The Wave: Ενα συγκλονιστικό συγκρότημα διαμερισμάτων και μεζονετών στη Γλυφάδα -Θυμίζει κύματα το ντιζάιν - iefimerida.gr

The Wave: Ενα συγκλονιστικό συγκρότημα διαμερισμάτων και μεζονετών στη Γλυφάδα -Θυμίζει κύματα το ντιζάιν

The Wave στη Γλυφάδα
The Wave στη Γλυφάδα

Ένα κτίριο με διαμερίσματα και μεζονέτες κερδίζει τις εντυπώσεις από τα φωτορεαλιστικά σχέδια ακόμα, καθώς ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική προσέγγιση του γραφείου Potiropoulos+Partners ξεχωρίζουν εξ αρχής.

Ο λόγος για το πρωτοποριακό«Τhe Wave» στην περιοχή Γκολφ της Γλυφάδας που είναι ένα project το οποίο ήδη έχει ξεχωρίσει από την αρχική φάση υλοποίησής του για τον ανατρεπτικό σχεδιασμό και τις φόρμες που εμπνέονται από το τοπιακό ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής που θυμίζει «πίνακα κυμάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο που έχει υπογράψει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και τολμηρά αρχιτεκτονικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει ξεχωρίσει ήδη με την αισθητική και το στιλ του. Και το κτίριο με τα πολυτελή διαμερίσματα και τις μεζονέτες, στη Γλυφάδα, είναι ακόμη ένα δείγμα της πρότασης που καταθέτει σε κάθε του δουλειά.

«Κεντρική «ιδέα» της σύνθεσης αποτέλεσε ο χειρισμός των ορίων που ιεραρχούν τις κινήσεις, τις στάσεις, και γενικά τις ποιοτικές διαφοροποιήσεις. Η κοντινή και η μακρινή θέα, η μικρή και η μεγάλη κλίμακα, και η μετάβαση από το φυσικό στοιχείο στο χτισμένο, εγκαθιστούν στον σχεδιασμό ένα σύνολο διαδραστικών σχέσεων αποτελώντας τον βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του αρχιτεκτονικού συντακτικού», αναφέρει στο iefimerida.gr o Δημήτρης Ποτηρόπουλος, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία που αποτέλεσαν έμπνευση για το «Τhe Wave».

«Τhe Wave» στη Γλυφάδα

Οπως περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο, το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του Γκολφ της Γλυφάδας. Κατά την σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς την μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φαινόμενα του τόπου. Το τοπιακό ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής θυμίζει «πίνακα κυμάτων» που μεταμορφώνονται συνεχώς, άλλοτε σχηματίζοντας γήινες πτυχωτές μορφές και άλλοτε συνομιλώντας με την συνεχή κίνηση της θάλασσας. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών κυματισμών παρουσιάζοντας μια δυναμική φόρμα που μοιάζει να πάλλεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικό θέμα της σύνθεσης αποτέλεσε ο χειρισμός των ορίων που ιεραρχούν κινήσεις, στάσεις και ποιοτικές διαφοροποιήσεις. Η κοντινή και η μακρινή θέα, η μικρή και η μεγάλη κλίμακα, και η μετάβαση από το φυσικό στοιχείο στο χτισμένο, εγκαθιστούν ένα σύνολο διαδραστικών σχέσεων αποτελώντας τον βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του αρχιτεκτονικού συντακτικού. Έτσι, ακολουθώντας το τοπιακό πανόραμα, η εσωτερική δομή παραθέτει διαφορετικές, αλληλο-συσχετιζόμενες όμως μεταξύ τους προτεραιότητες θεάσεων και χωρικών ρόλων. Η οργανωτική προσέγγιση διαπραγματεύεται τον διάλογο ανάμεσα στο κτίριο και το περιβάλλον του, ταξινομώντας το εσωτερικό του σε περιοχές πιο δημόσιες ή άλλες περισσότερο ιδιωτικές, σε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς, σε «καθημερινές» ή «έκτακτες», που αναλογούν στις διαβαθμίσεις της θέας και του χώρου.

