Η σύγχρονη αρχιτεκτονική κοιτάει μπροστά και δημιουργεί έργα που θα γίνουν ορόσημα μιας νέας, πράσινης αθηναϊκής αισθητικής.
Η λέξη «πολυκατοικία» στο αθηναϊκό αστικό τοπίο είναι βαθιά συνυφασμένη με μια γκρίζα αστική ζούγκλα από μπετόν, χωρίς πράσινο, με μπαλκόνια περίκλειστα από τέντες και με προσόψεις φορτωμένες με κλιματιστικά. Συνηθίσαμε στην ασχήμια της αντιπαροχής, στις ταράτσες με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και το μεταλλικό δάσος από τηλεοπτικές κεραίες, τόσο που μας φαίνεται σχεδόν εξωπραγματικά τα σχέδια των νέων ταλαντούχων αρχιτεκτόνων που προτείνουν μια νέα, πράσινη αισθητική για την πόλη. Συνδυάζοντας το φουτουριστικό design, τις οργανικές φόρμες και μια νέα βιοκλιματική αντίληψη που περιορίζει το ενεργειακό αποτύπωμα, οι Έλληνες δημιουργοί σχεδιάζουν το αύριο της Αθήνας. Ευτυχώς, δεν πρόκειται για μακρινά πλάνα ή ανέφικτα οράματα για το μέλλον, αλλά για σχέδια που έχουν μπει ή μπαίνουν σε εφαρμογή άμεσα.
Η πόλη αλλάζει ποντάροντας στο πράσινο
Ήδη, η πρωτεύουσα σε κάθε γωνιά της αλλάζει με θεαματικές ταχύτητες: με νέα κτίρια, επαναστατικά συγκροτήματα κατοικιών με πράσινη συνείδηση, γραφεία, πολυχώρους, πάρκα με οάσεις πράσινου, έργα μικρής ή μεγάλης κλίμακας, αναπλάσεις ολόκληρων τμημάτων της πόλης, όπως για παράδειγμα το επαναστατικό έργο του Ελληνικού, αλλά και η ανανέωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας ευρύτερα.
Ένα αρχιτεκτονικό έργο που κλέβει τις εντυπώσεις σε μια γειτονιά, μπορεί να γίνει ένα νέο τοπόσημο, ανανεώνοντας ακόμα και μια ολόκληρη αστική ζώνη. Σύντομα το παράδειγμά του φέρνει νέα κτίρια στα πέριξ, δημιουργώντας έτσι έναν οργασμό ντιζάιν ανανέωσης σε ολόκληρες περιοχές, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη Βούλα και τη Γλυφάδα, οι οποίες έχουν γίνει πεδίο μιας νέας, ευφάνταστης δημιουργικότητας, όπου πολυκατοικίες που έχουν κυκλικά μπαλκόνια τα οποία μοιάζουν σαν να χορεύουν -με την αρχιτεκτονική τους να μιμείται την τέλεια κίνηση των κυμάτων- ξεφυτρώνουν ξαφνικά ανάμεσα σε παλιές πολυκατοικίες του '80.
Μια νέα, πράσινη αισθητική
Το αξιοσημείωτο σε όλη αυτή τη μεταμόρφωση που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα είναι μια νέα, πράσινη αντίληψη του urban living. Η κλιματική αλλαγή, όντας πλέον γεγονός στην καθημερινή μας ζωή, καθιστά όχι απλώς αναγκαία αλλά μονόδρομο αυτή τη στροφή σε έναν όχι μόνο eco friendly τρόπο διαβίωσης, αλλά στην καθιέρωση μιας ολότελα νέας συνείδησης. «Κάντε χώρο στο πράσινο» είναι σαν να μας λένε αυτά τα καταπράσινα μπαλκόνια και οι κατάφυτες ταράτσες που βλέπουμε στον σχεδιασμό της νέας γενιάς των Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια των νέων πολυκατοικιών της Αθήνας είναι ενδεικτικά αυτής της νέας, πράσινης αστικής αθηναϊκής αισθητικής. Στολισμένα όχι απλώς για το θεαθήναι, αλλά επί της ουσίας, ώστε να δημιουργείται ένα βιώσιμο μικροκλίμα, τα κτιριακά συγκροτήματα κατοικιών ντύνονται με πράσινες προσόψεις που έχουν κάθετους κήπους, «εναέριους» και κρεμαστούς κήπους και μικρές αστικές δροσερές οάσεις σε μπαλκόνια και roof garden. Με συστήματα συλλογής του νερού και αξιοποίησης του φυσικού φωτός, με ντιζάιν ευρηματικά συστήματα σκίασης, όπως πάνελ ή γιγαντιαίες περσίδες που μετακινούνται έξυπνα ανάλογα με τη θέση του ήλιου και αποτελούν μέρος της πρόσοψης, τα νέα αυτά κτίρια γίνονται πρότυπα μιας βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που σκύβει με σεβασμό στο μέλλον για να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Τρία νέα δείγματα της αθηναϊκής πράσινης πολυκατοικίας
Το iefimerida επέλεξε τρία νέα πράσινα κτίρια, από τα πιο χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελληνικής βιώσιμης αρχιτεκτονικής:
SnakeFLY, Παλαιό Ψυχικό
Το συγκρότημα μοντέρνων κατοικιών SnakeFLY στο Παλαιό Ψυχικό, μια δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Architect Scripta, σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Nexus Properties Construction Company, αξιοποιεί έξυπνα ένα στενό οικόπεδο για να δημιουργήσει μια super design πολυκατοικία, η οποία δεν στερείται όμως το πράσινο.
