Έναν «χρυσό» οδηγό για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πριν, κατά και μετά τις εκλογές 2023 εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που έχουν έκπτωση για τα εισιτήριά τους, θα ψηφίσουν στο τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που κληρώθηκαν ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής -από την οποία μπορούν να εξαιρεθούν υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.
Όλη η διαδικασία των εκλογών περιγράφεται αναλυτικά στη μεγάλη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Εκλογές 2023: Ο «χρυσός» οδηγός για τους δικαστικούς αντιπροσώπους
Τον οδηγό για τους δικαστικούς αντιπροσώπους για τις εκλογές 2023 υπογράφει ο κ. Δημήτριος Λιάτσος, δικαστικός υπάλληλος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Ακολουθεί ολόκληρος ο οδηγός για τις εκλογές, με τη γραφή του κ. Λιάτσου:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ
Οι υποχρεώσεις του δικαστικού αντιπροσώπου ξεκινούν την Παρασκευή, συνήθως το μεσημέρι, με την εμφάνισή του στον έφορο και τη δήλωση ανάληψης καθηκόντων. Την ανάληψη καθηκόντων τη δηλώνουμε επίσης στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, από όπου ζητάμε να μας δώσουν και τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής και στην περιφέρεια, (η διαδικασία αυτή διαφέρει στα μεγάλα αστικά κέντρα, από την επαρχία, στις μεγάλες πόλεις συνήθως η ανακοίνωση ανάληψης καθηκόντων στον έφορο καλύπτει και τους άλλους, σε αντίθεση με την περιφέρεια που ζητούν να εμφανισθεί ο αντιπρόσωπος και στα τρία σημεία).
Μετά από αυτά οι επόμενες ενέργειες είναι οι ακόλουθες:
- Από το Δήμο στον οποίο θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών, παραλαμβάνουν το εκλογικό υλικό και υπογράφουν τα σχετικά έγγραφα παραλαβής, (προσοχή στα μεγάλα κέντρα ο σάκος με τα βιβλία και τα υπόλοιπα που χρειάζονται συνήθως τα παραλαμβάνουν στο σχολείο, ενώ στην επαρχία, από το δημοτικό ή πρώην κοινοτικό κατάστημα). Όμως πρέπει να περάσουν από το δημαρχείο για να παραλάβουν το tablet ή το κινητό μετάδοσης αποτελεσμάτων.
- Μόλις παραλάβουν το κινητό ή το tablet ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ την σύνδεση του με την εταιρεία. Το κουτί που τα περιέχει πρέπει κατά την παραλαβή να είναι σφραγισμένο. Μέσα σ’ αυτό υπάρχουν δυο φάκελοι ο ένας της ενεργοποίησης της συσκευής που ανοίγει την ημέρα της παραλαβής κι ένας δεύτερος που ανοίγει την εφαρμογή για τη μετάδοση αποτελεσμάτων.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ
Σωστό είναι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να τακτοποιήσουν το εκλογικό τμήμα από την προηγούμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, ήτοι το Σάββατο το πρωί, και να διαμορφώσουν το χώρο, ώστε να είναι λειτουργικός και να έχουν ορατότητα αυτού. Τοποθετούν τα τραπέζια και την κάλπη μπροστά τους και αρχικά διαμορφώνουν τον χώρο για τον εκλογικό κατάλογο και το πρωτόκολλο ψηφοφορίας στη μέση, που είναι και η θέση τους, τους φακέλους, την κάλπη και τα πακέτα ψηφοδελτίων, (το Σάββατο καλό θα είναι επίσης να φτιάξουν ικανό αριθμό πακέτων ψηφοδελτίων για το ενδεχόμενο της μη προσέλευσης μελών της εφορευτικής επιτροπής). Τοποθετούν σε εμφανές σημείο κοντά τους τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών κομμάτων, καλό θα είναι κατά την σειρά ανακήρυξης τους σύμφωνα και με την απόφαση του Αρείου Πάγου (χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό). Επίσης δένουν με σπάγκο τα στυλό στα παραβάν.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ-ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ-ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΤΟ Η ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ Η ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ.
Από το σάκο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παίρνουν την σφραγίδα τον εκλογικό κατάλογο και όλα τα βιβλία.
→ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ, ΑΦΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ. Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΕΚΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΠΡΟΣΟΧΗ:ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΚΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:
1.- Ο Εκλογικός κατάλογος.
2.- Το Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφοφορίας.
