει σε ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως αυτό που γίνεται παραδοσιακά πριν από όλες τις εθνικές εκλογές, χωρίς αποκλεισμούς. Το ίδιο άλλωστε επιθυμούν και όλοι οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων. Με αυτά τα δεδομένα το αν τελικώς θα γίνει ντιμπέιτ επαφίεται πια μόνον στον κ. Τσίπρα και ίσως εξελίξεις να υπάρξουν εντός της ημέρας.
Ποιοι θα συμμετέχουν αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σημειώνεται ωστόσο ότι αν τελικά ο κ. Τσίπρας δώσει το πράσινο φως, το πιθανότερο είναι να γίνει ένα ντιμπέιτ με πέντε πολιτικούς αρχηγούς. Δηλαδή τους κ.κ. Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα και Λεβέντη. Και αυτό γιατί οι μεν κ. Θεοδωράκης και Καμμένος έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα μετέχουν στις εθνικές εκλογές, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος είχε εξαιρεθεί και σε προηγούμενα ντιμπέιτ, λόγω των συνεπειών από τη γνωστή δικαστική υπόθεση που είναι σε εκκρεμότητα για το κόμμα του και την πρόθεση όλων των πολιτικών αρχηγών να μην συνομιλήσουν με τον εκπρόσωπο ενός ακροδεξιού κόμματος.
Τέλος ούτε κ. Βελόπουλος θα μετάσχει μάλλον στο ντιμπέιτ. Όχι μόνον διότι η Ελληνική Λύση δεν εκπροσωπείται στη βουλή, αλλά επιπλέον διότι το κόμμα του δεν διαθέτει τυπικά την ιδιότητα του μέλους του ευρωκοινοβουλίου (η θητεία της νέας ευρωβουλής αρχίζει την 1η Ιουλίου).
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι στο τελευταίο ντιμπέιτ που είχε γίνει πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχαν μετάσχει 7 αρχηγοί κομμάτων. Εκτός από τους κ. Τσίπρα, Μειμαράκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Καμμένο και Θεοδωράκη, είχε συμμετάσχει και ο κ. Λαφαζάνης διότι ο τελευταίος είχε ήδη προλάβει να συγκροτήσει -μετά το δημοψήφισμα του 2015- την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΛΑΕ με 25 βουλευτές, αφού αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ.