Οι Siaini Architecture, ανέλαβαν να δώσουν νέο χαρακτήρα σε ένα σπίτι διαχρονικής αξίας και αισθητικής.
Αν και πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο ήδη από τις δεκαετίες του '60 και του '70, το Κουκάκι, η γειτονιά της Ακρόπολης και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας καταφέρνει ακόμη και σήμερα να διατηρεί ακέραιη την ταυτότητά του, την αίγλη μιας άλλης εποχής και τον μοναδικό του χαρακτήρα.
Σήμερα συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες γειτονιές του κόσμου και όχι τυχαία. Από τις πιο παλιές, όμορφες και νοσταλγικές αθηναϊκές συνοικίες διατηρεί ανέπαφο τον αυθεντικό του χαρακτήρα, ακολουθώντας τους καιρούς και μένοντας πάντα ενημερωμένο. Η αρχοντιά του παρελθόντος παντρεύεται αρμονικά με το σύγχρονο στοιχείο του σήμερα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κράμα που σπάνια συναντά κανείς σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.
Στο Κουκάκι, λοιπόν, σε έναν δρόμο γεμάτο ποίηση και αστείρευτη ομορφιά, δεσπόζει ένα εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό σπίτι με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Το εμβληματικό σπίτι χτισμένο είναι χτισμένο το 1927, οπότε η ανακαίνιση του και η μεταμόρφωσή του σε σύγχρονη κατοικία ήταν ένα πρότζεκτ που απαιτούσε τόλμη, πολύ εργασία και σεβασμό στον κλασικό χαρακτήρα του κτιρίου προκειμένου να αναδειχτούν όλα εκείνα τα καλαίσθητα και διαχρονικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του. Την πρόκληση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Siaini Architecture και όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες της Μαρίας Ειρήνης Μοσχoνά, έδωσε ένα νέο χαρακτήρα σε ένα κτίριο διαχρονικής αξίας και αισθητικής.
Ενα τέτοιο σπίτι του 1927 έχει ασφαλώς και μια μεγάλη ιστορία να αφηγηθεί. Πρόκειται, λοιπόν, για την πατρική κατοικία της ιδιοκτήτριας. Έπειτα από την πρώτη φάση κατασκευής των δύο κατοικιών έγιναν κάποιες μεταγενέστερες προσθήκες, ενώ τα τελευταία χρόνια το ισόγειο λειτουργούσε ως χώρος γραφείου. Έχοντας ζήσει εκεί πολλά χρόνια, η ίδια αποφάσισε να αναστυλώσει τις κατοικίες και να τους προσδώσει την παλιά τους αίγλη.
Έτσι, σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί το ακίνητο με ιδιαίτερη ευαισθησία και να διατηρηθεί η προγενέστερη εσωτερική διαρρύθμιση των δύο κατοικιών, καθώς και όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ο διάκοσμος που χαρακτήριζαν την όψη, ενώ υπήρχε η πρόθεση να αναπαραχθούν όμοια όλες οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που είχαν υποστεί φθορές από την πάροδο των χρόνων.
Οπως περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Siaini Architecture, με επικεφαλής την Έφη Σιαΐνη, διατηρήθηκαν τα ξύλινα πατώματα, όπου ήταν εφικτό να συντηρηθούν και να γυαλιστούν, ενώ προστέθηκε ίδιο πάτωμα μασίφ ξυλείας στους χώρους όπου το δάπεδο είχε φθορές. Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση σε σχέση με τα γύψινα στις οροφές, για τις οποίες δημιουργήθηκαν καλούπια ώστε να αναπαραχθούν τα σχέδια που προϋπήρχαν για την αποκατάσταση του γύψινου εσωτερικού διακόσμου.
Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν τα εξωτερικά κουφώματα καθώς και όλες οι εσωτερικές πόρτες, οι οποίες αναπαρήχθησαν βάσει των πρότυπων σχεδίων των προγενέστερων πορτών από μασίφ σκαλιστή ξυλεία που διέθεταν οι κατοικίες. Επίσης, αντικαταστάθηκε η κεραμοσκεπή, η οποία διέθετε κεραμίδια γαλλικού τύπου, και δημιουργήθηκε μια ακριβώς ίδια στη θέση της.
Μέσα στο ανακαινισμένο νεοκλασικό σπίτι που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Το σπίτι διαθέτει μια κεντρική κοινόχρηστη είσοδο από την οδό Παρθενώνος, η οποία οδηγεί στην είσοδο της ισόγειας κατοικίας και στην είσοδο της κατοικίας του πρώτου, μέσω ενός επιβλητικού κλειστού ξύλινου κλιμακοστασίου.
