Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο για την ανακατασκευή του ιστορικού Μινιόν στην πλατεία Ομονοίας.
Η εταιρεία Dimand Real Estate Development, που ανέλαβε την ανακατασκευή, επέλεξε την πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos με έδρα την Ισπανία και οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς καθώς σε βάθος τριετίας αναμένεται η πλήρης λειτουργία του.
«Η πρόταση που παρουσίασε η md Arquitectos βασίζεται στην άρθρωση των τριών διαφορετικών κτιρίων που αποτελούν το εμπορικό κέντρο (που χωρίζονται μεταξύ τους με σεισμικούς αρμούς) μέσω μιας σπονδυλωτής πρόσοψης που αποτελείται από ένα πλαίσιο από κάθετες και οριζόντιες λάμες αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο.
»Σε επίπεδο λειτουργικού προγράμματος, το ισόγειο και οι τρεις πρώτοι όροφοι θα προορίζονται για εμπορική χρήση, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για γραφεία», περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο με επικεφαλής τον Μίνωα Διγενή .
Τα καταστήματα θα βρίσκονται στο ισόγειο και τους χαμηλούς ορόφους, τα γραφεία θα καταλαμβάνουν τους πιο ψηλούς ορόφους, ενώ όπως έγινε γνωστό τον Φεβρουάριο, στο νέο Μινιόν θα υπάρχουν και σπίτια, περίπου 30-40 διαμερίσματα σε επιφάνειες που θα ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και μέχρι τα 85 τ.μ. το καθένα.
Οι κατοικίες θα βρίσκονται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, για να παρέχουν την απαιραίτητη ιδιωτικότητα, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου.
Τις πρώτες φωτορεαλιστικες απεικονίσεις τις είδαμε πριν λίγους μήνες, ενώ πρόσφατα το αρχιτεκτονικό γραφείο έδωσε και άλλες φωτογραφίες από τη μορφή που θα πάρει το Μινιόν, όταν τελειώσουν οι εργασίες το 2026.
Γιατί το Μινιόν έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Αθηναίων
Από τη δεκαετία του 1950 το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν», που ίδρυσε το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο, εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα.
Τη δεκαετία του '70 το ιστορικό ακίνητο ήταν πια πολυκατάστημα για τα δεδομένα της εποχής και σημείο αναφοράς για όλους τους Αθηναίνους.
Οι μεγάλοι πήγαιναν για τα ψώνια τους, τα παιδιά χάζευαν τις κυλιόμενες σκάλες και φωτογραφίζονταν με τον Πινόκιο, τον Κάπτεν Χουκ και ένα σωρό ήρωες κινουμένων σχεδίων, ενώ το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε εποχές που δεν θα το φανταζόταν κανείς. Μάλιστα κάθε Χριστούγεννα μια επίσκεψη στο Μινιόν ήταν εξίσου επιβεβλημένη με τον στολισμό του σπιτιού και την ανταλλαγή δώρων.
Ωστόσο, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, μια μεγάλη φωτιά, που αποδείχτηκε πως οφειλόταν σε εμπρησμό, κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Εμεινε μόνον ο σκελετός, ενώ οι ζημιές ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δραχμές.
Το Μινιόν κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και άνοιξε ξανά τις πύλες του 1983, έχοντας περάσει στα κρατικά χέρια. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το πολυκατάστημα δεν κατάφερε να χαράξει με χρυσά γράμματα τη συνέχειά του.
Ο σκληρός ανταγωνισμός και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδήγησαν το Μινιόν το 1998 στη χρεοκοπία, αλλά του έδωσαν θέση στις καρδιές των Αθηναίων.
Για πολλά χρόνια το κτίριο παρέμενε σε αχρησία, μέχρι που, κατόπιν διαγωνισμού, πέρασε στην Dimand. Ο Όμιλος επενδύει δυναμικά στην Ομόνοια, με πιστή στη στρατηγική τους να ανακατασκευάσουν κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.
Φωτογραφίες: Instagram md Arquitectos