Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της διαδικασίας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ένα εκ των οποίων είναι και οι ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν μετά την κωδικοποίηση του π.δ. 26/2012, τις αρμοδιότητες και τις ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ αναφέρει και τις εκ του νόμου προβλεπόμενες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οι τελευταίοι οφείλουν να ενεργήσουν.
Το πρωτόκολλο για τη διαδικασία της ψηφοφορίας τηρείται από την εφορευτική επιτροπή, αριθμημένο και μονογραφημένο από την αρμόδια υπηρεσία. Σε αυτόο καταχωρίζονται κατά αύξουσα αρίθμηση τα στοιχεία των εκλογέων που ψήφισαν. Με το πέρας της ψηφοφορίας, το πρωτόκολλο κλείνεται και υπογράφεται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Αν, ωστόσο, υπάρξει οποιαδήποτε παρατυπία, είναι δυνατή η υποβολή ένστασης.
Εκλογές: Για ποια ζητήματα μπορεί να υποβληθεί ένσταση στις βουλευτικές εκλογές
Πιο αναλυτικά, κάθε εκλογέας ή υποψήφιος ή αντιπρόσωπος αυτού έχει το δικαίωμα να υποβάλει στην εφορευτική επιτροπή ενστάσεις σχετικές με παραβάσεις νόμου που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μέσα ή έξω από το εκλογικό τμήμα. Οι ενστάσεις είναι έγγραφες και καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο βιβλίο πρακτικών της επιτροπής. Η υποβολή οποιασδήποτε ένστασης δεν διακόπτει την ψηφοφορία.
Για τις ενστάσεις και για κάθε άλλο ζήτημα που τυχόν προκύψει, αποφασίζει η εφορευτική επιτροπή, αιτιολογημένα, είτε αμέσως είτε μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Αναφορικά με την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, μπορεί να υποβληθεί ένσταση από κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τους υποψηφίους ή τους αντιπροσώπους τους. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει, κατόπιν ακρόασης του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής (άρθρο 85 του π.δ. 26/2012).
Τήρηση της τάξης στις εκλογές
Στην ίδια εγκύκλιο περιγράφονται και τα μέτρα που διασφαλίζουν την τήρηση της τάξης στις εκλογές, κάτι που αποτελεί μέριμνα της εφορευτικής επιτροπής.
Για το σκοπό αυτό και εφόσον κριθεί απαραίτητο, η προορισμένη δύναμη της αστυνομίας υπάγεται σε αυτήν και εκτελεί αμέσως τις αιτήσεις και υποδείξεις της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αν η εφορευτική επιτροπή ή μέλη της τελέσουν αξιόποινη πράξη ή παραβιάσουν εν γένει τον εκλογικό νόμο, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής συντάσσει έκθεση για την πράξη αυτή και μεριμνά για τη δίωξη του υπαιτίου, αμέσως μετά το πέρας της εκλογής (άρθρα 66 παρ. 2 και 86 του π.δ. 26/2012), διαβιβάζοντας το σχετικό φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Στον τόπο της ψηφοφορίας ή στον ευρύτερο χώρο, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανένας εκλογέας ή πολίτης ή αξιωματικός, που φέρει όπλο ή άλλο ενδεδειγμένο για επίθεση όργανο. Η είσοδος στο κατάστημα ψηφοφορίας επιτρέπεται μόνο σε όσους εκτελούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία καθήκοντα και στους εκλογείς που προσέρχονται να ψηφίσουν.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
- Πού ψηφίζω στις εθνικές εκλογές 2023 -Δείτε με ένα «κλικ»
- Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική, τι η ενισχυμένη
- Εκλογές: Πώς εξαιρείται κάποιος από την εφορευτική επιτροπή -Τα 3 δικαιολογητικά