Κώστας Μπακογιάννης και Χάρτης Δούκας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για τον Δήμο της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, σε ένα debate στην ΕΡΤ όπου δεν έλειψαν οι κόντρες αλλά διεξήχθη μια πολιτισμένη συζήτηση.
Η τηλεμαχία έγινε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τέσσερις μέρες πριν τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου.
Οι ενότητες που κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο μονομάχοι ήταν:
- Λειτουργία της πόλης
- Ασφάλεια
- Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
- Υποδομές/Ανάπτυξη
- Κοινωνική πολιτική
- Πολιτισμός
- Ελεύθερη ενότητα
Οι διάλογοι ήταν ευπρεπείς, κάτι που αναγνώρισαν και οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Μπακογιάννης αποκαλούσε συχνά τον Χάρη Δούκα «κύριο καθηγητή».
Πράσινο
Η πρώτη αντιπαράθεση ήρθε σχετικά με το πράσινο στην πόλη όταν ο κ. Δούκας τόνισε ότι ασχολείται χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων και πώς θα γίνουν πιο πράσινες και βιώσιμες. «Χρειαζόμαστε πράσινο. Το χώμα απορροφά το νερό σαν σφουγγάρι. Είναι δυνατόν στον ελάχιστο χώρο που έχουμε να μπαίνει πλακάκι και ζαρντινιέρα;»
«Η Αθήνα δεν προχωράει με σχόλια και συνθήματα κ. καθηγητά» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης. «Τρέχουμε καθημερινά όσον αφορά τον τομέα του πρασίνου. Ξέρετε ότι φυτεύουμε χιλιάδες δέντρα. Γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα έχουμε ένα πάρκο 250 στρεμμάτων. Πρέπει να δουλέψουμε βέβαια στον λόφο του Φιλοπάππου αλλά και αλλού».
«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028», είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ. Έφερε δε ως παραδείγματα τον Εθνικό Κήπο και την ανάπλασή του καθώς και το Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτούργησε, ως επιτυχημένα παραδείγματα. Είπε δε πως θα ανοίξει ξανά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο γιατί πέρασε στη δημοτική αρχή.
Από τη δική του μεριά, ο κ. Δούκας ανέφερε πως «χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους», κατηγορώντας τον αντίπαλό του για ελάχιστη δενδροφύτευση, κόντρα σε εξαγγελίες του. «Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα», είπε ο κ. Δούκας. «Πέντε χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία» δεσμεύτηκε ο κ. Δούκας σχετικά για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας. “
Απαντώντας ο κ. Μπακογιάννης είπε πως η δημαρχία του απελευθέρωσε 35 χώρους συνολικά, ενώ ο κ. Δούκας σημείωσε πως πάρα πολλά σχολεία της πόλης είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως πολλά σχολεία δεν είναι σε καλή κατάσταση, απάντησε πως έχουν βελτιωθεί 170 και πως στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες “πράσινες αυλές».
Ασφάλεια
Ακολούθως συζητήθηκε η ασφάλεια στις γειτονιές. Ο νυν δήμαρχος τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά και είπε ότι πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση καμερών σε 750 σημεία στην Αθήνα. «Δεν είναι προτεραιότητά μου» απάντησε ο κ. Δούκας. «Θα έπρεπε να είναι» αντέτεινε ο κ. Μπακογιάννης.
«Υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις. Και θέλει συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία, την οποία έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Και φυσικά η πρόληψη. Φως δηλαδή. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε 43.500 φωτιστικά σε όλη την Αθήνα με Led. Όπως επίσης να συνεργαστούμε με τον ΟΚΑΝΑ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Έχουμε τον νέο ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διευρύνουμε. Και πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστούμε» από το 2019 με Εξάρχεια και πανεπιστήμια», είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Σχετικά με τη δημοτική αστυνομία, ο κ. Δούκας είπε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν χίλιοι δημοτικοί αστυνομικοί ενώ τώρα υπάρχουν «μόνο 200 στους δρόμους», προσθέτοντας «ελάχιστοι σε αυτές τις περιοχές που μόλις ανέφερα», για παράδειγμα στην Κυψέλη είναι μόλις 2 διαθέσιμοι δημοτικοί αστυνομικοί.
