Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν θα καταλήγει σε χωματερές. Αντίθετα, τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, δημιουργώντας προϊόντα που δεν φτάνουν ποτέ στο «τέλος της ζωής τους».
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Circle Economy Foundation, μόνο το 7,2% όλων των χρησιμοποιημένων υλικών επιστρέφει στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί χωρίς να δημιουργηθούν απόβλητα.
Η εταιρεία Krill Design με έδρα το Μιλάνο στοχεύει να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας προϊόντα επίπλων από ένα πατενταρισμένο βιοϋλικό που μοιάζει με πλαστικό και ονομάζεται Rekrill, το οποίο, όπως λέει, είναι πλήρως οργανικό, βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 από τρεις αρχιτέκτονες, δύο από τους οποίους είχαν ήδη ιδρύσει μια εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Χρησιμοποιώντας φλούδες φρούτων, σπόρους πορτοκαλιού και απόβλητα αλεσμένου καφέ που συλλέγονται από επιχειρήσεις στην Ιταλία, τα προϊόντα Krill μπορούν να διανεμηθούν εκ νέου στις ίδιες επιχειρήσεις για χρήση στα γραφεία τους, αντί για έπιπλα από κοινά πλαστικά. Τα σχέδια της Krill περιλαμβάνουν βιβλιοστάτες, σκαμπό, ρολόγια, μπολ και μια λάμπα με το όνομα Ohmie.
«Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια, πρέπει να αλλάξετε τα έπιπλά σας [ούτως ή άλλως]», λέει ο Marco Di Maio, διευθυντής επιχειρήσεων της Krill. «Αλλά αν όλα αυτά τα έπιπλα είχαν κατασκευαστεί με τα δικά μας υλικά, θα μπορούσαμε να τα ανακτήσουμε, να τα θρυμματίσουμε και να εκτυπώσουμε άλλα έπιπλα με το ίδιο υλικό. Αν, κατά λάθος, κάποιο από τα υλικά μας καταλήξει στον ωκεανό, είναι βιοδιασπώμενο και δεν παράγει μικροπλαστικά».
Πώς γίνεται η διαδικασία
Κάθε προϊόν παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας τεσσάρων σταδίων. Πρώτα, τα απορρίμματα τροφίμων ξηραίνονται και θρυμματίζονται σε πολύ λεπτή σκόνη. Στη συνέχεια, η σκόνη αναμειγνύεται με ένα εναλλακτικό βιοδιασπώμενο πλαστικό, γνωστό ως πολυυδροξυβουτυράτη (PHB), με τα απόβλητα φρούτων να κάνουν το PHB πιο άκαμπτο, σύμφωνα με την Krill. Η ένωση μετατρέπεται στη συνέχεια σε νήμα και, χρησιμοποιώντας ένα καρούλι, τοποθετείται σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η εκτύπωση της λάμπας Ohmie διαρκεί περίπου τρεις ώρες, αλλά οι χρόνοι εκτύπωσης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν.
«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που κάνουν σχεδιασμό και θέλαμε να είμαστε διαφορετικοί», λέει ο Di Maio.
Η Krill έχει συνεργαστεί με πολλές γνωστές μάρκες, όπως η εταιρεία ποτών Sanpellegrino και η ξενοδοχειακή αλυσίδα Four Seasons, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Co.ffee Era με τον δήμο του Μιλάνου, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των αποβλήτων καφέ που παράγονται σε τρεις γειτονιές της πόλης. Μέσω αυτών των έργων, η Krill σχεδίασε ψυγεία κρασιού, δίσκους, θήκες για ποτά και ατζέντες, το καθένα με τα χρώματα που αντιστοιχούν στα απορρίμματα τροφίμων από τα οποία κατασκευάστηκαν, με φλούδες πορτοκαλιού να δημιουργούν προϊόντα με έντονο πορτοκαλί χρώμα και κατακάθια καφέ να δημιουργούν πλούσια σκούρα καφέ προϊόντα.
