Η επίτροπος Ιλ. Ιβάνοβα στο iefimerida: Η νεολαία της Ευρώπης, πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της δημοκρατίας - iefimerida.gr

Η επίτροπος Ιλ. Ιβάνοβα στο iefimerida: Η νεολαία της Ευρώπης, πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της δημοκρατίας

Η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα
Η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα με άρθρο της στο iefimerida.gr αναφέερεται στη σημασία των ευρωεκλογών 2024

«Ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων για τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου είναι η προστασία της δημοκρατίας μας.

Το 2024 θα προσέλθουν στις κάλπες πολίτες περισσότερων από 50 χωρών, οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρούνται φαινόμενα δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ξεκάθαρη στροφή προς την απολυταρχία. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τους λόγους αυτών των εξελίξεων, όπως π.χ. η παραπληροφόρηση, αλλά και για τα μέσα που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα αυτά, όπως τα αυστηρά πρότυπα για το κράτος δικαίου, η αγωγή του πολίτη και ο γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης. Παρά τις αρνητικές τάσεις, υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη που μας δίνει αισιοδοξία: η συμμετοχή των νέων στα κοινά , η οποία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2019, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές άγγιξε το 50,7%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ 25ετίας. Αυτό που δεν σχολιάστηκε τότε ήταν ο ρόλος των νέων σ’ αυτήν τη θεαματική αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες. Το ποσοστό των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που ψήφισαν αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες και το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-39 ετών κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Συνεπώς, η ψήφος των νέων είχε τεράστιο αντίκτυπο. Η νεολαία μάς έστειλε το εξής μήνυμα «Το μέλλον της Ευρώπης είναι σημαντικό για εμάς!»

Ενόψει των φετινών εκλογών, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί. Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τους νέους και τη δημοκρατία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου, 26.000 άτομα ηλικίας 15-30 ετών απ’ όλη την ΕΕ ερωτήθηκαν τι άποψη έχουν σχετικά με τη δημοκρατία, την πολιτική και πώς πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 64% των νέων δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Φυσικά, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πρόθεση και την πράξη. Ωστόσο, με βάση τις τάσεις του 2019, μπορούμε να ελπίζουμε ότι και πάλι η προσέλευση των νέων ψηφοφόρων θα είναι μεγάλη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, τα δύο στα τρία άτομα που απάντησαν πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή για πολλούς λόγους όπως η ενιαία αγορά, η ελεύθερη κυκλοφορία, τα δικαιώματα των καταναλωτών, τα πρότυπα για τα τρόφιμα, οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι. Με άλλα λόγια, βλέπουν ξεκάθαρα την αξία που έχει για τους ίδιους η ΕΕ.

Επίσης, οι βασικές ανησυχίες των νέων φανερώνουν την προσήλωσή τους στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Όταν ερωτήθηκαν τι προσδοκούν να επιτύχει η Ένωση, οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες που ανέφεραν ήταν η διατήρηση της ειρήνης (37%), η καταπολέμηση της φτώχειας (34%) και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (30%).
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι προτεραιότητες αυτές συνδέονται με τη συμμετοχή των ίδιων των νέων. Η έρευνα δείχνει ότι το 64% των νέων έχουν συμμετάσχει στις δραστηριότητες οργανώσεων νεολαίας τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2022. Επιπλέον, σημαντικό είναι το ποσοστό των νέων που σπουδάζουν στο εξωτερικό (16%) ή αναπτύσσουν εκεί εθελοντική δράση (12%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στις οργανώσεις νεολαίας σημαίνει συμμετοχή στα κοινά. Πολλές φορές, αυτό γίνεται με την υποστήριξη προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Erasmus+ για την εκπαίδευση και τις ανταλλαγές νέων ή το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για τον εθελοντισμό. Για παράδειγμα η Εστέλ από τη Γαλλία έλαβε μέρος στις δραστηριότητες του Σώματος σ’ ένα τοπικό εκπαιδευτικό κέντρο για το περιβάλλον στη Ματσεράτα της Ιταλίας, ενώ ο Έλιο από την Ιρλανδία σπούδασε στις Βρυξέλλες και βρήκε τον χρόνο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εθελοντισμού στη βελγική πρωτεύουσα.
Επιπλέον, το ενδιαφέρον των νέων για τις εκλογές αυξάνεται όταν γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα χειριστεί ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα για τη νεότερη γενιά: τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των νέων πιστεύουν ότι, χάρη στην εκπαίδευση που έλαβαν, έχουν εφοδιαστεί με ψηφιακές δεξιότητες για τον εντοπισμό της παραπληροφόρησης.

Η έρευνα μάς δίνει την εικόνα μιας νεότερης γενιάς που θέλει να έχει λόγο για το παρόν και το μέλλον της, αλλά επιθυμεί επίσης να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2019 οι νέοι και οι νέες έδωσαν τον τόνο για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 6-9 Ιουνίου έχουν και πάλι την ευκαιρία αυτή. Ελπίζουμε με την ψήφο τους να αποδείξουν ότι έχουμε δίκιο να πιστεύουμε στη συμμετοχή της νέας γενιάς στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