Κάθε διαμέρισμα που θα βρίσκεται σε αυτό το κτίριο θα είναι προσανατολισμένο προς έναν κατακόρυφο κήπο που αποτελείται από κλειστούς βρόχους, δημιουργώντας έναν φουτουριστικό όγκο γεμάτο αιχμηρές γωνίες, με αεροδυναμικά πτερύγια, ο οποίος όμως στην καρδιά του έχει μια εντυπωσιακή πράσινη σπείρα γεμάτη φυτά.
Glyfada's Finest Residences, Γλυφάδα
Στην οδό Σόλωνος της Γλυφάδας, στον αριθμό 16, θα ανεγερθεί μια γεωμετρική πολυκατοικία -με σπίτια μηδενικών εκπομπών- που θυμίζει το video game «Tetris», η οποία σχεδιάστηκε από το ευρηματικό γραφείο 314 Αrchitecture Studio και θα κατασκευαστεί από την εταιρεία Sunnyland.
Μέσα από μια σειρά από φράκταλ, δηλαδή γεωμετρικά σχήματα που επαναλαμβάνονται αδιάκοπα, ξεπηδούν πράσινοι κάθετοι κήποι. Τα μπαλκόνια αυτής της νέας αθηναϊκής πολυκατοικίας γίνονται θύλακες πράσινου σε έναν κατάλευκο όγκο που εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητά του, αλλά και το φουτουριστικό του design.
Πράσινη Πολυκατοικία, Γλυφάδα
Η τετραώροφη αυτή πολυκατοικία που θα χτιστεί σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας, σε σχέδιο του ανερχόμενου αρχιτεκτονικού γραφείου Oikonomakis Siampakoulis Αrchitects, θα μεταμορφώσει τα μπαλκόνια σε κρεμαστούς κήπους, δίνοντας οξυγόνο και ομορφιά σε όλη τη γειτονιά. Στόχος των δημιουργών είναι να σπάσουν την παντοκρατορία του μινιμαλιστικού λευκού των Νοτίων Προαστίων, επιλέγοντας, όπως εξηγούν οι ίδιοι, «έναν πολύ ιδιαίτερο, ανοιχτό πράσινο σοβά για το κέλυφος του κτιρίου, στοιχεία που, μαζί και με τις πλούσιες ζαρντινιέρες των μπαλκονιών, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα μετρημένα κομψό οικιστικό σύνολο που αποστασιοποιείται από τα λευκά μινιμαλιστικά κτίρια που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή».
Η πολυκατοικία θα χτιστεί σε ένα μακρόστενο οικόπεδο με βόρειο προσανατολισμό. Το κτίριο θα αγκαλιάζει ένα αίθριο, το οποίο θα χαρίζει φυσικό φως από τον Νότο στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων, ενώνοντας ταυτόχρονα τον ακάλυπτο χώρο με αυτό το πράσινο αίθριο.
«Η πολυκατοικία θα αποτελείται από συνολικά πέντε διαμερίσματα. Στον χώρο του ισογείου και με δικό της κήπο στο μπροστινό μέρος του κτιρίου δημιουργείται μια μεζονέτα που στον όροφό της έχει δύο υπνοδωμάτια, ενώ στο πίσω τμήμα του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας τοποθετείται ένα μικρό διαμέρισμα, επίσης δύο υπνοδωματίων.
Στους υπόλοιπους τρεις ορόφους της πολυκατοικίας δημιουργούνται τρία οροφοδιαμερίσματα. Το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και ξεχωριστό χώρο γραφείου, το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ενώ το διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου, που φέρει στέγη, πατάρι και διπλό ύψος στο καθιστικό και την τραπεζαρία, διαθέτει συνολικά τέσσερα υπνοδωμάτια σε δύο επίπεδα. Ειδικά στα οροφοδιαμερίσματα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο να δημιουργηθούν ευρύχωροι και διαμπερείς χώροι διημέρευσης με μεγάλους εξώστες και ημιυπαίθριους χώρους με φυτεύσεις. Η πλούσια φύτευση των μπαλκονιών ενισχύει την ιδιωτικότητα των χώρων αυτών τόσο από τον δρόμο όσο και από τα παρακείμενα κτίσματα. Οι εξώστες και οι ημιυπαίθριοι χώροι σε συνδυασμό με την “κομμένη” τετράριχτη στέγη με τους φεγγίτες που στέφει το κτίριο είναι που ουσιαστικά δίνουν σχήμα στην πολυκατοικία, ορίζοντας τη γεωμετρία της», εξηγούν οι αρχιτέκτονες Ηλίας Οικονομάκης και Άγγελος Σιαμπακούλης.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η βίλα στην Κέρκυρα που μοιάζει να αναδύεται μέσα από τη γη -Κρύβεται σαν χαμαιλέοντας στην πλαγιά
- Η εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο που μοιάζει με σκηνικό ταινίας -Από την μπαλκονόπορτα βουτάς κατευθείαν στην πισίνα
- Έξυπνο συγκρότημα τριών υπόσκαφων κατοικιών έξω από τα Σύβοτα της Λευκάδας -Θυμίζει τις πεζούλες των νησιών