3.- Το Βιβλίο Πράξεων της Εφορευτικής Επιτροπής.
4.- Το Βιβλίο Διαλογής Ψήφων υπέρ των Συνδυασμών. 5.- Το Βιβλίο Διαλογής Ψήφων υπέρ των Υποψηφίων.
6Ι.- Τα Δύο (2) έντυπα τηλεγραφήματα (διαφορετικών τύπων).
7.- Η Προκήρυξη των Βουλευτικών Εκλογών.
8.- Έντυπα βεβαιώσεων εκλογέων ότι ψήφισαν. 9.- Δηλώσεις εκλογέων.
ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:
Α.- Η σφραγίδα του Εκλογικού Τμήματος. Β.- Φάκελοι ψηφοφορίας.
Γ.- Κλειδαριά.
Δ.- Ταινία υφασμάτινη (γάζα).
Ε.- Ταμπόν και μελάνη σφραγίδας.
Γράφονται από πριν τα εισαγωγικά του βιβλίου πράξεων και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλοι οι συνδυασμοί και όλοι οι υποψήφιοι στα κατάλληλα βιβλία (πρακτικό Νο1,Νο 2 βιβλίο υπέρ συνδυασμών και βιβλίο υπέρ υποψηφίων. Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΣΑΚΟ).
*Στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν ήδη τα βιβλία (Πρακτικό Νο2, και διαλογής υπέρ Συνδυασμών και Υποψηφίων/ η διεύθυνση είναι https://ekloges.ypes.gr/praktiko
Ιδιαίτερη προσοχή στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας με την αναγραφή από πριν της αρίθμησης ενός ικανού αριθμού εκλογέων π.χ. αν υπάρχουν 500 εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο γίνεται αρίθμηση του βιβλίου τουλάχιστον μέχρι το 350 (ως αριθμητική ένδειξη) προς αποφυγή λαθών.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Η ένδειξη «Δ» δίπλα στο όνομα εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο υποδηλώνει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος. Προκειμένου να ψηφίσει θα πρέπει να συμπληρώσει έντυπη υπεύθυνη δήλωση ότι έχοντας υπόψη τη διάταξη του άρθρου 113 §2 του Π.Δ. 26/2012 για την ανάδειξη εθνικών αντιπροσώπων, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δηλώνει ότι δεν έχει ψηφίσει ούτε προτίθεται να ψηφίσει
σε άλλο Εκλογικό Τμήμα της χώρας. Οι σχετικές δηλώσεις τοποθετούνται στο σάκο μαζί με τα υπόλοιπα εκλογικά έγγραφα.
Η ένδειξη «Ε» δίπλα στο όνομα εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο υποδηλώνει ότι είναι ετεροδημότης και θα ψηφίσει στον τόπο διαμονής του.
Οι ετεροδημότες απαγορεύεται να ψηφίσουν στη βασική εκλογική τους περιφέρεια και δεν υπολογίζονται στους εγγεγραμμένους του Εκλογικού τους Τμήματος.
Για το λόγο αυτό οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, προς αποφυγή λάθους, θα πρέπει να διαγράψουν εκ των προτέρων από τους εκλογικούς καταλόγους τους ετεροδημότες και να τους αφαιρέσουν από το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων.
Η ένδειξη «Α» δίπλα στο όνομα του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο, υποδηλώνει ότι είναι απόδημος σε χώρα του εξωτερικού.
Για το λόγο αυτό οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, προς αποφυγή λάθους, θα πρέπει να διαγράψουν εκ των προτέρων από τους εκλογικούς καταλόγους τους απόδημους και να τους αφαιρέσουν από το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ
Τουλάχιστον μια ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας πρέπει να βρίσκεται ο αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα έχοντας μαζί και όλα όσα πήρε από το σάκο την προηγούμενη για την προεργασία (τηλέφωνο-tablet, βιβλία, εκλογικό κατάλογο σφραγίδα).
Συμπληρώνει στο ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 1 τα ονόματα ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ και του ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ/ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ που του γνωστοποιούν το διορισμό τους με έγγραφο του αρχηγού του κόμματος/ του υποψηφίου που εκπροσωπούν. ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΎ Νο 1 και αρχίζει η διαδικασία, αφού πρώτα σφραγίσουν την κάλπη.
ΠΡΟΣΟΧΗ:ΑΠΟ ΕΦΕΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ TABLET ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ-(ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ)- ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ:
- Η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT).
