Η αλήθεια είναι ότι το tweet που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ανήμερα της επετείου του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου «έβγαζε μάτι».
Ο πρωθυπουργός όχι μόνο τίμησε την επέτειο, σημειώνοντας ότι «σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, που κατάφερε να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου», αλλά υιοθέτησε και τα συνθήματά του. Ότι, δηλαδή, «ο λαός δεν μπορεί να ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Ακόμα και τους «μη προνομιούχους» θυμήθηκε, ταυτίζοντάς τους με «τους πολλούς», που λένε σήμερα τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εβγαζε μάτι» η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εκείνους που προσπάθησε να προσεγγίσει -ανεπιτυχώς, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές- με τις μεταγραφές των φθαρμένων υλικών από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, τύπου Στέφανου Τζουμάκα. Έβγαζε μάτι, σημειώνουν στελέχη στο ΚΙΝΑΛ, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσεταιριστεί τους προοδευτικούς, αντιδεξιούς ψηφοφόρους, που μπορεί να θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις και είναι καχύποπτοι με την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Το τελευταίο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα
Είναι «το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «αλλά και αυτό θα αποδειχθεί μια αυταπάτη». Όχι μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις το διαψεύδουν. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα είτε να παγιώνεται στις 9 μονάδες -δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής»- είτε να διευρύνεται και να φθάνει τις 11 μονάδες, όπως προέκυψε από την έρευνα της εταιρείας Prorata.
Το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα, σημειώνουν στην Πειραιώς, «θα διαψευστεί παταγωδώς», αφενός γιατί οι ψηφοφόροι έχουν μια τελείως διαφορετική αντίληψη στο πώς αυτοπροσδιορίζονται στην κλίμακα Δεξιά - Αριστερά, όχι μόνο γιατί τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρωματίσει τελείως αρνητικά την έννοια της Αριστεράς, αλλά και γιατί το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ταιριάζει με τα κλασικά στερεότυπα της Μεταπολίτευσης.
Ο μεταρρυθμιστικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνουν, η εκσυγχρονιστική του ατζέντα, οι ήπιοι, ενωτικοί και συναινετικοί τόνοι που χρησιμοποιεί και η μετριοπαθής του συμπεριφορά, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας -συν οι υποψήφιοι βουλευτές που έχουν προστεθεί στις λίστες της ΝΔ, με πρόσωπα ακόμα και με αριστερή καταγωγή και ιδεολογία- έχουν ακυρώσει τελείως το αντιδεξιό σύνδρομο. Και αυτό φαίνεται και από τις εισροές που έχει η Νέα Δημοκρατία από άλλους χώρους, στα αριστερά της.
Η οργή της Φώφης
Η ανάρτηση πάντως του Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετή για να «πάρει φωτιά» η Φώφη Γεννηματά, που δικαίως βλέπει άλλη μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να υποκλέψει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «κρεσέντο υποκρισίας» και θύμισε ακόμα και το «βρώμικο '89», αφού το Κίνημα Αλλαγής ακριβώς στους ίδιους «αντιδεξιούς» ψηφοφόρους απευθύνεται, για να μπορέσει να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις εκλογές και να αποφύγει το σκληρό πρέσινγκ του νέου δικομματισμού.
Η ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, διέρρηξε τους δεσμούς της ηγεσίας του κόμματος με το φιλομεταρρυθμιστικό κομμάτι του Κινήματος, που έβλεπε θετικά τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου και την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και η μοναδική δεξαμενή ψηφοφόρων που απέμεινε είναι οι «παλαιοί Πασόκοι», που έχουν απογοητευθεί με το κυβερνών κόμμα, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν Δεξιά...
Εξ αυτού του λόγου η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα θεωρήθηκε ακόμα μία απάτη και ακόμα μία προσπάθεια υφαρπαγής των ψήφων του ΚΙΝΑΛ. Μόνο που, όπως δείχνουν οι έρευνες, η κατηγορία αυτή των ψηφοφόρων μειώνεται σταθερά, ενώ οι μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ παραμένουν πολύ περιορισμένες.
Η στόχευση του Κινήματος σε αυτούς μόνο τους ψηφοφόρους φάνηκε άλλωστε και από την πρόσφατη παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην ιστοσελίδα του, για την ανάπτυξη και τη σοσιαλιστική αντίληψη για μια Νέα Αναπτυξιακή Πολιτική, που αφιέρωσε μόλις 15 λέξεις για να ασκήσει κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε εξαιρετικά μάλιστα ήπιους τόνους, και όλο το υπόλοιπο κείμενο ήταν αφιερωμένο στη σφοδρή καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. «Λες και το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο νεοφιλελευθερισμός, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, και όχι ο κρατισμός, που ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία όλων των κομμάτων εξουσίας, από τη Μεταπολίτευση και μετά»... σημείωναν άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού. Αλλά φυσικά, κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε δύο εβδομάδες το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.