Προσβασιμότητα
«Η Αθήνα είναι μία εχθρική πολύ κι εμείς τέσσερα χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη μας να την κάνουμε λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ που εγώ υπέστην όταν μπήκα το Σεπτέμβρη του 2019 στο γραφείο του δημάρχου, ήταν ότι τα σχολεία δεν είχαν πρόσβαση για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, αναφορικά με την Αθήνα και την δύσκολη πρόσβαση όσων έχουν πρόβλημα, ακόμα και τον ηλικιωμένων.
«Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα σχολείο. Αυτή τη στιγμή προχωράει και τελειώνει το έργο σε δεκάδες σχολεία με ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο, έχουμε κάνει σε πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, έχουμε κάνει 30 πεζοδρόμους, 10 πλατείες και προχωράμε για να μπορέσει να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής. Επόμενο βήμα: στις ράμπες αναπήρων βάζουμε αισθητήρες ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει να καλείται η δημοτική αστυνομία. Επόμενο βήμα: στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για τα παιδιά με αναπηρία, είναι μεγάλη υπόθεση. Είδα το γιο μου έξι χρονών να παίζει σε μία παιδική χαρά με ένα παιδάκι με αναπηρία κι αισθάνθηκα πολύ καλά. Εννοείται ότι όλοι μας αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα, ένα “βουνό” να ανέβουμε», πρόσθεσε.
Σε παρέμβασή του για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας είπε: «Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη στέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είναι προς διάθεση για το πεζοδρόμια, γιατί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πήγα και στην διεύθυνση καθαριότητας και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα και σε διευθύνσεις του δήμου όπως και στην Λιοσίων που πήγα, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μία υστέρηση που πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει».
Μεταναστευτικό
«Δεν μπορεί να υπάρχει απίστευτη εισροή μεταναστών, με διακινητές, διακινδυνεύοντας την ζωή και των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι το δίλημμα ασφάλεια η ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, αναφορικά με την παρουσία των μεταναστών στην πόλη.
«Είναι δύο κατηγοριών: η παράνομη και η νόμιμη μετανάστευση και προφανώς η χώρα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί να υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μου έλεγαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Άγιο Παντελεήμονα που μπορούν να βγουν το πρωί μόνο, για την εκκλησία. Αν δε βοηθάς στην κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων, δημιουργείς προβλήματα γκετοποίησης. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ, να τους δώσουμε μία δυνατότητα που θα τους δώσει νόημα ζωής και θα τους βοηθήσει να βρουν μια προοπτική και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις γειτονιές η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την δημοκρατία και την ελευθερία».
Αντιπλημμυρικά έργα
Η επόμενη ενότητα είχε να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για «ανοχύρωτη πόλη» όσον αφορά τις πλημμύρες και υπογράμμισε πως ο ίδιος από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων θα αναλάβει την ευθύνη να καθαρίσει τα φρεάτια «με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσω τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής».
«Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτη. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Γειτονιά – γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας σε όλη την πόλη – κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με την νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιό μας για την ερχόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Για τον Μεγάλο Περίπατο
Όταν ρωτήθηκε για τον Mεγάλο Περίπατο, ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και καθυστερήσεις που εξόργισαν, αλλά, κατά τον ίδιο, το αποτέλεσμα «αποζημιώνει». «Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος», ανέφερε – και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. «Μας βοηθάει να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη», είπε.
Ο Χάρης Δούκας, αναφερόμενος στον Μεγάλο Περίπατο, σημείωσε: «Σαν πολίτης εκνευρίζομαι, σαν καθηγητής εξοργίζομαι διότι είναι μια απλή διαπλάτυνση» ενώ για τα δέντρα που φυτεύτηκαν τελικά μετά από διάφορες εναλλαγές σημείωσε ότι «δείχνει ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο». Επιπλέον, σχολίασε «έγινε σε έναν δρόμο που είχε καλά πεζοδρόμια», «ούτε ποδηλατοδρόμος, ούτε κάτι άλλο εξεζητημένο» ενώ «συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο διότι ακριβώς μίκρυνε ο δρόμος χωρίς να υπάρχει διεύρυνση σε υπόλοιπες διαδρομές και οδούς».
