«Πάντα, όταν σχεδιάζεις κάτι, να παίρνεις υπόψη τον περιβάλλοντα χώρο: μια καρέκλα σε ένα δωμάτιο, ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι, ένα σπίτι σε μια γειτονιά, μια γειτονιά σε μια πόλη», έχει πει ο κορυφαίος Φινλανδός αρχιτέκτονας Eero Saarinen.
Πράγματι, η αρχιτεκτονική ενέχει μια τεράστια ευθύνη που παραπέμπει στο ωραίο και εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και σωστό. Και επειδή τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια πανδημία που ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει τα δεδομένα κατοίκησης, το σπίτι έχει γίνει πλέον καταφύγιο, χώρος εργασίας, κοινωνικοποίησης, άσκησης και διασκέδασης.
Αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχουν χώροι που μεταμορφώνονται, χωρίς ωστόσο το σπίτι να χάνει την ταυτότητα του. Αυτό από μόνο του έχει αλλάξει και το design. Η σύγχρονη κατοικία οφείλει να παρέχει μια μικρή ευελιξία και ταυτόχρονα μια ενσυναίσθηση στον περιβάλλοντα χώρο.
Μικρά, αλλά λειτουργικά, μεγάλα και υπερσύγχρονα, υπόσκαφα σε νησιά, σπίτια του αθηναϊκού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού που ανακαινίστηκαν με σεβασμό στο παρελθόν τους, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο κάναμε μια «ξενάγηση» και σε μια διαφορετική κατοικία.
Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε μια μικρή αναδρομή στα δέκα αγαπημένα μας σπίτια, εκείνα που τράβηξαν την προσοχή μας αλλά και τα βλέμματα του αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού κόσμου μέσα στη χρονιά που φεύγει.
Τα 10 ωραιότερα σπίτια του 2023
Ένα διαμέρισμα στα Μελίσσια, ορισμός της σύγχρονης (απλής) πολυτέλειας
Οι Αmalgama Architects ανέλαβαν την αναδιοργάνωση ενός διαμερίσματος 200 τ.μ στα Μελίσσια, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο, λειτουργικό και κομψό σπίτι.
Λαμβάνοντας υπόψη στις επιθυμίες των ιδιοκτητών, καθώς και τη γεωμετρία του χώρου, στόχευσαν στη δημιουργία ενός χώρου με εκλεπτυσμένη διαχρονικότητα.
Η ενιαία κάτοψη συγκεντρώνει αρμονικά τους χώρους του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας σε μια ενότητα. Το εσωτερικό του διαμερίσματος διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι λειτουργικό αλλά και σύγχρονο. Οι ήπιοι χρωματικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν μαζί με έντονο το στοιχείο του ξύλου αντανακλούν αρμονικά το φως σε ένα ηλιόλουστο σπίτι. Ο σχεδιασμός στοχεύει σε ένα συνθετικό παιχνίδι υφών και γεωμετρίας.
Το ντελικάτο διαμέρισμα στη Νεάπολη με αίγλη παλιάς Αθήνας
Πρόκειται για ένα διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 75 τ.μ. στην περιοχή της Νεάπολης, το οποίο βρίσκεται σε μια αστική πολυκατοικία. Από μόνιμη κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο μετατράπηκε σε διαμέρισμα περιστασιακής χρήσης για μια οικογένεια πέντε ατόμων. Το αποτέλεσμα ήταν ο επαναπροσδιορισμός των χώρων τόσο σε μέγεθος όσο και εννοιολογικά.
Με έξυπνο σχεδιασμό, ανοιχτούς χώρους, μια επιβλητική τραπεζαρία, που είναι η «καρδιά» του σπιτιού, το αρχιτεκτονικό γραφείο Plaini and Karahalios Architects άλλαξε δραστικά την όψη του διαμερίσματος, μετατρέποντάς το σε απόλυτα σύγχρονο, λειτουργικό και υπέρκομψο.
Το ντελικάτο εσωτερικό του θυμίζει κάτι από τον 19ο αιώνα, τότε που η Νεάπολη έλαμπε και αποτελούσε «στέκι» από πολλούς επώνυμους διανοούμενους της εποχής. Δεν την αποκαλούσαν άλλωστε τυχαία «Καρτιέ Λατέν» της Αθήνας. Αυτό που πρεσβεύει στο Παρίσι η μποέμικη συνοικία των ποιητών και των τροβαδούρων ήταν για την Αθήνα η Νεάπολη.
