Ευρωεκλογές 2019: Μειονότητα οι γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο -Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες - iefimerida.gr

Ευρωεκλογές 2019: Μειονότητα οι γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο -Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες

Γυναίκα κοιτάζει φωτογραφίες
Φωτογραφίες ευρωβουλευτών / φωτογραφία: apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενόψει ευρωεκλογών παρατηρούμε ότι από το 1979 ο αριθμός των ευρωβουλευτών έχει διπλασιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως οι γυναίκες παραμένουν μειονότητα, κυρίως στις θέσεις κλειδιά.

Οι γυναίκες αποτελούν αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο (36%) των 751 ευρωβουλευτών. Ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, καθώς το 1979 οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 16% των ευρωβουλευτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γυναίκες αποτελούν το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών

Στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο οι γυναίκες είναι περισσότερες από αυτές στα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, όπου το 2018 αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 27,9% των βουλευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των γυναικών στο ευρωκοινοβούλιο ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των εθνικών κοινοβουλίων, που είναι 24,3%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κοινοβουλίων.

Ανισότητες σε γυναίκες στην ευρωβουλή, ανάλογα με τη χώρα

Η Φινλανδία (77%), η Ιρλανδία (54,5%) και η Κροατία (54,5%) είναι οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των ευρωβουλευτών.
Η Μάλτα και η Σουηδία έχουν πετύχει την πλήρη ισότητα με 50% και ακολουθεί η Ισπανία με 48,1%.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ρουμανία, με τις γυναίκες να αποτελούν λιγότερο από το 20% των ευρωβουλευτών τους.

Το 2019 σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ, έντεκα σε σύνολο 28, θα επιβάλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ποσοστώσεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτιά των κομμάτων τους για τις ευρωεκλογές. Ανάμεσα στις χώρες αυτές θα είναι για πρώτη φορά η Ελλάδα, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σιμον Βέιλ πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
Η Σιμόν Βέιλ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 ως το 1982

Δύο γυναίκες πρόεδροι στο ευρωκοινοβούλιο

Οι γυναίκες παραμένουν μειονότητα στα ανώτερα αξιώματα του ευρωκοινοβουλίου. Μόνο δύο γυναίκες περιλαμβάνονται μεταξύ των 18 προσώπων που έχουν αναλάβει την προεδρία του. Η Σιμόν Βέιλ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 ως το 1982, ενώ μια άλλη Γαλλίδα, η Νικόλ Φοντέν διετέλεσε πρόεδρός του από το 1999 ως το 2002.
Αυτή τη στιγμή γυναίκες προεδρεύουν σε δύο από τις έντεκα πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και αλλού στις Βρυξέλλες;

Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σίγουρα περισσότερες από αυτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ποτέ δεν έχει αναλάβει γυναίκα την προεδρία των τριών αυτών θεσμών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2014 μια ομάδα γυναικών ευρωβουλευτών είχε απειλήσει να απορρίψει την αρχική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μόνο τέσσερις γυναίκες. Τελικά ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραπονιόταν ότι οι χώρες μέλη δεν του πρότειναν αρκετές γυναίκες υποψήφιες, κατάφερε να συγκεντρώσει εννέα, όσες δηλαδή είχε και η προηγούμενη Επιτροπή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φέτος σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες έχουν ορίσει άνδρες επικεφαλής υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν. Μόνο τρεις πολιτικές ομάδες έχουν ορίσει μία γυναίκα: Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την Σλοβένα Βιολέτα Τόμιτς και το ALDE τη Δανέζα Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