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε ξεχωριστά στο κλείσιμο της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, το οποίο έγινε όπως είπε «χωρίς μελέτη και σχέδιο», με αποτέλεσμα «να κοπεί στα δύο» το κέντρο της πόλης και «οι άνθρωποι που είναι στο Μετς και στο Παγκράτι να πρέπει να περάσουν από το Σύνταγμα και την Ομόνοια».
«Δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας» υπογράμμισε ο κ. Δούκας «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κυκλοφορήσουν λίγο περισσότερο άνετα. Δεν αρκεί. Αλλά να δώσουμε μια πρώτη ανάσα».
«Το πώς θα διώξουμε το αυτοκίνητο από την πόλη είναι σύνθετο και δεν είναι τυφλές κινήσεις» απάντησε ο κ. Δούκας στον κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι σε άλλες πόλεις της Ευρώπης εφαρμόζονται δοκιμαστικές περίοδοι σε μικρούς δρόμους, ενισχύεται η δημοτική συγκοινωνία και γίνεται χρήση άλλων κινήτρων για να προχωρήσει «η ήπια κυκλοφορία».
Στην ερώτηση για την περίπτωση που χάσει στις εκλογές, αν θα περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και για τη μεγάλη αποχή που υπήρξε στις εκλογές, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε: «Θα ξεκινήσω από το πιο σημαντικό για μένα, την αποχή. Το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν μια μαζική επιβεβαίωση, μια μεγάλη αναγνώριση και του έργου και του σχεδίου μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Η απάντησή μου σε αυτό ήταν ότι ζήτησα, κι ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως, να γίνει αυτό το debate. Και αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν περισσότερο να πάει στην κάλπη, θα αξίζει τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση.
Απαντώντας για την στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δούκας είπε η πρότασή του είναι καθαρά αυτοδιοικητική και η παράταξή του δεν είναι μία παράταξη ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Είπε ότι αποδέχθηκε την στήριξη Ζαχαριάδη και τον ευχαρίστησε, αλλά επανέλαβε ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι τρίτος γύρος βουλευτικών εκλογών.
Δημοτικό τέλος για το Airbnb
Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το δημοτικό τέλος που προτείνει ο συνδυασμός του για το Airbnb, ο κ. Δούκας υπενθύμισε την εισήγηση του πρωθυπουργού για διαφορετικό φορολογικό συντελεστή σε όσους ενοικιάζουν πάνω από έναν αριθμό ακινήτων στις πλατφόρμες και άρα δραστηριοποιούνται ως επιχειρηματίες. «Είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει» είπε ο κ. Δούκας.
«Αφού υπάρχουν γειτονιές που υπάρχει τόσο μεγάλη φόρτιση από το Airbnb» και «αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα να αφήνει μια οικονομική ανταπόδοση σε μια πόλη η οποία έχει αυξημένα δημοτικά τέλη, να δημιουργήσουμε μια νέα εισροή» επεσήμανε ο κ. Δούκας, αναφέροντας ότι μπορεί να είναι «γύρω στο 10%» αλλά απαιτείται «συνολική μελέτη» και «δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλες τις γειτονιές».
«Όλες οι πόλεις, η Λισαβώνα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, με βάση τη φέρουσα ικανότητα σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση για τα δημοτικά τέλη και για την φόρτιση, την κοινωνική και την οικονομική, σε κάθε γειτονιά και αυτό θα κάνουμε κι εμείς» κατέληξε ο κ. Δούκας.