- Τα χρονικά διαστήματα, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης, έχουν καθοριστεί με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών υπ’ αρ. 3223/12.04.2023 (Β΄2470), ως εξής:
Α) 1η μετάδοση: από 10:00 π. μ. έως 10:30 π. μ. ώρα Ελλάδος. Β) 2η μετάδοση: από 13:00 μ. μ. έως 13:30 μ. μ. ώρα Ελλάδος. Γ) 3η μετάδοσης: από 16:00 μ. μ. έως 16:30 μ. μ. ώρα Ελλάδος.
Καλό θα είναι να έχει ο αντιπρόσωπος έτοιμα τουλάχιστον τρείς ή τέσσερις 30άδες σφραγισμένους φακέλους (χωρίς υπογραφή), τους οποίους θα τους έχει σε αναμονή προσέλευσης των ψηφοφόρων και υπογράφει το φάκελο, όταν το δίνει στον εκλογέα. Αυτό για να μπορεί να ελέγχει ανά 30 άτομα τους ψηφίσαντες, έτσι ώστε να έχει τον έλεγχο διαγραφέντων από τον εκλογικό κατάλογο, εγγεγραμμένων στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας (που κάθε σελίδα έχει 30 γραμμές)και πραγματικών ψηφισάντων με βάση τους φακέλους.
ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Ο κάθε ψηφοφόρος, είτε με την ταυτότητα του, είτε με το διαβατήριο του, είτε με το δίπλωμα οδήγησης, είτε με το βιβλιάριο υγείας, είτε με ψηφιακό έγγραφο του gov.gr, προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα του. Διαγράφεται από τον εκλογικό κατάλογο από το άτομο της εφορευτικής που θα αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και ο γραμματέας καταγράφει αυτόν στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας με τον ειδικό εκλογικό αριθμό που έχει ο καθένας και υπάρχει στον εκλογικό κατάλογο. Το έγγραφο ταυτοποίησης μετά τον έλεγχο και την καταγραφή του εκλογέα παραδίδεται στο δικαστικό αντιπρόσωπο ο οποίος δίνει σε αυτόν, ένα σφραγισμένο και υπογεγραμμένο φάκελο και μία σειρά
ψηφοδελτίων, και αφού μεταβεί στο παραβάν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ρίχνει τον φάκελο στην κάλπη, και μετά παραλαμβάνει το έγγραφο ταυτοποίησης και αναχωρεί . Αν ζητηθεί βεβαίωση άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος, ο δικαστικός αντιπρόσωπος του χορηγεί τη σχετική βεβαίωση.
Τονίζεται: ΑΝΑ 100 ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛΟ (μπλε,πράσινο,κόκκινο,μαύρο) ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΕΑ για να μπορεί να γίνει εύκολη η παρακολούθησητης σωστής διαγραφής και εγγραφής των εκλογέων στο σχετικό πρωτόκολλο.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τσεκάρουμε τους φακέλους που έχουμε μπροστά μας (γι΄αυτό και μιλήσαμε παραπάνω για 30άδες) με τους διαγεγραμμένους από τον εκλογικό κατάλογο και όσους έχουν περαστεί στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας,το οποίο έχει 30 γραμμές ανά σελίδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΣΟΥΣ
ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ, (στο παρελθόν κάποιοι μετρούσα και ξαναμετρούσαν ώρες μέχρι να καταλάβουν το συγκεκριμένο σημείο), όταν ψηφίσουμε εμείς καταθέτουμε υπεύθυνης δήλωση για του που είμαστε εγγεγραμμένοι και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας, δίπλα στο όνομά μας στις παρατηρήσεις αναγράφεται η ένδειξη «ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ».
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ να αναρτώνται σε εμφανή σημεία της αίθουσας (και μέσα στο παραβάν) ανακοινώσεις με τον αριθμό των επιτρεπομένων κατά περίπτωση σταυρών προτίμησης: α αριθμός αυτός προβλέπεται από το νόμο. Επίσης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να γίνεται εκκαθάριση, κατά διαστήματα, του τραπεζιού και του δαπέδου κάθε παραβάν από τα μη χρησιμοποιημένα ψηφοδέλτια.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
α.- Για κάθε παράβαση της εκλογικής διαδικασίας (συμπεριλαμβανόμενης και της διαλογής) κάθε εκλογέας, υποψήφιος ή αντιπρόσωπος δικαιούται να υποβάλει ένσταση αποκλειστικά εγγράφως. Η ένσταση καταχωρείται στο Βιβλίο Πράξεων της Εφορευτικής Επιτροπής.
