Λίγα ξενοδοχεία στον κόσμο διαθέτουν design αντάξιo του τόπου τους. Το Ilya botanic suites είναι ένα ξενοδοχείο-προορισμός ζωής.
Δεσπόζει στην Αλόννησο και πιο συγκεκριμένα στη Στενή Βάλα, ένα ψαροχώρι που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και ατενίζει την παραλία Γλυφά μέσα από τους κατάφυτους κήπους του.
Ιδιαίτερο νησί, με γαλαζοπράσινα νερά και παραμυθένια τοπία, θα το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο αν σας αρέσει η «επιθετική βλάστηση» που ανασταίνεται ακόμη και μέσα από τις χαραμάδες των τοίχων. Πεύκα, ελαιώνες, δάση, θαμνώδης βλάστηση και διάσημα θεραπευτικά βότανα που φυτρώνουν εδώ από την αρχαιότητα, είναι κομμάτια της ίδιας της αρχιτεκτονικής του νησιού, που είναι τόσο πράσινη ώστε δίνει την εντύπωση ότι θα πρασινίσει ακόμη και τα μάτια όσων τη θαυμάζουν.
Αυτή η καταπράσινη ομορφιά του νησιού μεταφέρθηκε μοναδικά στον σχεδιασμό του ξενοδοχείου από το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 Architecture, που ολοκλήρωσε το Ilya Botanic Suites, σε υφιστάμενο σκελετό, στοχεύοντας στον συσχετισμό του καταλύματος με την ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού και συγκεκριμένα με τα θεραπευτικά βότανα του τόπου. Το εν λόγω project μάλιστα παρουσίασε στην έκθεση Xenia Build Hotel, στο πλαίσιο του προγράμματος των αρχιτεκτονικών θεμάτων που διοργάνωσε το ek magazine, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της A31, Πραξιτέλης Κονδύλης.
«Σε οικόπεδο ανατολικού προσανατολισμού εμβαδού 400,00 τ.μ περίπου, στην περιοχή Στενή Βάλα, στο καταπράσινο νησί των Β. Σποράδων ,την Αλόννησο, κατασκευάστηκε το 2018 ένας φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα δύο επιπέδων βάσει μίας παλαιότερης οικοδομικής άδειας. Πάνω σε αυτό τον «καμβά» ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το προστατευμένο και γεμάτο από αρχαία ναυάγια θαλάσσιο πάρκο του νησιού, κλήθηκε η δημιουργική μας ομάδα να υλοποιήσει ένα πρωτότυπο μικρό Boutique Ξενοδοχείο 340 μ2 περίπου και μόλις 6 δωματίων θίγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον υφιστάμενο «σκελετό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πραξιτέλης Κονδύλης.
Το concept του έργου βασίστηκε πιο συγκεκριμένα στα θεραπευτικά της βότανα, τα οποία ξεπερνούν τις 6.000 ενώ η Αλόννησος σήμερα αποτελεί έδρα της «Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής».
Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου - «βοτανικού κήπου» με ενδημικά φυτά και βότανα του νησιού. Ο κήπος αναπτύσσεται αρχικά σε τρία επισκέψιμα από τους χρήστες του ξενοδοχείου επίπεδα έως την ισόγεια στάθμη του κτηρίου και μετέπειτα σε ένα τέταρτο επίπεδο στην δεύτερη στάθμη αυτού, προκαλώντας τις αισθήσεις (όραση, όσφρηση, αφή) του επισκέπτη - χρήστη, ενεργοποιώντας έτσι το «Sense of place».
To σενάριο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον καθώς η σύνδεση του νέου κτιριακού χώρου με το άμεσο περιβάλλον του και συγκεκριμένα με την παραλία της «Γλύφας», η οποία απέχει μόλις 50 μέτρα από το νέο συγκρότημα, με τα κρυστάλλινα νερά και το λευκό βότσαλο, επιτυγχάνεται με τη χρήση ανοιχτόχρωμης απόχρωσης λεπτόκοκκου και αδρού μωσαϊκού δαπέδου και στα δύο επίπεδα του νέου ξενοδοχείου, υλικού φιλικού ως προς τη χρήση του με «γυμνό πόδι».