Κυκλοφοριακό και πολιτισμός
«Θα πρέπει να έχουμε Νόμο που ξεκάθαρα θα ορίζει, ότι σε εργάσιμες ημέρες και ώρες ο δρόμος δεν θα κλείνει για τίποτα και για κανέναν. Αν και δεν έχει ψηφιστεί αυτός ο Νόμος, από τότε που το κάναμε μεγάλο θέμα και φωνάξαμε, σε συνεργασία με την Τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε. Επειδή όμως με πήγατε στο κυκλοφοριακό και είναι κι αυτό ο πολιτισμός της καθημερινότητάς μας, θα πρέπει να δούμε ορισμένα ζητήματα», είπε ο κ. Μπακογιάννης.
«Το ένα ζήτημα είναι ότι η αναρχία που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους, δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέφτη της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε πολλές αρμοδιότητες, πολλούς φορείς, που περιπλέκονται. Εμείς έχουμε προτείνει, μαζί με την Ένωση Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό γιατί θα μας επιτρέπει να οργανωθούμε. Από τις πιάτσες στα ταξί και τις λεωφορειολουρίδες μέχρι την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη. Με τα νέα οχήματα που έρχονται θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα. Και πρέπει να μιλήσουμε για δημοτική συγκοινωνία συμπληρωματικά. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει τη μελέτη, γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε για επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπου μπορούμε γιατί δεν θέλουμε να βάζουμε τον κόσμο να πληρώνει. Και να μιλήσουμε για ένα πάρκινγκ τουλάχιστον σε κάθε δημοτική κοινότητα», πρόσθεσε.
Στη θεματική του πολιτισμού, ο κ. Δούκας ρωτήθηκε για τα γκράφιτι, αλλά και για την αφισορύπανση των κομμάτων. Σχετικά με τα γκράφιτι, έκανε λόγο για μια διαφορετική προσέγγιση σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη «όπου γειτονιές ολόκληρες αποφασίζουν να ανοίξουν την εικόνα τους και καλλιτέχνες τα υλοποιούν».
Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι «πολιτισμός είναι και μια διαφορετική κουλτούρα, δηλαδή ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία», αναφέροντας ειδικά την ύπαρξη πεζοδρομίων, παιδικών χαρών αλλά ακόμα και την ποιότητα του οξυγόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρεις χιλιάδες θάνατοι σχετίζονται κάθε χρόνο με την πολύ μεγάλη ρύπανση» και σχετίζοντας τα ζητήματα αυτά με τον πολιτισμό γιατί, όπως είπε, πρόκειται «για μια έννοια ταυτοτική για την πόλη».
«Περισσότερο πράσινη και δημιουργική», οραματίζεται ο κ. Δούκας την Αθήνα, προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς», φέρνοντας ως καλό παράδειγμα την πλατεία Αγ. Γεωργίου ως πολιτισμικό hub.
Ελεύθερες τοποθετήσεις: Χ. Δούκας: Αθήνα, η στιγμή της ανατροπής είναι τώρα -Κ. Μπακογιάννης: Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας
Στο τελευταίο σκέλος του debate, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, προχώρησαν σε ελεύθερες τοποθετήσεις.
«Να μου επιτρέψετε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες δεν ήμουν ιδιαίτερα γνωστός, να πω ότι είμαι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, δηλαδή πως θα γίνουν πράσινες, βιώσιμες, ανθεκτικές και συμπεριληπτικές και έχω φτιάξει σχέδιο για διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σημαντικές εφαρμογές» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Χάρης Δούκας.
«Παρακολουθώ χρόνια τα θέματα της Αθήνας, είναι η πόλη που ζω και αγαπώ και θεώρησα χρέος μου και μεγάλη μου τιμή να βάλω μπροστά την γνώση και την εμπειρία μου, βελτιώνοντας την ζωή των πολιτών. Ξεκίνησα 3 Αυγούστου. Πολύ έλεγαν τότε ότι δεν θα μπορέσω να βγάλω ψηφοδέλτιο» είπε.
