Στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει πως είναι να ζεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Πολλοί δεν έχουμε βιωματικές μνήμες από το πώς ήταν η ζωή πριν την ένταξή μας στην ΕΟΚ και οι νεότεροι ελάχιστα έχουν ακούσει. Πλέον λίγοι μπορούν να θυμηθούν την προ-ΕΟΚ Ελλάδα και ακόμη λιγότεροι τα χρόνια της δικτατορίας.
Μόνο κάποιοι συμπολίτες μας που έζησαν ή ζουν σήμερα σε χώρες που υστερούν σε δημοκρατικούς θεσμούς αντιλαμβάνονται πώς θα ήταν η χώρα αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε κατορθώσει έναν πολιτικό άθλο από το 1974 ως το 1979.
Ο πατέρας της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας έλεγε τότε ότι με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρώπη «κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη» και γίνεται «κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος». Η συνέχεια τον δικαίωσε σε τέτοιον βαθμό, ώστε σήμερα να τα θεωρούμε όλα αυτά δεδομένα και όλα τα διαφορετικά μακρινά.
Ήρθε ένας συμπολίτης μας να μας θυμίσει με τον πιο εύληπτο τρόπο ότι τα παραπάνω δεν είναι μακρινά ούτε χρονικά, ούτε χωρικά. Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, τίποτε από αυτά που θεωρούμε ως δεδομένα δεν είναι. Δεν είναι δεδομένα τα δικαιώματα, όπως αυτό της περιουσίας και της ελεύθερης έκφρασης. Δεν είναι δεδομένο ότι ένας υποψήφιος που εκλέγεται από τους συμπολίτες του θα αναλάβει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν αν διαφωνεί με την κρίση τους ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει μέχρι σήμερα έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές, επειδή άφησε την Ευρωπαϊκή Ελλάδα και τόλμησε να διεκδικήσει όλα αυτά που σήμερα απολαμβάνουμε οι Έλληνες της Ελλάδας για λογαριασμό των συμπατριωτών του, των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών της Χιμάρας αποδείχθηκαν αδύναμες, όταν έβγαλαν αποτέλεσμα αντίθετο με το παρελθόν της χώρας. Και αυτό συνέβη επειδή οι εκλογείς προσήλθαν μαζικά και κοίταξαν προς το ευρωπαϊκό μέλλον. Για αυτό τώρα προσφεύγει στις κάλπες των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, στις οποίες κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Φρέντης Μπελέρης μάς θύμισε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την υπογραφή ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα. Ενός Έλληνα που επίσης γεννήθηκε εκτός των τότε ελληνικών συνόρων σε ένα χωριό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ενός Μακεδόνα που οραματίστηκε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα και μετά από πολλές δυσκολίες και πισωγυρίσματα κατόρθωσε να την προσφέρει στις τελευταίες γενιές των Ελλήνων.
Ο Φρέντης Μπελέρης μάς θύμισε γιατί μπήκαμε στην Ευρώπη και γιατί πολλοί εξ ημών αγωνιστήκαμε για να παραμείνουμε σε αυτή. Μας θύμισε ότι σήμερα η Ελληνική Δημοκρατία μας και η θέση μας στον κόσμο μπορεί να κινδυνεύσει από φανατικούς δημαγωγούς και από απαθείς αδρανείς πολίτες. Με αφετηρία τη Χιμάρα, έδωσε φωνή σε όλους αυτούς που ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς να απολαμβάνουν ευρωπαϊκά δικαιώματα και διεκδικεί να τους δώσει βήμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Φρέντης Μπελέρης μάς έδωσε τον ισχυρότερο λόγο, ανάμεσα σε άλλους πολύ ισχυρούς λόγους, να συμμετέχουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
*Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής και Πολιτικής Διαχείρισης