Τα πιο εντυπωσιακά, φουτουριστικά projects του design και της υψηλής τεχνολογίας που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από Sci-Fi ταινία, δείχνουν πόσο πολύ αλλάζει ο κόσμος!
Μια μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για διαστημικές βόλτες στο φεγγάρι, η λύση των Γιαπωνέζων για covid-free εστίαση, ο πρώτος οίκος μόδας για έχεις ντυμένο το ψηφιακό σου avatar στην πένα, οικολογικά γιoτ που μετατρέπονται σε πλωτούς κήπους, κατοικίες εκτυπωμένες εξ ολοκλήρου σε 3D printer, ρομπότ που τα φοράς και κάνεις χωρίς κόπο ακόμα και τις πιο σκληρές εργασίες, drones που πετάνε, περπατάνε και κάνουν skateboard, ανθρωποειδή που θα ζουν στο σπίτι μας και θα μας βοηθούν με τις καθημερινές δουλειές… Το design, η τεχνολογία και η επιστήμη συμμαχούν για να βοηθήσουν τον κόσμο να εξελιχθεί μέσω εφευρέσεων, ιδιοφυών projects, super gadgets και hi-tech κατασκευών που θα αλλάξουν εντελώς την καθημερινή ζωή και θα μας ωθήσουν να κάνουμε το άλμα σε μια νέα πιο ψηφιακή εποχή.
H πρώτη μοτοσυκλέτα της Nasa για το φεγγάρι
Η εταιρεία Hookie κατασκευάζει συμβολικά για λογαριασμό της Nasa την πρώτη μοτοσυκλέτα του διαστήματος. Πρόκειται για ένα σεληνιακό όχημα που ονομάζεται Τardigrade. Το όνομά της είναι δάνειο από τη συνομοταξία των Βραδυπόρων, τους μικροσκοπικούς αρθρωτούς οργανισμούς που είναι πολύ ανθεκτικοί και επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες -από τις κορυφές των Ιμαλαϊών έως τα βάθη των ωκεανών-, ακόμα και στο διάστημα. Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Hookie κατασκευάζεται ώστε να είναι ιδανική για να διασχίσει κάποιος τα ανώμαλα εδάφη στην επιφάνεια του φεγγαριού. Δεν θα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα αλλά θα προσφέρει μεγάλη σταθερότητα και ασφάλεια, ενώ θα βοηθά στην εύκολη μεταφορά εξοπλισμού. Η ηλεκτρική μηχανή Τardigrade θα έχει αυτονομία 110χλμ με κάθε φόρτιση. Οι δημιουργοί της φυσικά την κατασκευάζουν όχι για χρηστικούς λόγους, αλλά για να συνομιλήσουν με το αύριο και να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτισμό του μέλλοντος, έναν ανθρώπινο πολιτισμό που θα υπάρχει και έξω τα όρια της Γης.
H λύση των Γιαπωνέζων για covid-free εστίαση
Η πανδημία έχει αλλάξει τη ζωή μας και μας έχει αναγκάσει να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες, να αφήσουμε στην άκρη στο όνομα της ασφαλείας στοιχεία της κουλτούρας μας, όπως είναι οι χειραψίες ή τα φιλιά. Στο Tόκιο το εστιατόριο του πολυτελούς resort Ηoshinoya Tokyo έχουν τοποθετηθεί design διαχωριστικά σαν φανάρια που κρέμονται από έναν μηχανισμό πάνω από την θέση του κάθε πελάτη και τον προστατεύουν χωρίς να τον αποκόβουν όμως από τους διπλανούς του. Ο πελάτης μπορεί να κινείται και να τρώει άνετα μέσα στο φανάρι και από τα διάφανα πλαίσιά του από βινύλιο να έχει οπτική επαφή με τους συνδαιτυμόνες του.
Ψηφιακή μόδα για avatars
Τα social media, τα smartphones και τα virtual reality video games έχουν μπει πλέον δυναμικά στη ζωή μας, αλλάζοντας με μεγάλη ταχύτητα την κουλτούρα μας και μας εξοικειώνοντάς μας με έναν πιο ψηφιακό κόσμο. Ήδη το Facebook, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, προετοιμάζει στην επέκτασή του στο πεδίο της επαυξημένης πραγματικότητας, η συζήτηση για τα ψηφιακά μας avatar σε λίγο θα ανοίξει. Υπάρχουν εταιρείες που λειτουργούν σχεδιάζοντας custom-made avatars, ενώ το πρωτοποριακό virtual brand Republiqe digital ένδυσης Republiqe, ο πρώτος οίκος μόδας για avatars, έχει αρχίσει να εγκαινιάζει συνεργασίες με εικαστικούς και διακεκριμένους νεαρούς καλλιτέχνες που θα υπογράφουν mini capsule collections. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία της Republiqe με την visual artist Aeropalmics (κατά κόσμον Dawn Ang), η οποία δημιουργεί digital ρούχα για avatars που μοιάζουν με έργα Τέχνης με 70ies χαρακτήρα, τα οποία έχουν επιρροές από τον πρωτοπόρο σχεδιαστή Verner Panton.