Γενικά τα περί ενστάσεων προβλέπονται στο άρθρο 85 του Π.Δ. 26/2012).
β.- Η υποβολή ενστάσεως δεν διακόπτει την ψηφοφορία (άρθρο 85§2 του Π.Δ. 26/2012).
γ.- Για τις ενστάσεις αποφασίζει αιτιολογημένα η Εφορευτική Επιτροπή κατάπλειοψηφία (και αφού ακουσθεί η γνώμη του Δικαστικού Αντιπροσώπου) είτε αμέσως είτε μετά το πέρας της ψηφοφορίας (άρθρο 85§3 του Π.Δ. 26/2012).
δ.- Τόσο οι ενστάσεις, όπως αναφέρθηκε ως άνω, όσο και οι αποφάσεις επ’ αυτών
καταχωρούνται στο Βιβλίο Πράξεωντης Εφορευτικής Επιτροπής.
Αφού τελειώσει η εκλογική διαδικασία και κλείσει η πόρτα, μένουν στο τμήμα μόνον όσοι αναφέρονται στο πρακτικό Νο 2. Αδειάζουμε το χώρο γύρω από το γραφείο μας από φακέλους, σφραγίδα, ψηφοδέλτια κ.λ.π. και ξεκινάμε τη διαδικασία.
- Κλείνουμε το πρωτόκολλο ψηφοφορίας και υπογράφουν όλοι όσοι αναφέρονται στα προκαταρκτικά του πρακτικού Νο 2.
- Βάζουμε μέσα στο σάκο που πλέον είναι άδειος τον εκλογικό κατάλογο και το πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
- Ανοίγουμε την κάλπη και μετράμε σε 20άδες τους φακέλους που υπάρχουν μέσα σ’ αυτή. Αν ο αριθμός είναι ο ίδιος με το πρωτόκολλο ψηφοφορίας τους βάζουμε στην κάλπη και αρχίζει το ξεσφράγισμα και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ:
1. ΤΟ ΑΡΙΘΜΕΙΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ π.χ. 1, 2, 3,4, 5, 6, κ.λ.π. ΚΑΙ
ΜΟΝΟΓΡΑΦΕΙΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΝ (κανένας σταυρός,
ένας σταυρός, δύο σταυροί κ.λ.π.) ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΜΟΝΟΓΡΑΦΗ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΥΡΟ.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΥΠΕΡ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ.
ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΥΠΕΡ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ. Αν υπάρχει συμφωνία ψηφοδελτίων και αριθμού αυτών που έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο διαλογής γράφουμε στο τέλος το κλείσιμο του σχετικού βιβλίου και, ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ TABLET ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ .
Στη συνέχεια, συνεχίζουμε με την καταχώρηση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων με την ίδια διαδικασία ανά συνδυασμό, αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία , στέλνουμε το ηλεκτρονικό μήνυμα και το σχετικό τηλεγράφημα (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) μένει στον σάκο και το παραδίδουμε στο Πρωτοδικείο.
Αφού έχουμε τελειώσει την διαδικασία συμπληρώνουμε το πρακτικό νο2 το οποίο θέλει καρμπόν (και καλό θα είναι να έχουμε προμηθευτεί νωρίτερα καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει μέσα στον σάκο), αφού είναι σε τρία ή τέσσερα αντίγραφα και μεταφέρουμε όλα τα νούμερα στα ονόματα συνδυασμών και υποψηφίων υπογράφουμε όλοι στο τέλος και ξεχωρίζουμε κόβοντας το αντίγραφο για τον ΔΗΜΟ, για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ή ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και αφήνουμε μόνο την πρώτη σελίδα από κάθε τμήμα στο βιβλίο (ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ) που παραδίδουμε στο Πρωτοδικείο.
Στο σημείο αυτό συμπληρώνουμε βεβαίωση που υπογράφουν τα μέλη της εφορευτικής και ο/η Γραμματέας για την εκτέλεση των καθηκόντων μας και δίνουμε αντίγραφο του πρακτικού νο 2 με την ανάθεση καθηκόντων στο Γραμματέα. Επίσης ίδια βεβαίωση χορηγούμε και στο Γραμματέα.