Παράλληλα, ο ανοικτός χώρος του ισογείου διαθέτει ένα ανοικτό μεταλλικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί απευθείας στον πρώτο όροφο.
Η κατοικία του ισογείου αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, 1 λουτρό και 1 wc, ενώ κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό είναι σε χωριστά δωμάτια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ξύλινων πορτών, που παρέχουν τη δυνατότητα απομόνωσης των δωματίων. Παράλληλα, μια εσωτερική σκάλα οδηγεί από τον χώρο της τραπεζαρίας σε ένα μικρό τμήμα υπογείου βοηθητικής χρήσης. Το ισόγειο, συμπεριλαμβανόμενων των κοινόχρηστων χώρων και της εισόδου της κατοικίας του πρώτου έχει συνολική επιφάνεια 118.52τ.μ.
Η κατοικία του πρώτου ορόφου αποτελείται επίσης από δύο υπνοδωμάτια, έναν χώρο γραφείου, τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, 1 λουτρό και 1 wc και έχει συνολική επιφάνεια 111.96 τ.μ., που μαζί με το κλιμακοστάσιο ανόδου φτάνει τα 121.03τ.μ. Παράλληλα, στην κατοικία του πρώτου ορόφου παρέχεται και πρόσβαση από μια μεταλλική εξωτερική κυκλική σκάλα που οδηγεί απευθείας στο χώρο της κουζίνας και του δώματος.
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση του εσωτερικού διακόσμου αφορά κατά βάση στη διατήρηση της νεοκλασικής ταυτότητας των κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην αναβάθμισή τους με σύγχρονες ανέσεις ώστε να προσφέρει στους κατοίκους μια μοναδική εμπειρία διαβίωσης στο κέντρο της πόλης.
Στις αρχιτεκτονικές ποιότητες που κυριαρχούν στις κατοικίες συγκαταλέγονται το άπλετο φυσικό φως που εισχωρεί από τα μεγάλα ανοίγματα, καθώς και η αίσθηση του δέους που δημιουργεί το μεγάλο ύψος των ορόφων και ο πλούσιος διάκοσμός τους. Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι επιλογές των φωτιστικών και των επίπλων, κάποια αγορασμένα ειδικά για την τοποθέτησή τους εκεί και κάποια άλλα αντίκες που ξαναβρήκαν την παλιά τους θέση.
Οι κουζίνες είναι κατασκευασμένες με έπιπλα νεοκλασικού στιλ, που διαθέτουν ξύλινα φινιρίσματα και επενδύσεις από μάρμαρο, δίνοντας μια αίσθηση πολυτέλειας και αριστοκρατίας, ενώ ακόμη και οι ηλεκτρικές συσκευές ακολουθούν πιστά τον vintage χαρακτήρα των κατοικιών.
Οι μαρμάρινες επενδύσεις στα λουτρά, οι μπρούτζινες μπαταρίες και οι πορσελάνινες vintage λεκάνες λειτουργούν συμπληρωματικά για την απόδοση της αίσθησης της πολυτέλειας.
Λίγα λόγια για το αρχιτεκτονικό γραφείο που υπογράφει την ανακαίνιση
Η αρχιτεκτονική ομάδα «Siaini Architecture» είναι μια ομάδα αρχιτεκτόνων μηχανικών και διακοσμητών με όραμα και αγάπη για το design, η οποία δεν αντιμετωπίζει το σχεδιασμό ως μια στείρα και εμπορική αναπαραγωγή των σύγχρονων τάσεων, αλλά έχει βαθύτερο σκοπό να δημιουργεί κτίρια και χώρους που θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους.
Την ίδρυση της ομάδας εμπνεύστηκε το 2005 η Έφη Σιαΐνη, αρχιτέκτων μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ομάδα με την πάροδο των χρόνων μεγάλωσε, και πλέον απαρτίζεται από μέλη που λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο τα αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά μιας κατασκευής, αλλά επιδιώκουν να δημιουργούν χώρους που θα προκαλούν συναισθήματα.
Βασικός στόχος της ομάδας που απαρτίζει το γραφείο είναι η ευαισθησία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τόσο απέναντι στο περιβάλλον, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, όσο και απέναντι στον ίδιο άνθρωπο, ενισχύοντας την απαραίτητη και σπάνια πλέον αλληλεπίδρασή του με τους υπόλοιπους ανθρώπους και το αστικό τοπίο.