Μάχη αναμένεται σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, και μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε ανατροπές σε σχέση με τον α’ γύρο.
Και αυτό διότι τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι νικητές του α’ γύρου σε αυτούς τους δήμους δεν τους εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση.
Στη Λάρισα, ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, τον οποίο στηρίζουν ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε στον α’ γύρο με μόλις 2.000 ψήφους από τη Ρένα Καραλαριώτου, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Ο κ. Καλογιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 42,52%, ενώ η κυρία Καραλαριώτου 39,85%, κάτι που προοιωνίζεται ντέρμπι στον β’ γύρο. Κρίσιμος παράγοντας, το τι θα κάνουν οι περίπου 13.000 ψηφοφόροι (ή όσοι εξ αυτών ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή) των Πέτρου Κρίκη, Παναγιώτη Γούλα και Νικόλαου Γαμβρούλα.
Αμφίρροπη μάχη αναμένεται και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς το αποτέλεσμα του α’ γύρου δίνει μεν προβάδισμα στον Γιάννη Κουράκη (στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ), αλλά ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική του νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού. Η διαφορά του κ. Κουράκη από τον κ. Λαμπρινό ήταν 10.000 ψήφοι την προηγούμενη Κυριακή (36,71% και 24,12%, αντίστοιχα, τα ποσοστά τους). Διαφορά, αναμφίβολα, μεγάλη, φαβορί σίγουρα ο Κουράκης, ωστόσο το στοίχημα θα παιχθεί στη συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο μονομάχων και στο τι θα πράξουν οι περίπου 28.000 Ηρακλειώτες που ψήφισαν άλλους συνδυασμούς στον α’ γύρο.
Παραμένουμε στην Κρήτη και πάμε... δυτικά, στα Χανιά. Με 12.538 ψήφους και ποσοστό 26,94% στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών, ο Αριστείδης Παπαδογιάννης υπερτέρησε κατά 3.500 ψήφων του Παναγιώτη Σημανδηράκη (19,09% το ποσοστό του), μια διαφορά που μπορεί να ανατραπεί την Κυριακή. Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο μονομάχοι δίνονται σε αποδόσεις 1,87 αμφότεροι για τη νίκη δείχνει τι πρέπει να περιμένουμε! Και αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τρεις επόμενοι στην κατάταξη του α’ γύρου υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων (μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος, πλέον, Τάσος Βάμβουκας) συγκέντρωσαν ποσοστό 43%!
Περίπου 3.500 ψήφοι είναι και η διαφορά των μονομάχων στα Ιωάννινα. Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας βρέθηκε 7 μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του, Μωυσή Ελισάφ, στον πρώτο γύρο (30,62% - 23,82%), διαφορά που δεν τον εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι τρεις προερχόμενοι από τη ΝΔ υποψήφιοι (χωρίς επίσημη κομματική στήριξη όμως), που αποκλείστηκαν στον α’ γύρο, αθροιστικά συγκέντρωσαν ποσοστό 35%, ήτοι 16.500 ψήφους! Συνεπώς, το τι θα πράξουν τη δεύτερη Κυριακή θα καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα.
Στη Χαλκίδα, η Ελένη Βάκα (προερχόμενη από τη ΝΔ) συγκέντρωσε ποσοστό 34,34%, ξεπερνώντας τον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Χρήστο Παγώνη (ΚΙΝΑΛ), που πήρε 28,06%. Οι 3.000 ψήφοι διαφορά που έχει η κυρία Βάκα είναι μεν ένα καλό προβάδισμα, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον πού θα δώσουν την ψήφο τους οι 11.914 πολίτες που ψήφισαν στον α’ γύρο τον Βασίλη Καθαροσπόρη, επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ. Ή αν θα αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στον β’ γύρο, κάτι που ίσως αποδειχθεί καθοριστικό.
Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη και στην Κατερίνη, όπου ο δήμος είναι αμιγώς «γαλάζια» υπόθεση. Ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Σάββας Χιονίδης πήρε βραχεία κεφαλή στον α’ γύρο, συγκεντρώνοντας 15.006 ψήφους, έναντι 13.462 ψήφων του Κώστα Κουκοδήμου (ποσοστά 30,56% - 27,42% αντίστοιχα), μια διαφορά 1.550 ψήφων. Οι 6.279 ψηφοφόροι τού -επίσης προερχόμενου από τη ΝΔ- Αθανάσιου Λιακόπουλου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του τελικού αποτελέσματος, όπως ενδεχομένως -όσοι ψηφίσουν- και οι 12.071 του Γιώργου Νταντάμη, που κατέβηκε για δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
Τέλος, στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ταχιάος κοντράρεται με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, σε μία μάχη που θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Ν. Ταχιάος, έχει προβάδισμα από τον α’ γύρο, και συγκεκριμένα 9.000 ψήφων, έναντι του αντιπάλου του (22,40% - 14,93% τα ποσοστά τους, αντίστοιχα), ωστόσο κάθε άλλο παρά ήσυχος πρέπει να είναι. Και αυτό διότι αποτελεί ερώτημα τι θα ψηφίσουν στον β’ γύρο οι πολίτες που προτίμησαν τους Γιώργο Ορφανό και Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι οποίοι προέρχονται από τη ΝΔ. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε ότι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου (που κατετάγη τέταρτη στον α’ γύρο) «δείχνει» προς τη μεριά του Κ. Ζέρβα, γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να περιμένουμε αμφίρροπη αναμέτρηση, που ίσως οδηγήσει και σε ανατροπή.