Επειδή πολλά από τα απορρίμματα τροφίμων θα αποτεφρώνονταν διαφορετικά ή θα καταλήγουν σε χωματερές, με την επαναχρησιμοποίηση των φλούδων φρούτων και των κατακαθιών του καφέ, κάθε κιλό Rekrill αντιστοιχεί σε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα που αντισταθμίζεται από την παραγωγή πλαστικού, σύμφωνα με τον Di Maio.
Προσθέτει ότι το Rekrill είναι τόσο ανθεκτικό όσο το ξύλο και δεν θα αρχίσει να υποβαθμίζεται παρά μόνο αν το αγγίξει νερό, βακτήρια ή οξύτητα. Και επειδή είναι κατασκευασμένο από οργανικά υλικά, όταν το Rekrill διασπάται είναι ασφαλές για τα ψάρια να το φάνε και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οικιακό κομπόστ.
Όμως, παρά τα φιλικά προς το περιβάλλον οφέλη του, ο Di Maio αναγνωρίζει ότι το Rekrill είναι ακριβό. «Το υλικό μας κοστίζει ίσως έξι φορές περισσότερο από το κοινό πλαστικό», λέει. «Είναι μια πολύ δύσκολη και ακριβή διαδικασία, οπότε καταλαβαίνουμε γιατί πολλές εταιρείες δεν το κάνουν, αλλά εμείς πήραμε το ρίσκο και έχουμε επιτυχία».
Ο Di Maio ευελπιστεί ότι σε λίγα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που προκαλούν τα μη βιώσιμα πλαστικά στον πλανήτη, το Rekrill θα χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα.
Βιοπλαστικά
Αν και τα βιοπλαστικά αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 1% των 390 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που παράγονται ετησίως, πρόκειται για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα με εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως η συσκευασία τροφίμων, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ηλεκτρονικά. Πολλές άλλες εταιρείες καινοτομούν στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Polymateria με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το «πρώτο αυτοκαταστρεφόμενο πλαστικό στον κόσμο», το οποίο μπορεί να διασπαστεί σε μια ουσία που μοιάζει με κερί και μπορεί να βιοδιασπαστεί πλήρως στο έδαφος.
Ο Joe Iles, επικεφαλής του κυκλικού σχεδιασμού στο περιβαλλοντικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Ellen MacArthur Foundation, ο οποίος δεν συμμετέχει στο Krill, λέει ότι όταν πρόκειται για ισχυρισμούς ότι τα βιοπλαστικά είναι κομποστοποιήσιμα στο σπίτι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες, τα υλικά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διασπαστούν. Μια βρετανική μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι το 60% των προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως πλαστικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν δεν διασπώνται πλήρως στο οικιακό κομπόστ.
Ο Iles προσθέτει ότι τα νέα βιοπλαστικά υλικά ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για όλα τα τοπικά συστήματα ανακύκλωσης.
Παρά αυτές τις πιθανές ανησυχίες, λέει ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και να επαινούμε τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πιο κυκλική οικονομία. «Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους να πειραματιστούν και ο πειραματισμός μπορεί να σημαίνει ότι μερικές φορές τα κάνουμε λίγο λάθος, αλλά τα κάνουμε όλο και πιο σωστά», λέει ο Iles.
Η Krill πειραματίζεται επί του παρόντος με άλλα απόβλητα τροφίμων, όπως τσόφλια αυγών, ντομάτες και υπολείμματα σταφυλιών από την οινοποίηση, καθώς και προσπαθεί να κάνει τη διαδικασία παραγωγής της πιο αποτελεσματική, λιγότερο δαπανηρή και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Τελικά, η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει το νήμα Rekrill, ώστε οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα χρησιμοποιώντας τον δικό τους τρισδιάστατο εκτυπωτή. Επιδιώκει επίσης να αναπτύξει τη χύτευση με έγχυση - την έγχυση της λιωμένης ένωσης από απόβλητα τροφίμων και PHB σε ένα καλούπι αντί για 3D-εκτύπωση - η οποία θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να εξοικονομήσει χρόνο.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό είναι το υλικό του μέλλοντος», λέει ο Di Maio. «Σιγά-σιγά, ένα βήμα τη φορά».
Πηγή: CNN