Χρειάζονται μόνο τέσσερα αυτοκίνητα από το διαλυτήριο ή το ατσάλι από περίπου 50 πλυντήρια ρούχων, προκειμένου να φτιαχτούν οι 2.000 δάδες - πυρσοί που χρειάζονται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, αλλά η διαδικασία απαιτεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Έξι τόνοι από αστάλι έλιωσαν από την κατασκευαστική εταιρεία ArcelorMittal, επίσημο συνεργάτη του Παρισιού 2024, προτού διαμορφωθούν σε πλάκες 0,7 χιλιοστών που αποστέλλονται στο εργοστάσιο της Νορμανδίας της γαλλικής εταιρείας ασημικών και μαχαιροπήρουνων Guy Degrenne.
Η «μεσογειακή» Ολυμπιακή δάδα
Εκεί, κόβεται με λέιζερ, συγκολλάται και συναρμολογείται από μερικές δεκάδες εργάτες που θα παραδώσουν τους πυρσούς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδικασίας εννέα μηνών.
Το αποτέλεσμα είναι μια λεπτή σε εμφάνιση δάδα, με μία πινελιά που αντιπροσωπεύει τη Μεσόγειο Θάλασσα και τους Ωκεανούς, όπου θα ταξιδέψει η Ολυμπιακή φλόγα από την Ελλάδα και τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.
«Θέλαμε να είναι μοναδικό. Μπορείτε να δείτε ότι είναι διαφορετικό από το συνήθως… φουσκωμένο σχήμα της Ολυμπιακής δάδας», είπε η Ντελφίν Μουλίν από τη Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».
Η δάδα, που έχει ύψος 70 εκατοστά και βάρος 1,5 κιλό, είναι αδιάβροχη και αντιανεμική καθώς είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε η φλόγα να μπορεί να αντέξει έναν άνεμο 20 χλμ/ώρα και τις ριπές στα 60 χλμ/ώρα. «Πέρασε επίσης από ένα τεστ πρόσκρουσης, αντέχει σε πτώση τριών μέτρων», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Φρανκ Βασιλέφκσι της ArcelorMittal.
«Χρειάζεται τόση προσοχή στις λεπτομέρειες, πρώτα για να φτιάξεις τον τέλειο χάλυβα. Δεν χρησιμοποιείς το ίδιο είδος χάλυβα για να φτιάξεις ράγες και για να φτιάξεις αυτή τη δάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ArcelorMittal France, Ερίκ Νιεντζιέλα.
Περίπου 1.500 δάδες θα χρησιμοποιηθούν για τη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις υπόλοιπες 500 να πηγαίνουν στη λαμπαδηδρομία των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Θα υπάρχουν 11.000 λαμπαδηδρόμοι για να φέρουν τη φλόγα στον τελικό προορισμό της στο Παρίσι, που σημαίνει ότι την ίδια δάδα θα μεταφέρουν σχεδόν 10 διαφορετικά άτομα. «Αυτή είναι μια βιώσιμη επιλογή», είπε η Μουλέν.
Η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα παραμείνει στη χώρα για περίπου μία εβδομάδα πριν από την τελετή παράδοσης στην Αθήνα και την έναρξη του ταξιδιού της στη Γαλλία.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από 26 Ιουλίου-11 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