Ένα μικρό πέτρινο «κελί» βοσκών στη Σέριφο που μεταμορφώθηκε σε υπέροχο σπίτι
Τα λεγόμενα «κελιά» στις Κυκλάδες ήταν κάποτε μικρά, πέτρινα κτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για να φυλάξουν τα ζώα αλλά και να προστατευθούν οι ίδιοι. Σήμερα αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Οπως αυτό το κελί στη Σέριφο, που έχει θέα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Σερίφου και έπρεπε να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να διαρρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει το εξοχικό σπίτι μιας τριμελoύς οικογένειας. Τo project ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Klab Architecture και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φυσικά, όπως η τσιμεντοκονία στο δάπεδο, η πέτρα στους τοίχους και τα καλάμια στην οροφή. Εξωτερικά το σπίτι συνδυάζει όλα τα δομικά στοιχεία του νησιού όπως πέτρα, έδαφος, καλάμια, ξύλο με τα φυσικά του χρώματα, δημιουργώντας μια παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Εσωτερικά το δροσερό λευκό επιλέχθηκε ως το κυρίαρχο χρώμα ενώ οι interior επιλογές έχουν μια μοντέρνα αισθητική.
Casa Magda: Ένα σπίτι στην Kηφισιά ορισμός του σύγχρονου μίνιμαλ ντιζάιν, με άποψη
Είναι από τα λίγα σπίτια που έχουμε δει με τόσο εντυπωσιακό εσωτερικό design και άνετους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα εκλεπτυσμένο σπίτι στην Κηφισιά, όπου ο σχεδιασμός προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα, καθώς και αξιοζήλευτα μοντέρνα αισθητική.
To φυσικό φως, οι λιτές γραμμές, η έντονη γεωμετρία, τα design αντικείμενα και έργα τέχνης χαρακτηρίζουν κάθε χώρο, σε ένα σύνολο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσέγγιση που υπογράφει το γραφείο Kokosalaki Architecture.
Όλοι οι χώροι είναι όμορφα διακοσμημένοι, με μια επιλογή από μοντέρνα έπιπλα και έργα τέχνης, που συνδυάζουν χρώματα, με ουδέτερους τόνους του λευκού, μαύρου, γκρι και καφέ. Η κεντρική αυλή στον επάνω όροφο δημιουργεί μια απρόσκοπτη ροή μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, που είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.
Πρόκειται σίγουρα για ένα σπίτι που προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση ιδιωτικότητας στους ιδιοκτήτες και ένα φιλόξενο συναίσθημα σε κάθε επισκέπτη.
Το υπέροχο σπίτι της αρχιτεκτόνισσας Μυρτώς Κιούρτη στο Κολωνάκι
Τι συμβαίνει όταν ο πελάτης είναι ο ίδιος ο αρχιτέκτονας; Το σπίτι ξεπερνά την πρωταρχική ανάγκη για καταφύγιο και γίνεται καμβάς για την απόλυτη έκφραση της επαγγελματικής του ταυτότητάς.
Αυτό ακριβώς συναντήσαμε στο σπίτι της αρχιτεκτόνισσας Μυρτούς Κιούρτη, στο κέντρο της Αθήνας.
Η έρευνά της εστιάζει σε μια νέα μεθοδολογία σχεδιασμού που συσχετίζει την αρχιτεκτονική με την κοινωνική ανθρωπολογία, την πολιτισμική ιστορία και την ψυχανάλυση. Ουσιαστικά, μέσα από συνεδρίες με τον κάθε κάτοικο αναδεικνύει το αξιακό του σύστημα, βαθιές, συχνά ασυνείδητες επιθυμίες του και τον ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να ζει την καθημερινότητά του. Όλα αυτά την καθοδηγούν για τον τελικό σχεδιασμό της κατοικίας του.
Γνωστή για τον σχεδιασμό εμπνεόμενη από τους ανθρώπους του και αφουγκραζόμενη τις εσωτερικές τους ανάγκες, εντυπωσιάζει για τη συνέπεια που ακολουθεί η αρχιτεκτονική της μέσα στο ίδιο της το σπίτι, την αρμονία, το συνονθύλευμα του χθες σε συνδυασμό με αναφορές απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις τάσεις του σήμερα.
Τα υπόσκαφα σπίτια στην Κρήτη που αποθεώθηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής
Ένα συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και αποτελείται από 5 υπόσκαφα σπίτια, κάθε ένα με ιδιωτική πισίνα, κέρδισε μια σπουδαία διάκριση στα αρχιτεκτονικά βραβεία Architizer A+ Awards, και συγκεκριμένα το πρώτο βραβείο Popular Choice Winner στη κατηγορία Unbuild Hospitality.
Η επιτυχία ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο Lefteris Tsikandilakis + Architects, που δείχνει το μέτρο των δυνατοτήτων στο διεθνές περιβάλλον.
Μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό οι υπόσκαφες κατοικίες μοιάζουν να αναδύονται από την κρητική γη, μέσω της επιλογής τοπικών υλικών, τοπικής χλωρίδας και στοιχείων έντονης μνήμης του κρητικού τοπίου, όπως το υγρό στοιχείο που το συναντάμε σε κάθε κατοικία. Όλα αυτά μαζί προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία λειτουργίας και χρήσης, την επαφή με τη φύση με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο.