Μια σύγχρονη design κιβωτός του Νόε
Η οικολογική κρίση έχει αλλάξει τα πάντα και το design πλέον στρέφεται μονάχα σε μια νέα πράσινη αισθητική, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την επιστήμη για τον σχεδιασμό ενός νέου κόσμου που όχι μόνο θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά θα το βοηθά να αναπτυχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ακόμα και τα luxury προϊόντα όπως ένα σούπερ γιοτ. Το VY.01, το γιοτ που σχεδίασε η 3deluxe είναι το πρώτο οικολογικό σκάφος με πλωτό κήπο στον κόσμο. Εκτός από τους κλασικούς χώρους ενός σκάφους θα διαθέτει θερμοκήπιο και λαχανόκηπο. Οι πλωτοί κήποι του VY.01 θα ποτίζονται με αφαλατωμένο θαλασσινό νερό, χάρη στο σύστημα επεξεργασίας και αφαλάτωσης του νερού που θα διαθέτει το σκάφος στη βάση του. Ο κινούμενος αυτός υδροβιότοπος, ο οποίος θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκό σύστημα αξιοποιώντας τη φυσική ενέργεια του ήλιου και του ανέμου, θα χρησιμοποιείται για οικολογικές κρουαζιέρες αλλά και ασφαλή μεταφορά προστατευόμενων ειδών.
Μια οικολογική αγροικία τυπωμένη σε 3D printer
H τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μεγάλη επανάσταση που θα αλλάξει πολλούς τομείς στο άμεσο μέλλον: από την ιατρική μέχρι την διακόσμηση και την αρχιτεκτονική. Η εταιρεία Tactus εκτύπωσε μια οικολογική κατοικία που ονομάζεται Rain Catcher (συλλέκτης βροχής). Πρόκειται για ένα πράσινο pjoject που έχει στόχο να αξιοποιήσει το υγρό κλίμα της Μεγάλης Βρετανίας και τις βροχές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα. Κατασκευασμένη με κομμάτια που έχουν εκτυπωθεί με υπερσύγχρονο 3D printer και χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως ο πηλός, η κατοικία θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον χάρη στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων το σπίτι θα έχει απόλυτη αυτονομία. Για το λόγο αυτό η οροφή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να συλλέγει το νερό της βροχής και μέσα από ένα σύστημα φιλτραρίσματος να το διαθέτει προς κατανάλωση, τόσο για τις ανάγκες του σπιτιού όσο και για τη φροντίδα του κήπου.
Ρομπότ που τα φοράς
Ο ρομποτικός μηχανισμός Κoma 1.5 της ιαπωνικής εταιρείας Atoun, η οποία είναι μια θυγατρική της Panasonic που εξειδικεύεται στη ρομποτική τεχνολογία, είναι ένα gadget υψηλής ευφυίας. Πρόκειται για καινοτόμο μηχάνημα που εφαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα, παρέχοντας δυνάμεις και λειτουργίες που ο άνθρωπος δεν κατέχει από μόνος του. Έτσι ο χειριστής φορώντας ένα τέτοιον ρομποτικό μηχανισμό μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος ή να εκτελέσει εργασίες που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε με τη φυσική μυική του δύναμη. Με ενσωματωμένους τροχούς λειτουργεί σαν αμαξίδιο και όλος ο χειρισμός του γίνεται από τις hi-tech λαβές του οι οποίες διαθέτουν ενσωματωμένα χειριστήρια.
Drone που περπατάει
Το Leonardo της Caltech είναι ένα δίποδο drone με ρομποτική τεχνολογία που μπορεί να περπατάει, να πετάει και να προσεγγίζει με ανεπτυγμένο δείκτη προσαρμοστικότητας τις πιο δύσβατες περιοχές ώστε να φέρει σε πέρας αποστολές που ένα συμβατικό drone ή ένα απλό ρομπότ δεν μπορεί. Συνδυάζοντας τις ικανότητες ενός ρομπότ και εκείνες ενός άρτια κατασκευασμένου drone αποτελεί ένα ευκίνητο ανθρωποειδές που μπορεί να περπατήσει, να πετάξει, να κατέβει σκάλες, αλλά και να ισορροπήσει τέλεια πάνω σε μια κινούμε σανίδα του skate. Το Leonardo ζυγίζει μόλις 2,58 κιλά και έχει ύψος 70 εκατοστά.
To ανθρωποειδές της Tesla
O αεικίνητος ιδρυτής της Tesla λατρεύει την υψηλή τεχνολογία και μπαίνει πάντα τολμηρά σε νέα πεδία δραστηριότητας. Αυτή τη φορά επενδύει στη δημιουργία ενός ανθρωποειδούς που θα έχει το ύψος ενός μέσου ανθρώπου, δηλαδή 1,73 εκ., αλλά τις ανεπτυγμένες ικανότητες ενός ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Ουσιαστικά το ανθρωποειδές της Tesla θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού υπακούοντας σε μια έξυπνη τεχνολογία και λογισμικό που η Tesla χρησιμοποιεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ημιαυτόνομης οδήγησης. Στόχος της Tesla, όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο Έλον Μασκ στην προ μηνών παρουσίαση του συγκεκριμένου project, είναι η συμφιλίωση του ανθρώπου με την ιδέα ενός ανθρωποειδούς που έρχεται όχι για να του στερήσει θέσεις εργασίας, αλλά για να τον βοηθήσει να ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Ολες οι ειδήσεις
Με το ίδιο σύνολο Ελένη Μενεγάκη και Κατερίνα Καινούργιου: Ποια το φόρεσε καλύτερα
Αννίτα Πάνια: Το επικό σχόλιο για τον πρώην σύζυγό της -«Χώρισα από τον Καρβέλα, αλλά από τη Βίσση όχι»
Ο Στράτος Τζώρτζογλου απαντά στην Τζένη Μπότση για την περίφημη ατάκα με τη χωριάτισσα: «Ναι, με γουστάρει Τζενάκι» [βίντεο]