Όταν τελειώσουμε βάζουμε στο σάκο κάτω-κάτω τα ψηφοδέλτια και τις βεβαιώσεις των εκπροσώπων κομμάτων και μετά τα βιβλία με το πρωτόκολλο ψηφοφορίας , της διαλογής υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων και τον εκλογικό κατάλογο μαζί, για να μπορούμε να τα παραδώσουμε έξω από το σάκο στο Πρωτοδικείο. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.
Παραδίδουμεστο εκπρόσωπο του ΔΗΜΟΥ ή στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ την σφραγίδα, αντίγραφο του πρακτικού Νο2 και το εκλογικό υλικό που περίσσεψε και λαμβάνουμε σχετική βεβαίωση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕΤΟ tablet στον ΔΗΜΟ ή το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΝΑΛΟΓΑ την
εντολή που θα μας δώσουν κατά την παραλαβή και λαμβάνουμε επίσης σχετική
βεβαίωσηπαράδοσης.
Όταν παραδώσουμετον σάκο στο πρωτοδικείο λαμβάνουμε σχετική βεβαίωση
παράδοσης, το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΗ:
Αν βρεθούν λιγότεροι φάκελοι στην κάλπη προσθέτουμε άδειους φακέλους με σφραγίδα και υπογραφή με την σύμφωνη γνώμη της εφορευτικής. Αν βρεθούν περισσότεροι αφαιρούμε ανάλογο αριθμό και αναγράφουμε στο πρακτικό πόσους αφαιρέσαμε και τι ψηφοδέλτια περιείχαν.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΒΑΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ με λήξη, στις 24/5/2023:
Οι εκτός νομού υπηρεσίας μας, δικαστικοί αντιπρόσωποι, αφού πάρουμε τηνδιατακτική, την ανεβάζουμε σκαναρισμένη πριν τις εκλογέςστο σχετικό πεδίοτου www.gsis.grγια να πληρωθούμε το ποσό της διατακτικής. Oι εντός νομούκαταχωρίζουν στην παραπάνω ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία τους τηνεπομένητωνεκλογών,όπωςκαιτο γραμματέατουςγιαναπληρωθεί.
ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΑΦΜ, ΤΗΝ Δ.Ο.Υ. ΚΑΙ ΤΟ IBAN ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/5/2023 ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ
www.gsis.gr,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥΚΑΙΕΚΕΙΝΟΣ(Ο/ΗΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)ΝΑΛΑΒΕΙΤΗΝΕΚΛΟΓΙΚΗΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ).
ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ – ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Νο 1 ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΚΛΟΓΕΑ
ΒΕΒΑΙΩΣΗΕΚΤΕΛΕΣΗΣΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝΤΟΥΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΥΠΕΥΘΥΝΗΔΗΛΩΣΗΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΦΟΡΟ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΓΙΑΤΟΠΟΙΑΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙΕΓΚΥΡΑΚΑΙΠΟΙΑΑΚΥΡΑ.ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣΒΙΒΛΙΩΝ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΕΓΚΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ
(ΑΠΟΤΟΒΙΒΛΙΟΤΟΥΔΣΑ).
Όπως έχει παγιωθεί νομολογιακά, διακριτικό γνώρισμα που παραβιάζει το επιβαλλόμενο από το άρθρο 51§3 του Συντάγματος απόρρητο της ψηφοφορίας αποτελεί μόνο εκείνο το σημείο, στίγμα, σχίσιμο, κηλίδα, γραμμή, τελεία κλπ., το οποίο δεν είναι τυχαίο, αλλά κατά τα διδάγματα της λογικής και της ανθρώπινης εμπειρίας, μπορεί να οδηγήσει στον προσδιορισμό, αμέσως ή εμμέσως, του εκλογέα που ψήφισε με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο (μεταξύ άλλων ΑΕΔ 11/2011, 9/2001, 40/1995, 26/1994, 39/1991, 36/1991, 33/1991, 31/1991, 14/1990. 11/1990, ΣτΕ 343/2004).
Σημειώνεται ότι τις δικές του οδηγίες έχει εκδώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Δείτε το τέλος του οδηγού με τις αναλυτικές διατάξεις για τα άκυρα ψηφοδέλτια:
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
- Πού ψηφίζω στις εθνικές εκλογές 2023 -Δείτε με ένα «κλικ»
- Εκλογές: Τι ώρα θα γνωρίζουμε νικητή και σταυρούς
- Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική, τι η ενισχυμένη