«Καταφεραμε όμως μία μεγάλη έκπληξη, διότι οι ιδέες μας, αυτές της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της συμπερίληψης είναι ιδέες που έχουν πολύ μεγάλη δυναμική και που είναι πρωταρχικές στην σημερινή συνθήκη με την κλιματική κρίση και την κοινωνική υποβάθμιση. Γι’ αυτό νομίζω ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, διότι υπάρχει μπροστά μας ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Το δίλημμα είναι το εξής: Την επόμενη Κυριακή ή συνεχίζουμε με την δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα που είχε μπροστά της αλλά σώρευσε και περισσότερα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μία άλλη συνθήκη. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας – και όσους δεν ψήφισαν – οι οποίοι πιστεύουν στο πρόγραμμά μας, στις αρχές και τις αξίες μας, να μπορέσουμε να κάνουμε μία μεγάλη ανατροπή».
Τέλος, σημείωσε ότι η «ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται. Έχουμε, λοιπόν, μία ιστορική στιγμή μπροστά μας και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αθήνα, η στιγμή είναι τώρα».
Από τη πλευρά του, ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην τελική ελεύθερη τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «ήταν μια ζωντανή, ελεύθερη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα νέο πρότυπο debate. Ευχαριστώ πολύ την ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και τον κ. Δούκα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «εάν εστω και ένας Αθηναίος και μια Αθηναία πείστηκε να πάει στην κάλπη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, κάτι καλό κάναμε απόψε», ενώ επισήμανε ότι «αισιοδοξεί πως προχωράμε μπροστά, με τη δύναμη του έργου μας, με αισιοδοξία που πηγάζει από το πρόγραμμά μας αλλά και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης». «Από την Κυριακή, διπλή δουλειά, διπλή προσπάθεια, διπλός κόπος για την Αθήνα».
Μπακογιάννης: Εσείς, κ. Δούκα, με ποιους είστε; Πάρτε θέση για το μετρό στα Εξάρχεια και τον λόφο Στρέφη
Ο κ. Μπακογιάννης στην αρχή είπε: «Eγώ είμαι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχω μάθει ότι μετράει το αποτέλεσμα και ότι κρινόμαστε στην πράξη. Και ναι, προφανώς κάνουμε και λάθη. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία θέλω να επιστρέψω. Να προσγειωθούμε. Αφήστε λίγο τι λένε τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, τι λένε τα συνθήματα, τι λέμε με επικεφαλίδες. Πάμε στην αλήθεια, στην αλήθεια των γειτονιών. Σας ρωτούσα πριν για τον λόφο του Στρέφη γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια. Ο λόφος καταρρέει και εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών. Και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει ναι ή όχι γι αυτό το έργο.».
«Σας μίλησα για το μετρό στα Εξάρχεια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα. 350.000 άνθρωποι θα κινούνται με τη γραμμή 4. Είναι το πιο δημοκρατικό μέσο. Το έχουμε ανάγκη σε μια πόλη η οποία πνίγεται. Να γίνει σταθμός ή να μη γίνει. Έχουν δοθεί ιδεολογικές, πολιτικές και αυτοδιοικητικοί, αυτοδιοικητικές μάχες. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να ανοιχτούμε επιτέλους, να ανοιχτούμε, να βγούμε από το κέντρο του κέντρου, από το τρίγωνο και από τη Βουλή και από το Σύνταγμα και να πάμε στη γειτονιά, στην Ακαδημία Πλάτωνος, να γίνει μια πράσινη ανάπλαση, ένα πρότυπο πράσινο μουσείο. Έχουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Κάποιοι και εκεί διαφωνούν. Εσείς με ποιους είστε. Ο δήμαρχος πρέπει να λέει ναι, πρέπει να λέει και όχι. Πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Σας μίλησα πριν για το κλειστό του Ατλαντα. Είναι σημαντικό γιατί μας λείπει το κλειστό και είναι μια περιοχή που έχει πολλούς αθλητικούς συλλόγους. Ναι ή όχι. Και τέλος σας μίλησα για τον Δρακόπουλο». «Οφείλουμε την αλήθεια μας και την καθαρότητά μας» είπε κλείνοντας ο κ. Μπακογιάννης.