Project 11: Πώς από ένα ενιαίο οροφοδιαμέρισμα προέκυψε ένα μικρό διαμέρισμα 49 τ.μ στο Παγκράτι -Δεν του λείπει τίποτα - iefimerida.gr

Project 11: Πώς από ένα ενιαίο οροφοδιαμέρισμα προέκυψε ένα μικρό διαμέρισμα 49 τ.μ στο Παγκράτι -Δεν του λείπει τίποτα

Ενα μικρό διαμέρισμα στο Παγκράτι που δεν του λείπει τίποτα
To διαμέρισμα στο Παγκράτι.

Η πολυκατοικία αποτελεί τον κτιριολογικό τύπο κατοικίας του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των ελληνικών πόλεων, όμως, τι συμβαίνει με τις αλλαγές κτήσεων που πέρασαν τα αθηναϊκά κτίρια στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα; Το Project 11 είναι ένα μικρό διαμέρισμα στην περιοχή του Παγκρατίου που αποδεικνύει ότι μια νέα εικόνα μπορεί να διαμορφωθεί με απλά υλικά και ιδέες που ίσως να σας εμπνεύσουν για τον δικό σας χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιασμένο και ανακαινισμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Οδός Κυκλάδων (CycladesRoad) με επικεφαλή τον Ορέστη Σακελλαρίου, προέκυψε από χώρους που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία ενός αδιαίρετου διαμερίσματος

«Το project 11 αποτελεί ένα μικρό διαμέρισμα στην περιοχή του Παγκρατίου. Τα 49τμ του, προέκυψαν μέσα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές κτήσεων, που φύλασσε το μέλλον της αθηναϊκής πολυκατοικίας, κατακερματίζοντας τα διαμερίσματα της. Έτσι, οι χώροι που παλαιότερα προορίζονταν για τη λειτουργία ενός ενιαίου οροφοδιαμερισματος, αναπτύσσονταν πλέον αυτόνομα με περιορισμένη λειτουργικότητα.», αναφέρει o Ορέστης Σακελλαρίου στο iefimerida.

Συνεπώς, μέσα από την ανακατασκευή του διαμερίσματος, η κάτοψη έπρεπε να αναδιαμορφωθει με έναν νέο και συνεκτικό τρόπο, ικανό να φιλοξενήσει τις ανάγκες των νέων χρηστών του. Ετσι, δημιουργήθηκε ένα νέο δωμάτιο, χωρίζοντας τον παλαιό χώρο του σαλονιού, αφήνοντας έναν πιο μικρό και ευέλικτο χώρο για το νέο καθιστικό. Ο χώρος του δωματίου διαμορφώνεται πλέον με την απαραίτητη ιδιωτικότητα, διατηρώντας την σχέση του με το καθιστικό με ένα εσωτερικό παράθυρο-φινιστρίνι, ενώ παράλληλα συνδέεται με το μπαλκόνι του διαμερίσματος. Με αυτό τον τρόπο, το φυσικό φως μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο και ύστερα να διαχυθεί στο σαλόνι. Η κουζίνα διατηρεί μια άμεση σχέση με τον χώρο του καθιστικού, αναπτύσσοντας μια οπτική και λειτουργική συνέχεια. Διαμορφώνεται ως προέκταση του, μέσα από έναν διαμήκη πάγκο, που καταλήγει στο γραφείο του καθιστικού. Η επανανοηματοδότηση του διαμερίσματος, βασίστηκε πάνω στην ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, αναζητώντας τρόπους ευέλικτους στο χρόνο και τον χώρο. Έτσι η επανάχρηση και ανάδειξη των υλικών κατασκευής αποτέλεσε τη βασική συνθετική λογική.

Αναδεικνύοντας τα ίχνη μιας ακολουθίας στιγμών της αθηναϊκής μεταπολεμικής πολυκατοικίας: τα πολύχρωμα μωσαϊκά πατώματα, οι κολώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα ξύλινα πατώματα σε σχήμα ψαροκόκαλου, καθώς και οι ξύλινες λεπτομέρειες του σπιτιού διατηρήθηκαν ανεπηρέαστα, με την απαραίτητη τεχνική επεξεργασία, ενώ τα νέα υλικά κατασκευής επιλέχθηκαν υποστηρικτικά στα ήδη υπάρχοντα. Ακόμα, στα οικοδομικά στοιχεία που αναδιαμορφώθηκαν για να αναπτυχθεί η νέα σχέση των χώρων, τοποθετήθηκαν μαρμάρινες επιφάνειες, αναδεικνύοντας την παρελθούσα διάρθρωση του διαμερίσματος. Διαμορφώνοντας στο πάτωμα ένα νέο ακανόνιστο κολάζ από επιφάνειες μαρμάρου, ξύλου και πολύχρωμων μωσαϊκών. Έτσι η αρχιτεκτονική παρέμβαση, μοιάζει περισσότερο με ένα «συμβάν», παρά σαν μια σαρωτική αλλαγή· επιδιώκοντας μέσα από τη συνθετική απλότητα να μη σταθεί δεσμευτική απέναντι στο μελλοντικό χώρο και χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ορέστης Σακελλαρίου δεν αναπαράγει κάποιο συγκεκριμένο στιλ αλλά έχει ποικίλες καταβολές και επιμένει να πλέκει αφηγήσεις με όλα αυτά που τον εμπνέουν εντός και εκτός ορίων της αρχιτεκτονικής. Μάλιστα, τα έργα του τα αντιμετωπίζει κάθε φορά ως σύνθεση και δημιουργία.

«Να μπορέσουμε να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο στις αισθήσεις που δεν καλλιεργούνται αποκλειστικά από τη λογική και την εικόνα, αλλά ταράσσονται από τις μνήμες, τα αισθήματα, την αφή, το φώς και την παράξενη τρυφερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας στο χώρο. Πιστεύω πως μέσα από την απλότητα και τη μοναδικότητα των περιπτώσεων μπορούμε να δώσουμε στην αρχιτεκτονική και σε όποια καλλιτεχνική δημιουργία το ανάστημα που αναζητεί», καταλήγει ο ίδιος.

Δείτε φωτογραφίες από το διαμέρισμα στο Παγκράτι:

Στα 49 τ.μ του διαμερίσματος δεν φαίνεται να του λείπει τίποτα. Για να γίνει πιο τολμηρό ο Ορέστης Σακελλαρίου αντιμετώπισε τον χώρο σαν καμβά με αυτό το εκρηκτικό κίτρινο, ενώ παράλληλα, πάντρεψε παλιά και νέα υλικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτότητα έργου:

Τίτλος Έργου: Project 11

Χρόνος Αποπεράτωσης: 2020-2021

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: Ορέστης Σακελλαρίου - οδός Κυκλάδων | αρχιτεκτονική | έρευνα

Φωτογραφία: Ιωάννης Λουκής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαμέρισμα Παγκράτι Αρχιτεκτονική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