Σούσουρο προκάλεσε η πληροφορία σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος δύο υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων, του Κώστα Ζαχαριάδη και του Χάρη Δούκα. Τι συνέβη πραγματικά;
Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, ψήφισε το πρωί της Κυριακής στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο του Νέου Κόσμου.
Ωστόσο, ο κ. Ζαχαριάδης μέχρι τις αρχές Αυγούστου ήταν δημότης βορείων προαστίων. Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, έκανε αίτηση μεταδημότευσης για την Αθήνα. Η αίτηση έγινε δεκτή και μάλιστα πλήρωσε και το σχετικό παράβολο.
Όμως, η εγκύκλιος 849/3.8.2023 προβλέπει ότι «η αίτηση για τη μεταδημότευση πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι την 30ή Αυγούστου 2023, μία μέρα δηλαδή πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής κατάθεσης των συνδυασμών στην Πύλη υποψηφιοτήτων.
Σε όσες, όμως, περιπτώσεις η διαδικασία της μεταδημότευσης περαιωθεί μετά την 30ή Ιουνίου 2023 -τελευταία ημέρα της Γ’ αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων, βάσει των οποίων θα διενεργηθούν οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και στους οποίους θα έχουν περιληφθεί όλες οι μεταβολές, συμπεριλαμβανομένων των μεταδημοτεύσεων που έγιναν μέχρι την ημερομηνία αυτή-, ο υποψήφιος δεν θα μπορεί να ψηφίσει στον δήμο όπου θέτει υποψηφιότητα, αλλά στον δήμο όπου ήταν δημότης μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2023».
Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, ο κ. Ζαχαριάδης θα έπρεπε να έχει ψηφίσει τύποις στα βόρεια προάστια και όχι σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «τεχνικού χαρακτήρα» ζήτημα.
Αντίστοιχες πληροφορίες υπήρξαν και για τον υποψήφιο δήμαρχο Χάρη Δούκα, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος δήμαρχος αρκετά αργά, περί τα τέλη Αυγούστου, έκανε την αίτηση μεταδημότευσης από τα νότια προάστια, ωστόσο και εκείνος εμπίπτει στην παραπάνω διάταξη. Όμως, ο Χ. Δούκας απέφυγε την… παγίδα και δεν είχε ασκήσει μέχρι αργά το απόγευμα το εκλογικό του δικαίωμα.
Σημειώνεται ότι το 2019 ούτε ο Κώστας Μπακογιάννης είχε… ψηφίσει τον εαυτό του, καθώς είχε μεν κάνει μεταδημότευση από τη Στερεά Ελλάδα, όπου ήταν περιφερειάρχης, αλλά, κατά τον νόμο, θα ήταν σε ισχύ δύο χρόνια.