Με την προκήρυξη των εκλογών ξεκίνησε, και επίσημα πλέον, η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.
Στον έναν μήνα που απομένει έως τις εκλογές, θα ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα από την πολιτεία. Η μεγάλη διαφορά των φετινών βουλευτικών εκλογών θα είναι η χρήση του συστήματος της απλής αναλογικής. «Εκπλήξεις» θα κρύβει και η βραδιά των εκλογών, καθώς φέτος τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.
Εκλογές 2023: Οι 17άρηδες μπροστά στην κάλπη
Στις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως έχει αναφέρει στον εκλογικό οδηγό του το iefimerida.gr, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, με την ψηφοφορία να είναι μυστική.
Ποιοι έχουν, όμως, δικαίωμα ψήφου; Στις φετινές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες. Στη σχετική διάταξη επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους των εκλογών.
Για να μπορέσει να ψηφίσει, κάθε Έλληνας πολίτης θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο του οικείου του δήμου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην του έχει επιβληθεί ποινή με την οποία να του στερείται το δικαίωμα της ψήφου, δηλαδή το δικαίωμα του εκλέγειν.
Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού
Ομοίως, «ποδαρικό» θα κάνουν στις φετινές εκλογές και οι Έλληνες του εξωτερικού. Η δυνατότητα δόθηκε με την τελευταία αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, το 2019. Προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου, οι απόδημοι θα πρέπει να έχουν ζήσει στην Ελλάδα επί τουλάχιστον δύο χρόνια μέσα στα τελευταία 35 χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση ένα από τα τελευταία δύο έτη.
Η διαφορά με τους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα βάζουν σταυρούς στο ψηφοδέλτιο και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επιλέγοντας ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές ολοκληρώθηκε. Για τους Έλληνες του εξωτερικού επιτρέπονται μεταβολές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έως και τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών -κάτι που σημαίνει πως η προθεσμία παρήλθε.
Εκλογές: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες
Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, η προθεσμία για τις αιτήσεις έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Πλέον, μέσα από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορούν να δουν το εκλογικό τους κέντρο και τμήμα και οι ετεροδημότες.
Πρόκειται για το τμήμα στο οποίο, οριστικά, θα ψηφίσουν, καθώς πλέον δεν επιτρέπεται διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους.