Ανεβαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Μαυρομιχάλη, στον Πειραιά, εκεί που κάποτε έστεκαν εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος», αντικρίζουμε πλέον έναν τόπο διαφορετικό, ένα φιλόδοξο έργο αναγέννησης της περιοχής που έχει ξεκινήσει.
Εκεί, πριν από πολλά χρόνια, το 1931, ο διάσημος καπνέμπορος Ευάγγελος Παπαστράτος οικοδόμησε τη μεγάλη καπνοβιομηχανία, αφήνοντας το όνομά του στην περιοχή. Παλιοί κάτοικοι θυμούνται ακόμα το μεγάλο λευκό κτίριο με την επιγραφή «Παπαστράτος» που ξεχώριζε μέσα από τη μαυρίλα των μηχανουργείων. Θυμούνται μια γειτονιά κέντρο της μεγαλύτερης βιομηχανικής ζώνης στην Ελλάδα με πλήθος από εργοστάσια, συνεργεία, μηχανουργεία, ελασματουργεία και λαμαρινάδικα. Κόσμος πηγαινοερχόταν μέρα-νύχτα, ήχοι εργασίας, φωνές και συζητήσεις κατέκλυζαν τους δρόμους. Κάποια στιγμή, όμως, όταν έκλεισε ο Παπαστράτος, όλα αυτά άρχισαν να χάνονται, οι δρόμοι ερήμωσαν και η περιοχή «μαράθηκε».
Σήμερα, χρόνια μετά, σε αυτή την κατεξοχήν βιομηχανική περιοχή που είχε σβήσει από τον χάρτη, φαίνεται ότι πνέει αέρας ανανέωσης και αισιοδοξίας. Στον Αγιο Διονύσιο ή Παπαστράτειο, όπως το λένε ακόμα, έχει ξεκινήσει ένα εμβληματικό έργο αστικής ανάπλασης, που στόχο έχει την άνθιση της περιοχής, δημιουργώντας έναν σύγχρονο κόσμο που προορίζεται για τους κατοίκους του Πειραιά και όχι μόνο.
Φωτογραφίες: Piraeus Port Plaza, μια πνοή αναγέννησης
Πριν από πέντε χρόνια, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, βλέποντας τον Πειραιά όχι ως πέρασμα αλλά ως «τόπος άνθισης» για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αγόρασε τα κτίρια του Παπαστράτου, τα οποία εκτείνονται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο έργο αναγέννησης της περιοχής και φυσικά αναβίωσης των εγκαταστάσεών του.
Η KN Group, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη επαγγελματικών χώρων, ανέλαβε για τον πελάτη της που ήταν ο τελικός χρήστης των κτιρίων να δημιουργήσει χώρους με… design that works. Αποτέλεσμα; Η δημιουργία κτιρίων που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα γνωρίζουμε στην χώρας μας, που ανταποκρίνονται πλήρως σε μοντέλα εργασίας που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Περιβάλλοντα που ο εργαζόμενος χαίρεται να βρίσκεται σε αυτά, καθώς μέσω του design τους προωθούν τη συνεργασία και μια μοντέρνα λογική.
Προκειμένου να γίνει αυτό πράξη η KN Group κατανοεί την λειτουργεία και τις ανάγκες του πελάτη της και στη συνέχεια επιχειρεί να τα κάνει πράξη προκειμένου να εξασφαλίσει χώρους για τους εργαζομένους.
«Αρχικά θέτουμε ως επίκεντρο την κατανόηση του τρόπου λειτουργείας και των αναγκών του πελάτη. Στη συνέχεια μελετούμε πώς αυτά εξυπηρετούνται με την ποιοτική καθημερινότητα του εργαζόμενου, προσπαθώντας να δημιουργούμε χώρους όπου πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να εργαζόμαστε», τονίζει η Νάντια Κωνσταντίνου, chief operating officer της ΚΝ Group, στο iefimerida.gr.
«Στα συγκεκριμένα κτίρια, οι εσωτερικοί χώροι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο
τρόπο με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες του πολύπλευρου προγράμματος της εταιρείας δημιουργώντας μια σειρά από ζώνες που εξυπηρετούν δευτερεύουσες δραστηριότητες των εργαζομένων. Στοχεύοντας στην ορθότερη εκμετάλλευση των ισόγειων χώρων, ο εσωτερικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αναπτύσσεται σε αναβαθμούς δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο χώρους χαλάρωσης και συνάθροισης κοντά στα ανοίγματα. Η αισθητική προσέγγιση των χωρών επιδιώκει να συνδυάσει απλές και λειτουργικές φόρμες που συνάδουν με το νεανικό προφίλ του σύγχρονου εταιρικού σχήματος, με έμφαση στο δευτερεύον φωτισμό τους αλλά και στην έντονη χρήση πρασίνου τόσο στους γραφειακούς χώρους όσο και στις κοινόχρηστες ζώνες», προσθέτει και τονίζει: «Ο σχεδιασμός αναφέρεται σε μια φρέσκια και δυναμική γενιά εργαζομένων, καθώς εμπνέεται από τους σύγχρονους παγκόσμιους χώρους εργασίας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις τοπικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις και αναφορές».
Η KN Group ήταν παρούσα από την υπογραφή των συμφωνιών με τους κατασκευαστές μέχρι τον έλεγχο των παραδοτέων, των χρονοδιαγραμμάτων και της ποιότητας, διαμορφώνοντας παράλληλα εσωτερικά την υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα των χώρων. Η εταιρεία με την εξειδικευμένη εμπειρία της στον χώρο των γραφειακών συγκροτημάτων ανέλαβε, επιπλέον ως στρατηγικός συνεργάτης, τον κτιριολογικό σχεδιασμό, την τεχνική παρακολούθηση, την υψηλή επίβλεψη καθώς και την παραλαβή των εκτελεσμένων εργασιών από το σύνολο των υπεργολάβων εκ μέρους του πελάτη της.
Η ώρα της «Παπαστράτος»: Ένα έργο πνοής για τον Πειραιά
Η αναδιαμόρφωση των κτιρίων της Παπαστράτος αποτέλεσε πρόκληση, καθώς επρόκειτο για εγκαταστάσεις που σχετίζονταν με τη βαριά βιομηχανία. Ζητούμενο για τον σχεδιασμό ήταν να μη χαθεί αυτή η ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική, η οποία ξεχωρίζει στην περιοχή και τις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, αλλά και ο πλούσιος φυσικός φωτισμός και αερισμός του κτιρίου, ο οποίος επιτρέπει στην αύρα της θάλασσας να διέρχεται στο εσωτερικό. Δηλαδή, εξωτερικά βλέπουμε την παλιά γειτονιά και μέσα τον εκσυγχρονισμό, που καλωσορίζει και φωλιάζει νέες ιδέες και νέα μυαλά.
«Ένα νεοκλασικό κτίριο, ένα νεοαναγερθέν κτίριο, ένα σιλό και τρία ακόμη
κτίρια με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED, που καταλαμβάνουν τρία οικοδομικά τετράγωνα. Πολλά και διαφορετικά ζητούμενα που υπηρετήσαμε με την ομάδα μας από πολλές και διάφορες ειδικότητες. Για το έργο της αναδιαμόρφωσης των 6 κτιρίων του Παπαστράτου η πρόκληση για την εταιρεία μας ήταν, οι χώροι που αρχικά προορίζονταν για βαριές βιομηχανικές χρήσεις, να μετατραπούν σε σύγχρονους χώρους γραφείων. Σε επίπεδο κτιριολογικού σχεδιασμού αυτό απαίτησε ικανότητα και καλή γνώση των λειτουργιών και των απαιτήσεων εταιρειών που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων», αναφέρει η κυρία Κωνσταντίνου.
Ο εργαζόμενος χαίρεται να βρίσκεται σε αυτά, καθώς μέσω του design προωθείται η συνεργασία και μια μοντέρνα λογική
Piraeus Port Plaza 1: Το σιλό που μεταμορφώθηκε σε γραφεία
Ανεβαίνοντας, λοιπόν, τη Μαυρομιχάλη το πρώτο κτίριο που συναντάμε είναι το PPP1. Το παλιό μεταλλικό κτίριο, ένα σιλό με καπναποθήκες, μεταμορφώθηκε. Μεγάλα παράθυρα ανοίχτηκαν, δύο όροφοι προστέθηκαν, ένα υπόγειο πάρκινγκ διαμορφώθηκε και πλέον αποτελεί έναν εργασιακό χώρο 1.800 θέσεων.
Στο PPP1 λανσαρίστηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά η νέα οπτική εταιρική ταυτότητα τoυ πελάτη της KN Group και χρήστη του κτιρίου. Νέες σχεδιαστικές αρχές, νέα σχήματα και χρώματα, νέο λογότυπο χωρίς προηγούμενα υλοποιημένα παραδείγματα και πρακτικές λύσεις αποτελέσαν την πρόκληση για την ΚΝ Group που τελικά δημιούργησε μια αφήγηση της νέας φιλοσοφίας καθ’ όλο το κτίριο χρησιμοποιώντας επιπρόσθετα σύγχρονες τεχνολογίες, όπως συσκευές πολυμέσων και μονάδες οθόνης LED.
Οι ομπρέλες-γλυπτά στον κεντρικό περιβάλλοντα χώρο του ΡΡΡ1, κεντρίζουν τα βλέμματα. Μπλε, πορτοκαλί και ροζ ομπρέλες δημιουργούν σκιά σε παρεΐστικα τραπέζια που περιμένουν υπομονετικά να γεμίσουν συζητήσεις και χαμόγελα. Οι ομπρέλες απογειώνουν την εταιρική ταυτότητα του πελάτη, αποτελούν πλέον τοπόσημο της περιοχής. Ωστόσο, αν και θέλουμε να κάτσουμε κάτω από αυτές, χαζεύοντας τα όσα ξεδιπλώνονται τριγύρω, δεν σταματάμε και προχωράμε...
Στρίβοντας στην οδό Γραβιάς, συναντάμε το Piraeus Port Plaza 2 που αποτελείται από τρία κτίρια: Το πρώην κτίριο λιθογραφίας καπνού Παπαστράτου, ΡΡΡ2Ζ- νεόδμητο κτίριο, ΡΡΡ2Δ-διατηρητέο κτίριο πρώην οικίας Παπαστράτου αλλά και της ηθοποιού και υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ελλάδα Μελίνας Μερκούρη.
Εδώ, στεγάζονται γραφεία με την φιλοσοφία του design να περιστρέφεται γύρω από την συνεργατικότητα, τις έξυπνες λύσεις και την ανάδειξη της καινοτομίας προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ατομικές και οι ομαδικές ανάγκες αλλά και η δυνατότητα να ακολουθούνται εταιρικές στρατηγικές.
Το ένα κομμάτι του PPP2 φιλοξενεί χώρους συσκέψεων και συνεργασίας για μικρές και μεγάλες ομάδες, ενώ ξεχωρίζουν οι χώροι διαλείμματος. Κάντε εικόνα όσα έχετε δει σε ταινίες με άνετους, χρωματιστούς καναπέδες και μεγάλα τραπέζια, όπου δεν σταματούν οι συζητήσεις.
Σε αυτές τις «κυψέλες» εργασίας έχει δοθεί έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με όλα τα κτίρια να έχουν λάβει την αμερικανική πιστοποίηση LEED του U.S. Green Building Council.
«Η σύγχρονη οικοδομική τεχνολογία και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, με βάση τους νέους κανονισμούς, προσπαθεί να βελτιστοποιήσει την ενεργειακή απόδοση αξιολογώντας κάθε περιβαλλοντική παράμετρο. Γνωρίζοντας πώς η λειτουργία και χρήση ενός επαγγελματικού κτιρίου συνεπάγεται υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, στόχος της εταιρείας μας είναι να υπηρετούμε τη νέα γενιά ακινήτων με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες υποδομές και την βέλτιστη διαχείριση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», τονίζει χαρακτηριστικά η Νάντια Κωνσταντίνου Chief operating officer της ΚΝ Group, σχολιάζοντας την έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το Piraeus Port Plaza έρχεται να ξεκινήσει και να «δέσει» το παζλ αναγέννησης της περιοχής
Κοιτώντας το μέλλον μέσα από το παρελθόν
Στη συνέχεια, στεκόμαστε και κοιτάμε με νοσταλγία το τριώροφο στολίδι του 1910-20, που υπήρξε πρώην οικία Παπαστράτου αλλά και της Μελίνας Μερκούρη. Το πανέμορφο νεοκλασσικό αποκαταστάθηκε και ανακατασκευάστηκε εξ΄ ολοκλήρου με πλήρη σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική του αξία. Εντυπωσιακό στοιχείο, φυσικά, οι τοιχογραφίες που το κοσμούν στο εσωτερικό. Επειδή, μιλάμε για ένα διατηρητέο κτίριο, η KN Group επέβλεψε την ανακαίνισή του με βάση συγκεκριμένους όρους έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Το Piraeus Port Plaza έρχεται να ξεκινήσει και να «δέσει» το παζλ αναγέννησης της περιοχής, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει ξανά προορισμό. Αλλωστε, όπως είναι έκδηλο, τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Αγίου Διονυσίου αρχίζει να αποκτά μια νέα αίγλη, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αρχίζουν να επενδύουν σε αυτή, δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμά τους. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, που θέλουν να στήσουν το δικό τους hub, ιδιωτικές επενδύσεις στη γαστρονομία και την Τέχνη έχουν βρει τον δικό τους χώρο έκφρασης.
Όλα αυτά δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό… έναν τόπο που ο κόσμος θα απολαμβάνει στο έπακρο, θα διαμένει, θα εργάζεται, θα ψυχαγωγείται και θα διασκεδάζει.
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης, Γιώργος Σφακιανάκης, Στάθης Μαμαλάκης
Ενα επιχειρηματικό πάρκο, ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούν την γαστρονομία και την Τέχνη, ένας τόπος: Ο Αγιος Διονύσιος