Μπερδέματα φέρνει η απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019.
Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, οι νικητές σε επτά περιφέρειες και περίπου 220 δήμους δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες εξαρτώνται από τις πλειοψηφίες της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν έργα στις περιφέρειες ή τους δήμους τους, είτε πρόκειται για έργο μείζονος ή ήσσονος σημασίας.
Αλαλούμ με τις έδρες μετά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο νέος Περιφερειάρχης Μουτζούρης Κωνσταντίνος έχει τρεις έδρες λιγότερες από την αντίπαλό του Χριστιάνα Καλογήρου. Από την άλλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νικητής Νίκος Παναγιωτίδης έχει ισάριθμες έδρες, 17 στο σύνολο, με τον Πέτρο Τατούλη.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη 9 για να έχει στα χέρια του την πλειοψηφία. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά με την Ρόδη Κράτσα να έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους στο σύνολο 41.
Μπερδέματα και στις έδρες των δήμων
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε την έκπληξη και κέρδισε τον δήμο. Ο κ. Ζέρβας έχει μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Νίκος Ταχιάς 11. Η πλειοψηφία στον δήμο απαιτεί 25 ψήφους. Αντίστοιχο είναι και αυτό που συμβαίνει στον δήμο Ηλιούπολης. Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης εξασφάλισε στον πρώτο γύρο 6 έδρες, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Βασίλειο Βαλασόπουλου, ο οποίος κατέχει 13 έδρες.
Ανατροπή υπήρξε και στον δήμο Χανίων, με τη νίκη του Παναγιώτη Σημανδηράκη έναντι του Αριστείδη Παπαδογιάννη. Ο κ. Σημανδράκης κατέχει 9 έδρες, ενώ ο αντίπαλός του 13. Μόλις μία έδρα παραπάνω από τον δεύτερο της εκλογικής μάχης, Χάρη Δαμάσκο, θα έχει στον δήμο Αχαρνών ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός.