Ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας Αριστείδης Ντάλας, σχεδιάζοντας ένα εξ ολοκλήρου πέτρινο κυκλαδίτικο χωριό, σπάει την παντοκρατορία του αιγαιοπελαγίτικου λευκού.
Ένα χωριό χτισμένο ολόκληρο από πέτρα, με μοναδικό άλλο υλικό το ξύλο και μια τσιμεντοκονία στον γήινο τόνο της άμμου. Ένας οικισμός κρυμμένος σαν χαμαιλέοντας στην πλαγιά ενός πέτρινου λόφου. Απόκρημνος και άγριας ομορφιάς. Με τα σπιτάκια του εναρμονισμένα τόσο στο φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο, που σχεδόν δεν ξεχωρίζουν από την άγονη γη και τους βραχώδεις σχηματισμούς.
Ο εξαιρετικός αρχιτέκτονας Αριστείδης Ντάλας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects, με έδρα την Αθήνα και την Τήνο, μαζί με την ομάδα του (Κατερίνα Μπαλή, Ιωάννα Γαργαλιέτου, Βασίλης Κέκερης, Νατάσσα Μισύρη, Άλκης Οικονομίδης, Ελίνα Παρχαρίδου, Γεωργία Σάλτα, Ραφαήλ Σέργιος, Θοδωρής Σιούτης, Κατερίνα Στρίκη, Χαριτίνα Τρίκκα, Αλεξάνδρα Ζαράνη, Τζίνα Δανοχρήστου, Ζωή Ψημμένου), σχεδίασε ένα resort μεγάλης έκτασης που θα μπορούσε να είναι ένα μικρό χωριό ή ένας οικισμός σε νησί στην καρδιά του Αιγαίου, δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή από το κλασικό λευκό που κυριαρχεί στις Κυκλάδες.
Κυκλάδες χωρίς λευκό και μπλε
Ξεχνάμε τα μπλε παράθυρα και τις λευκές προσόψεις. Ξεχνάμε τις κυκλαδίτικες καμάρες και τις γλυπτές φόρμες. Ξεχνάμε τα κάτασπρα ασβεστωμένα σοκάκια και τις εκκλησιές με τους γαλάζιους τρούλους. Τι μένει, τότε, από το Αιγαίο; Ο άνεμος που τα θερίζει όλα, άγριος και ορμητικός, και η γυμνή πέτρα. Κρατάμε την άνυδρη γη, το σκληρό χώμα, την πέτρα και την ξερολιθιά που βλέπουμε στις πεζούλες και τις αναβαθμίδες στην ενδοχώρα των κυκλαδίτικων νησιών και δημιουργούμε έναν ολόκληρο οικισμό που πάει και φωλιάζει μέσα στη γη, κρύβεται τόσο, μάλιστα, που μετά βίας ξεχωρίζει. Τα οικήματα μετά βίας φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού. Πέτρα πάνω στην πέτρα.
«Παρακινούμενοι από την ισχυρή πεποίθηση ότι τα έργα φιλοξενίας πρέπει να δημιουργούν μια στενή σύνδεση με το περιβάλλον τους, δημιουργήσαμε έναν σχεδιασμό που ενσωματώνεται φυσικά στο τοπίο. Αποφεύγοντας την απόλυτη λευκότητα του τυπικού κυκλαδίτικου αρχιτεκτονικού στιλ και την έντονη αντίθεσή της με το τοπίο, οραματιστήκαμε ένα χωριό φτιαγμένο από πέτρα, σχεδόν διακριτικό στο μάτι. Κάτω από έναν μονολιθικό βραχώδη σχηματισμό, οι σπηλαιώδεις δομές, ενσωματωμένες στο τοπίο, αναδεικνύουν το άθικτο. Σκαλισμένες μέσα στους βράχους, επαναπροσδιορίσαμε μονοπάτια μέσα από το ιδιωτικό, το κοινόχρηστο και το πνευματικό», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Ντάλας.
Πώς δημιουργείται το χωριό-χαμαιλέοντας
Χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από το ίδιο το τοπίο του νησιού, θα δημιουργηθεί ένα χωριό που θα λειτουργεί ως resort, το οποίο θα μοιάζει λες και δεν έχει χτιστεί, αλλά έχει σκαλιστεί με το χέρι από κάποιον άοκνο γλύπτη.
«Φυσικά υλικά, βλάστηση και νερό συνδυάζονται σε αυτό το έργο, όπου το κτισμένο και το φυσικό συγχωνεύονται με την τοπογραφία. Η ιδέα μας εκφράζεται μέσα από την αλληλεπίδραση των φυσικών στοιχείων και βιωματικών εμπειριών, σχεδιασμένη να εισαγάγει ένα εναλλακτικό μοντέλο φιλοξενίας που εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον του», συμπληρώνει ο Αριστείδης Ντάλας.
Ποιος είναι ο ταλαντούχος δημιουργός
Ο Αριστείδης Ντάλας, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Κυκλάδων, καθώς η έδρα του γραφείου του είναι τόσο στην οδό Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια, όσο και στη Λεωφόρο Σταυρού-Κιονίων στην Τήνο, ξέρει στην πράξη τι σημαίνει η ζωή στην καρδιά του Αιγαίου. Βλέπει λοιπόν αρχιτεκτονικά τις Κυκλάδες με άλλο μάτι και, όπως εξηγεί ο ίδιος, η οπτική του γραφείου του στοχεύει στο να θέσει την ελληνική αρχιτεκτονική σε νέα πρότυπα.
«Με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και τεχνογνωσίας, η κατασκευή στο ελληνικό τοπίο παύει να είναι συμβατική, αποκτά ακαμψία, προσανατολισμό και ουσία. Έχοντας πάντα υπόψη ότι κάθε αρχιτεκτονικό έργο είναι μια σύνθεση αισθητικής και λειτουργικότητας και έχοντας ένα πλήρες δίκτυο εξειδικευμένων μηχανικών, αρχιτεκτόνων εσωτερικού χώρου και καλλιτεχνών, εκτελούμε έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πελάτη μας, πάντα με σεβασμό στις πρακτικές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής».
Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην ίδια τη φύση, μέσα από βιοκλιματικές τεχνικές, αποτελεί τον πυρήνα και σε αυτό το σχεδιαστικό νέο πρότζεκτ για την κατασκευή του πέτρινου resort στις Κυκλάδες. Έτσι, η χρήση της πέτρας, που πρωταγωνιστεί στο έργο αυτό, θα παίζει ρόλο, εκτός από μέσο εναρμόνισης των όγκων του resort στο φυσικό τοπίο, και ως υλικό που προσφέρει φυσική δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι εντυπωσιακό, βλέποντας τον πέτρινο οικισμό από ψηλά, από την κορυφή του άγονου λόφου, πόσο πολύ σβήνουν οι γραμμές του και οι σχηματισμοί των κτιριακών του εγκαταστάσεων μέσα στις άνυδρες πλαγιές. Ο Αριστείδης Ντάλας με αυτό το σχέδιο οραματίζεται ένα Αιγαίο που θα κατοικείται με φυσικότητα, χωρίς αντιθέσεις, χωρίς εμφανή σημάδια ζωής, με μια αρχιτεκτονική που δανείζεται τον στρατιωτικό όρο «κάλυψη-απόκρυψη» για να περιγραφεί με ακρίβεια.
Info: aristidesdallas.gr
Έργο: Hospitality Project In Cyclades
Τοποθεσία: Κυκλάδες
Στάδιο: Άδεια
Αρχιτεκτονική μελέτη: Aristides Dallas Architects
Yπεύθυνος έργου: Αριστείδης Ντάλας
Ομάδα έργου: Κατερίνα Μπαλή, Ιωάννα Γαργαλιέτου, Βασίλης Κέκερης, Νατάσσα Μισύρη, Άλκης Οικονομίδης, Ελίνα Παρχαρίδου, Γεωργία Σάλτα, Ραφαήλ Σέργιος, Θοδωρής Σιούτης, Κατερίνα Στρίκη, Χαριτίνα Τρίκκα, Αλεξάνδρα Ζαράνη, Τζίνα Δανοχρήστου, Ζωή Ψημμένου
Φωτορεαλιστικές μακέτες: Κατερίνα Ιακωβάκη
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η βίλα στην Κέρκυρα που μοιάζει να αναδύεται μέσα από τη γη -Κρύβεται σαν χαμαιλέοντας στην πλαγιά
- Η εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο που μοιάζει με σκηνικό ταινίας -Από την μπαλκονόπορτα βουτάς κατευθείαν στην πισίνα
- Έξυπνο συγκρότημα τριών υπόσκαφων κατοικιών έξω από τα Σύβοτα της Λευκάδας -Θυμίζει τις πεζούλες των νησιών