Πώς θα σας φαινόταν να μείνετε σε μια παλιά δεξαμενή κρασιού; Σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιού που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο μοναδικής αισθητικής.
Το ξενοδοχείο Dexamenes Seaside στην Κουρούτα έχει τη δική του ιστορία, η οποία μας πάει πολλά χρόνια πίσω, στην κατάρρευση του εμπορίου σταφίδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η «κρίση της σταφίδας» δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιομηχανική μετατροπή του αδιάθετου αποθέματος σταφίδων σε κρασί και άλλα προϊόντα. Τότε, δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και οινοπνευματοποιεία και ξεκίνησε η ιστορία των Δεξαμενών.
Φωτογραφίες: Το ξενοδοχείο Dexamenes Seaside στην Κουρούτα
Οι Δεξαμενές χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘20 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκβιομηχάνισης της μακροχρόνιας παράδοσης οινοποιίας της ευρύτερης περιοχής. Η επιλογή να χτιστεί δίπλα στη θάλασσα δεν επιλέχθηκε διόλου τυχαία, καθώς τα πλοία είχαν τη δυνατότητα να φορτώνουν απευθείας με κρασί από τις δεξαμενές, πριν το ταξίδι τους.
Η αρχική δομή παρέμενε εγκαταλειμμένη μέχρι να πάρει εκ νέου ζωή και να μεταμορφωθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio στο ξενοδοχείο Dexamenes, το οποίο σεβάστηκε απόλυτα το τοπίο και ενσωματώθηκε πλήρως στο περιβάλλον, μπλέκοντας το παλιό με το σύγχρονο.
Κυρίαρχα στοιχεία τα δύο μπλοκ σκυροδέματος, τα οποία χωρίζονται κατά μήκος σε δύο σειρές από δέκα δεξαμενές αποθήκευσης κρασιού, περίπου 5 μ. με 6 μ.. Οι δεξαμενές είχαν το τέλειο μέγεθος για να γίνουν δωμάτια ξενοδοχείου, το καθένα με ιδιωτικό μπάνιο και σκιερό αίθριο. Ο χώρος μεταξύ των δύο μπλοκ έχει μετατραπεί από βιομηχανικό σκραπ σε μια ήσυχη αυλή για διαλογισμό.
Μια ρηχή πισίνα χωρίζει τις 2 σειρές δωματίων, αντανακλώντας το φως και παρέχει δροσερό αεράκι τα ζεστά απογεύματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το k-studio στην περιγραφή του έργου. Τα αυθεντικά χαρακτηριστικά, όπως τα φρεάτια και οι σωλήνες στην πρόσοψη κάθε δεξαμενής και η πατίνα των εσωτερικών επιφανειών τοίχου έχουν διατηρηθεί.
Εκτός από τα δωμάτια δεξαμενών, τα περίπτερα και ο εξωτερικός χώρος, τα δύο αυθεντικά πέτρινα κτίρια έχουν μετατραπεί προσεκτικά για να παρέχουν στο ξενοδοχείο εγκαταστάσεις για φαγητό και εκδηλώσεις με έμφαση στην επικοινωνία του πολιτισμού της περιοχής και της ιστορίας του κτιρίου μέσα από την τέχνη και την κουζίνα.
Το βιομηχανικό στοιχείο αναδείχθηκε και ανανεώθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις, δημιουργώντας έναν απογυμνωμένο χώρο που κάνει τον φιλοξενούμενο να αισθάνεται την αύρα του χώρου και συνάμα μια ηρεμία. Το ξενοδοχείο βλέπει τη θάλασσα με το τοπίο να είναι άκρως ειδυλλιακό, ειδικά τις απογευματινές ώρες, την ώρα που ο ήλιος δύει.
Φωτογραφίες: dexamenes
- Ειδήσεις Live
- Ενα παλιό εργοστάσιο κρασιού στην Κουρούτα μεταμορφώθηκε σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο -Δύο βήματα από τη θάλασσα [εικόνες]
- Αγριες Μέλισσες: Η Πηνελόπη ανακαλύπτει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Κλεομένη -Πώς αντιδρά η κόρη του Δούκα Σεβαστού
- Η Μαρί Σαντάλ μας δείχνει το εξοχικό της στην Αγγλία -Ολα σε απόλυτη τάξη [εικόνες]
- Η συνταγή-εγγύηση του Τζέιμι Ολιβερ για ζουμερό κοτόπουλο φούρνου -Το μυστικό συστατικό
- Πώς να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί, φρέσκο ξανά σε λίγα λεπτά -Πανέξυπνο κόλπo
- Πώς μια 36χρονη μητέρα έχασε 11 κιλά σε 8 μήνες -Θεαματική αλλαγή, αποκαλύπτει τα απλά μυστικά της