Το παλιό καφενείο σε χωριό της Μάνης που έγινε σπίτι με αυτοσχέδιο κινηματογράφο
Πρόκειται για ένα πρώην παλιό καφενείο-παντοπωλείο στον κεντρικό δρόμο, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παραδοσιακά κτίσματα και το οποίο έγινε ένα σπίτι-αριστούργημα, υπόδειγμα του πώς ένα κτίσμα μπορεί να αποκτήσει νέα χρήση και ζωή στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων.
Το σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Z-level architecture με επικεφαλής την Έλενα Ζερβουδάκη.
Εσωτερικά, δημιουργήθηκε ένας μεταβαλλόμενος χώρος διαβίωσης, με δυνατότητες μεμονωμένων ή και πολλαπλών ομαδικών χρήσεων. Στη νότια πλευρά του κτίσματος συγκεντρώνονται σε μια ζώνη οι μόνιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν το λουτρό και την κουζίνα. Ο υπόλοιπος χώρος παραμένει ενιαίος, χωρίς επιμέρους διαρρύθμιση, έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή η αρχική θολωτή μορφή του, αλλά και να είναι διαθέσιμος για εναλλακτικές λειτουργίες.
Ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία του '70, ορισμός του μίνιμαλ
Ο λόγος για το Retiré Athénien του αρχιτέκτονα Άγη Μουρελάτου, ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στον 13ο όροφο μιας τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας, κτίσμα του 1970.
Αφαιρετικό, με άπλετο χώρο, σαρωτική θέα και μινιμαλιστική διακόσμηση έχει ένα ήρεμο και οπτικά καθαρό εσωτερικό περιβάλλον.
Ως κεντρικό στοιχείο αυτής της νέας χωρικής διάταξης κατασκευάζεται ένας μεταλλικός πυρήνας που λειτουργεί όχι μόνο ως υποδοχέας των βοηθητικών λειτουργιών της κουζίνας και των λουτρών, αλλά και κρύβει εντός του τα κύρια στοιχεία του υφιστάμενου δομικού συστήματος της πολυκατοικίας του ’70. Οι υπόλοιποι χώροι του διαμερίσματος, συμπεριλαμβανομένου του καθιστικού, της τραπεζαρίας, του υπνοδωματίου και dressing room, αναπτύσσονται περιμετρικά γύρω από αυτό το κεντρικό στοιχείο.
Το μικρό διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη με μια κρεβατοκάμαρα σε γυάλινο κουτί
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα παλιό διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, εξαιρετικά πυκνό με πολλούς τοίχους και χωρίς φως, θα περιλάμβανε ένα υπνοδωμάτιο με γυάλινα στοιχεία.
Ο λόγος για το Kamara Apartment, ένα έργο του γραφείου ot arch με επικεφαλής την Ουρανία Τύλιου. Η αρχιτέκτονας δοκίμασε να απελευθερώσει τόσο τη συνολική σύνθεση της κατοικίας όσο και τους επιμέρους χώρους από τους προκαθορισμένους ρόλους και τα όριά τους. Και το πέτυχε.
Τα γυάλινα υαλοπετάσματα στην περίπτωση του υπνοδωματίου έχει τη δυνατότητα είτε να κλείνει και να προσφέρει ιδιωτικότητα, είτε να ανοίγει οπότε ο χώρος να ενσωματώνεται στην open air συνολική αίσθηση του διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση, φίνες λεπτομέρειες και μικροέπιπλα κάνουν τη σύνδεση μεταξύ των χώρων ώστε να δημιουργείται μια ενιαία ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από οικειότητα και φιλόξενη διάθεση.
Το σπίτι στην Πάρο-ορισμός του κυκλαδίτικου στιλ για το 2024
Για το τέλος αφήσαμε ένα σπίτι στην Πάρο, απλό, χωρίς κραυγαλέες αρχιτεκτονικές εξτραβαγκάνζες και με σεβασμό στο παρελθόν του.
Kαθαρές γραμμές, φως και ιδιαίτερος φωτισμός, πλήρης απουσία φουτουρισμού που δύσκολα ενσωματώνεται στο νησιωτικό τοπίο, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του project, που υπογράφει ο Ορέστης Σακελλαρίου.
Κάθε όροφος διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό, καθώς και ένα μικρό καθιστικό. Στο ισόγειο, που αναπτύσσονται οι κύριες χρήσεις του σπιτιού, η κάτοψη διαρθρώνεται ενιαία, διαμορφώνοντας μια άμεση επικοινωνία μεταξύ του καθιστικού, της κουζίνας και μιας μικρής τραπεζαρίας. Στις αυλές των εξωτερικών χώρων διαμορφώνονται ημιυπαίθρια καθιστικά, που φιλοξενούν το κυκλαδίτικο φως, ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται με ενδημικές φυτεύσεις.
Ενα σπίτι που προορίζεται για easy living και χαλάρωση.