Το κτίριο αναδεικνύεται με τον τρόπο αυτό σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στον χρήστη και την πόλη, σε ένα πεδίο πάνω στον οποίο συναντώνται διαφορετικοί δρόμοι διερευνήσεων.

Ο μικρόκοσμος που γεννιέται προσφέρει ένα σύνθετο βίωμα, διεγείροντας αισθήσεις και συναισθήματα που αντιστοιχούν στην ατμόσφαιρα της στιγμής. Στο «ταξίδι» αυτό εμπειρίες και χώροι διασταυρώνονται μεταξύ τους, άλλοτε ως παράλληλα γεγονότα και άλλοτε ως αντιθετικά.

Χρησιμοποιώντας γενικά μια λιτή κατασκευαστική έκφραση, επιλέχθηκε ένα γήινο υλικό, το μάρμαρο, για να επενδύσει μονολιθικά το κέλυφος, καθώς ο αρχιτεκτονικός χειρισμός διερευνά την υφή του, το χρώμα, την αντίδρασή του στο φως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, στην εποχή που ζούμε ανακύπτει στην αρχιτεκτονική ένα ζήτημα «ευελιξίας», με την έννοια της μετάβασης από μια σημερινή κατάσταση, όπου το κτίριο το αντιλαμβανόμαστε με «συμβατικά» δεδομένα, σε μια μελλοντική, όπου θα λειτουργεί βάσει άγνωστων σε μας παραμέτρων λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Όλα αυτά προσφέρουν ένα γόνιμο πεδίο για να σκεφτούμε ότι βαδίζουμε προς μια αρχιτεκτονική με απροσδιόριστο προφίλ, με την οποία δεν έχουμε έρθει ακόμη αντιμέτωποι. Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική που υπερβαίνει την καθιερωμένη προσέγγιση του σαφώς προσδιορισμένου κτιριολογικού αντικειμένου, διαπραγματευόμενη με την θεμελιώδη έννοια της «εξέλιξης».

«Το «The Wave» προσφέρει ακριβώς την ευκαιρία να διερευνηθούν πιθανές σχέσεις και αναλογίες που εισάγονται στο σχεδιασμό από άλλα, πιο δυναμικά συστήματα οργάνωσης. Η συνομιλία του κτιρίου με το φυσικό και αστικό τοπίο προτείνει εδώ μια απροσδόκητη αφομοίωση διαφορών και ομοιοτήτων που σχετίζονται με το οικείο και το μη οικείο. Προκύπτει έτσι, μεταφορικά και πραγματολογικά, μία μορφή «εν κινήσει», που αποτελεί εξισορρόπηση όλων αυτών των σχέσεων αναδεικνύοντας την συνολική λογική του σχεδιασμού» καταλήγουν οι Potiropoulos+Partners.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε φωτογραφίες από το εντυπωσιακό «Τhe Wave» στη Γλυφάδα:

«Τhe Wave» στη Γλυφάδα
H πρόσοψη του κτιρίου σε εκλεπτυσμένο γήινο χρώμα.
«Τhe Wave» στη Γλυφάδα
Απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και απέραντο πράσινο από το Γκολφ της Γλυφάδας, απλώνεται μπροστά.
«Τhe Wave» στη Γλυφάδα
Τα εντυπωσιακά διαμερίσματα και μεζονέτες βρίσκονται στην οδό Τσιτσάνη και Τατάκη.
«Τhe Wave» στη Γλυφάδα
Το The Wave αποτελείται από υπερσύγχρονα διαμερίσματα και μεζονέτεςμε μεγάλους υπαίθριους χώρους, ακόμη και ιδιωτικές πισίνες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τhe Wave» στη Γλυφάδα
To αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners βρίσκεται πίσω από την πρωτοποριακή κατασκευή «The Wave».
«Τhe Wave» στη Γλυφάδα
Το The Wave θα αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την εικόνα της περιοχής του Γκόλφ της Γλυφάδας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