Σε όλα τα δωμάτια είναι παρόν το «υδάτινο στοιχείο», ενώ ταυτόχρονα είναι διαμπερή με προσανατολισμό Ανατολή - Δύση και μεγάλα εκατέρωθεν ανοίγματα με θεάσεις, τόσο στο μαγευτικό θαλάσσιο πάρκο της Στενής Βάλας ανατολικά - κύρια όψη του κτηρίου-, όσο και σε κατάφυτο Ελαιώνα δυτικά - πίσω όψη του κτηρίου. Η απαραίτητη σκίαση για τα μεγάλα δυτικά ανοίγματα του κτηρίου επιτυγχάνεται με ένα δεύτερο κέλυφος από ξύλινες κατακόρυφες περσίδες, που από τη μία προστατεύουν από το «σκληρό» δυτικό ήλιο, ενώ ταυτόχρονα οι εναλλαγές «φως - σκιά» κατά τη διάρκεια της ημέρας προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εσωτερικό του. Τα κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία εκτός από περσίδες για το φιλτράρισμα του ήλιου χρησιμοποιούνται με διαφορετική πύκνωση/πλέξη ως εξωτερικά διαχωριστικά στους εξώστες των δωματίων, ενώ σε περιπτώσεις καμπυλώνουν/κάμπτονται δημιουργώντας υπαίθρια καθιστικά.
Οπότε μιλάμε για ένα boutique ξενοδοχείο που απευθύνεται σε εκείνους που αποζητούν να «αδειάσουν» το μυαλό τους. Απόλυτα εναρμονισμένο με την εξωτερική αρχιτεκτονική και το γύρω τοπίο, και το εσωτερικό design ακολουθεί αυτές ακριβώς τις «συντεταγμένες». Γήινα χρώματα, με λιτά, ντιζαϊνάτα έπιπλα, εξυπηρετώντας τη λογική του «less is more».
Το ξενοδοχείο που συνδυάζει το διαχρονικό με το σύγχρονο ντιζάιν έχει επίσης μια εξαιρετικά μελετημένη αρχιτεκτονική τοπίου. Ολα συνομωτούν ώστε περιβάλλον, τοπίο και κτίριο να συνδιαλέγονται αρμονικά και άνθρωπος, βλάστηση και πανίδα να συνυπάρχουν ισοδύναμα.
Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης συνομιλεί με την υπάρχουσα τοπιογραφία. Η μελέτη Αρχιτεκτονικής Τοπίου βασίστηκε λοιπόν στις συνθετικές αρχές του κτιρίου για να πλαισιώσει και να αναδείξει τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά αποδίδοντας ταυτόχρονα στο ξενοδοχείο την επιθυμητή ταυτότητα. Ο βασικός κήπος αναπτύχθηκε γραμμικά στην πρόσοψη του καταλύματος σε αναβαθμούς, θέση προκαθορισμένη από τον υφιστάμενο κτιριακό σκελετό. Ο ρόλος του κήπου είναι διττός: οι φυτεύσεις με τα χρώματα και την κίνηση τους λόγω αέρα αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής όψης ενώ λόγω της διάταξης τους κατά μήκος του κεντρικού άξονα εισόδου αλλά και ως συνέχεια του κλιμακοστασίου στο δώμα, αποτελούν βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Η επιλογή των φυτών βασίστηκε στο ευρύτερο φυσικό τοπίο, δανείστηκε στοιχεία του και επανερμήνευσε τις διαπλάσεις, τις υφές και τα χρώματα των αυτοφυών ειδών για να δημιουργήσει μια νέα παλέτα, απόλυτα συνυφασμένη με το χαρακτήρα του κτιρίου αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες . Μίγματα αρωματικών, ανθοφόρων φυτών (Λεβάντα-Lavandula dentata, Λεβαντίνη-Santolina chamaecyparissus) και βοτάνων (Φασκόμηλο- Salvia officinalis, Ρίγανη-Origanum vulgare compactum) συνδυάστηκαν με καλλωπιστικά αγρωστώδη (Πεννισέτουμ-Pennisetum setaceum rubrum) με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου «οικοσυστήματος».
Φωτογραφίες: Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Ilya botanic suites στην Αλόννησο
Ταυτότητα έργου:
Αρχιτέκτονας: Πραξιτέλης Κονδύλης, A31 Architecture
Project Management: Παναγιώτης Καρράς, Α31 Construction
Ομάδα μελέτης: Πραξιτέλης Κονδύλης, Δανάη Σιαβελή, Μιχάλης Πανταζής (αρχιτέκτονες)
Επίβλεψη: Παναγιώτης Καρράς, Πολ. Μηχ.,Πραξιτέλης Κονδύλης, Αρχ. Μηχ.
Εσωτερική διακόσμηση: A31 Architecture, Πραξιτέλης Κονδύλης
Έργα Τέχνης: Σωκράτης Φατούρος, Εικαστικός
Αρχιτεκτονική τοπίου: Archetopo, Σαρίκ Μπαρμπαριάν, Νίκολα Γαλιάτσου
Μελέτη φωτισμού: Site-Specific
Φωτογραφία: Alvaro Valdecantos
Γραφίστας: Kanella Arapoglou