Η αρχιτέκτονας Ιωάννα Βλαχάκη εμπνέεται από τον παππού του ιδιοκτήτη αυτής της κατοικίας, έναν Βέλγο μοντερνιστή αρχιτέκτονα του 20ού αιώνα, και δίνει νέα ζωή σε ένα διαμέρισμα του 1958 στην καρδιά της Αθήνας.
Η ταλαντούχα αρχιτέκτονας Ιωάννα Βλαχάκη, η οποία ίδρυσε το 2020 το δικό της studio με την επωνυμία Ioanna Vlachaki, έχοντας ως φιλοσοφία της «την ισορροπία μεταξύ σύγχρονων και παραδοσιακών στοιχείων μέσα από την αρμονία και την αντίφαση», παίζει εδώ με τις καθαρές φόρμες του Μοντερνισμού. Η σοφή λιτότητα του κινήματος που όχι απλώς πρωτοστάτησε στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά σάρωσε τα πάντα, κόβοντας αρχιτεκτονικά όλους δεσμούς της σύγχρονης διαβίωσης με το παρελθόν, γίνεται ο βασικός σχεδιαστικός άξονας πίσω από τη ανακαίνιση αυτού του διαμερίσματος, το οποίο βρίσκεται σε μια μεταπολεμική πολυκατοικία του 1958, στο Κέντρο της Αθήνας.
«Εμπνευσμένοι από οικοδομικά στοιχεία και τεχνικές, ανώνυμους τεχνίτες και λαϊκή ελληνική παράδοση, χειριζόμαστε τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής, του εσωτερικού και του σχεδιασμού επίπλων με γλυπτό τρόπο. Η διαδικασία διεγείρεται σε μεγάλο βαθμό από τη σύγχρονη και μη γενεαλογική αρχιτεκτονική, καθώς και από την τοπική και αγροτική κουλτούρα», επισημαίνει η Ιωάννα Βλαχάκη, εξηγώντας τη φιλοσοφία της.
Έτσι, αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση αυτού του διαμερίσματος, μελέτησε την ταυτότητά του και εφαρμόζοντας τις αρχές που διέπουν την αισθητική γραμμή που ακολουθεί συνολικά στο γραφείο της, η αρχιτέκτονας αποφάσισε να διατηρήσει την κυκλικότητα που είχε ο αρχικός χώρος, ο οποίος ακολουθούσε μια διάταξη γύρω από ένα βασικό κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας. Η Ιωάννα Βλαχάκη ενίσχυσε με διάφορους δημιουργικούς τρόπους που θα δούμε αυτή την αίσθηση του κύκλου.
Τα δομικά στοιχεία του 1958 που διατηρήθηκαν
Κρατώντας ανέπαφα κάποια από τα βασικά στοιχεία του διαμερίσματος, όπως το μωσαϊκό στο δάπεδο, κάποιους μαρμάρινους πάγκους και το ξύλινο παρκέ όπου υπήρχε, το διαμέρισμα διατήρησε τον αυθεντικό αθηναϊκό μεταπολεμικό του χαρακτήρα, ο οποίος όμως εμπλουτίστηκε με ευρηματικά στοιχεία όπως μια πρωτότυπη νησίδα για γιοτ στην κουζίνα που ξεχωρίζει για τις υπέροχες καμπύλες της.
«Αναζητούμε υλικά υψηλής και χαμηλής ποιότητας που αντανακλούν το χρόνο και τα ανθρώπινα ίχνη στο δέρμα τους, στηρίζοντας τη φιλοσοφία της διαχρονικής, γερασμένης ύλης που γίνεται Τέχνη. Συνεργαζόμαστε με ντόπιους τεχνίτες για την εξόρυξη, την αποδόμηση, την αναμόρφωση και την επανεκτίμηση των πρώτων υλών όπως μέταλλο, πέτρα, ασβεστόλιθος, μάρμαρο και ξύλο, προκαλώντας τους να αποπνέουν την ιστορική και καθημερινή τους χρήση. Μέσα από μια γενική εξερεύνηση μεταξύ κενών και συμπαγών εξαρτημάτων, επιχειρούμε έργα που καλύπτουν τον τομέα της αρχιτεκτονικής, των επίπλων και του εσωτερικού σχεδιασμού, ασκώντας ενεργά την ευαισθησία που απαιτεί αυτή η διαδικασία», εξηγεί η Ιωάννα Βλαχάκη.
Νέα λειτουργική διαρρύθμιση σε σχήμα έλικας
Μετά από μια απαραίτητη αναδιανομή των χώρων διαβίωσης, ώστε η κατοικία να είναι περισσότερο λειτουργική ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η διαρρύθμιση άλλαξε μεν, κρατώντας δε το βασικό κυκλικό χαρακτήρα της, τοποθετώντας κάθε χώρο σε μια έλικα γύρω από την κύρια σκάλα του κτιρίου. Φέρνοντας τους βασικούς χώρους διαβίωσης στην πιο φωτεινή πρόσοψη που έχει νότιο προσανατολισμό, ο νέος σχεδιασμός στόχευε τα σωμάτια αυτά να απολαμβάνουν το άπλετο φυσικό φως που εισβάλει όλη μέρα από τις μεγάλες μπαλκονόπορτες που οδηγούν σε μια ευρύχωρη βεράντα. Στη βορεινή πλευρά, αντιθέτως, τοποθετήθηκαν οι πιο ιδιωτικοί χώροι, ώστε οι ένοικοι να απολαμβάνουν την πιο ήσυχη πίσω πλευρά του κτιρίου.
Η διακόσμηση της κατοικίας στρατηγικά χρησιμοποιεί ως πηγή έμπνευσης το κίνημα του Μοντερνισμού, θέλοντας τόσο η Ιωάννα Βλαχάκη όσο και ο ιδιοκτήτης της κατοικίας να αποτίσουν φόρο τιμής στον παππού του δεύτερου, τον Marc Verkest (Konstrukto), μια πρωτοποριακή φιγούρα στη βελγική μοντέρνα αρχιτεκτονική.
Έτσι, οι μοντέρνες καμπύλες, σε λίγα αλλά σημαντικά ως προς την αισθητική τους έπιπλα, κυριαρχούν. Κάποια έπιπλα μάλιστα δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του χώρου, έχοντας ως έμπνευση το εμπνευσμένο design της θρυλικής Eileen Gray Ιρλανδής σχεδιάστριας επίπλων και αρχιτέκτονα, που πρωτοστάτησε στο κίνημα που άλλαξε για πάντα το industrial design στις αρχές του 20ού αιώνα. Παράλληλα η χρήση του μπλε χρώματος σε ένα τμήμα του τοίχου στο καθιστικό κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον statement που δίνει χαρακτήρα στο χώρο.
Μια κουζίνα σχεδιασμένη για γιοτ αποθεώνει τις μοντέρνες καμπύλες
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο interior design είναι η φωτεινή και ευρύχωρη κουζίνα, η οποία βρίσκεται στην αρχή της ελικοειδούς διαρρύθμισης που ακολουθεί το διαμέρισμα. Το φυσικό φως που ρέει μέσα από το τζάμι της μπαλκονόπορτας αντανακλάται στα πολύχρωμα αυθεντικά μωσαϊκά δάπεδα, στους μαρμάρινους πάγκους με καμπύλες άκρες, στις μεταλλικές λεπτομέρειες και στις λακαρισμένες επιφάνειες - των οποίων ο σχεδιασμός εξυψώνει το κυκλικό θέμα του διαμερίσματος.
Ο σχεδιασμός της κουζίνας βασίζεται σε χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα γιοτ, όπως φινιστρίνια σε πόρτες και ντουλάπια, εξηγεί η αρχιτέκτονας.
Στη συνέχεια και σε άμεση οπτική επικοινωνία βρίσκεται η τραπεζαρία. Εδώ πρωταγωνιστεί μια κόκκινη ροτόντα, ένα στρογγυλό λακαρισμένο ξύλινο τραπέζι που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία για τις ανάγκες αυτού του διαμερίσματος.
Προχωρώντας κατά μήκος της έλικας, το σαλόνι βρίσκεται δίπλα στην τραπεζαρία.
Μεταλλικά έπιπλα που συνομιλούν με το μοντέρνο στυλ της Eileen Gray, συνυπάρχουν στο χώρο αρμονικά με ένα απλό daybed με στρογγυλά μαξιλάρια, τοποθετημένο κάτω από μια μπλε τοιχογραφία που έχει ένα λευκό κενό εκεί όπου κρέμεται το φωτιστικό.
Σε όλο το διαμέρισμα εκτός από το λευκό και το μπεζ που κυριαρχεί, έχει επιλεχθεί μια βασική χρωματική παλέτα που, όπως εξηγεί η Ιωάννα Βλαχάκη, «θυμίζει μοντερνιστικές πρωτογενείς χρωματικές αποχρώσεις, αλλά είναι επίσης εμπνευσμένη από τις χαρακτηριστικές πινακίδες των καταστημάτων της γειτονιάς, με μπλε και κόκκινα γράμματα».
Info: ioannavlachaki.com
Architecture & Interior Design: Ioanna Vlachaki
ConstrucFon: Atob, atob.gr
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μια super design πολυκατοικία στα Πετράλωνα, με πισίνα στο roof top και θέα σε όλη την Αθήνα
- Η μεταμόρφωση μιας αθηναϊκής γκαρσονιέρας του 1980, σε design micro-apartment που τα χωράει όλα έξυπνα σε 35 τ.μ.
- 4+1 ιδέες για να βάλουμε χρώμα στο σπίτι μας, από ένα νέο design hotel στον Κεραμεικό