Συντριβή στις ευρωεκλογές υπέστησαν τα κυβερνώντα κόμματα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τα κόμματα του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται τουλάχιστον 15 μονάδες πίσω από τα κόμματα που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις, σε μια βραδιά που σε ολόκληρη την Ευρώπη τα περισσότερα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία δέχτηκαν μεγάλη πίεση.
Δεύτερο το AfD, νίλα για την κυβέρνηση Σολτς
Στη Γερμανία, οι ψηφοφόροι -απογοητευμένοι, μεταξύ άλλων, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία και το μεταναστευτικό- γύρισαν την πλάτη στον καγκελάριο Σολτς και στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς καταγράφουν την ιστορικά χειρότερη επίδοσή τους σε ευρωπαϊκές εκλογές (14%) και υποχωρούν στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό AfD, το οποίο ξεπέρασε και τα τρία κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.
Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, που στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν πετύχει την έκπληξη φτάνοντας στο 20,5%, προβλέπεται να καταρρεύσουν στο 12%, ενώ το τρίτο κόμμα του συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι, αναμένεται να εξασφαλίσουν μόλις 5% της λαϊκής ψήφου.
Το AfD, παρότι επλήγη από σειρά σκανδάλων, φαίνεται να κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση (16,5%), επιβεβαιώνοντας τη στροφή προς την ακροδεξιά στην Ευρώπη.
Πρώτοι στα exit poll είναι οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με ποσοστό 29,5%, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και δίνοντας σημαντική ενίσχυση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Συντριβή και για τον Εμανουέλ Μακρόν
Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση, της Μαρίν Λεπέν, εξασφαλίζει ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη δεύτερο μεγάλο πλήγμα μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρόπερσι.
Σύμφωνα με τα exit poll, η Εθνική Συσπείρωση καταλαμβάνει ποσοστό 32,5%, με το κόμμα του Μακρόν να έρχεται δεύτερο με ποσοστό 15,2%, ξεπερνώντας οριακά τους Σοσιαλιστές, που είναι τρίτοι με ποσοστό 14,3%.
Όπως και στη Γερμανία έτσι και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ η ακροδεξιά κέρδισε ξεκάθαρα έδαφος και φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να χτίσει μια νέα δυναμική ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.