Η ανακαίνιση ενός κτηρίου στην Πάτρα που έγινε αρχιτεκτονικό γραφείο προσεγγίζει τη διαδραστική σχέση αρχιτεκτονικής και φύσης.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Tatiana Dimou Architects ανέλαβε την ανακαίνιση ενός κτηρίου στην Πάτρα για να στεγάσει τα δικά της γραφεία και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει ένα ωραίο αποτέλεσμα, αλλά και να κερδίσει βραβείο καλύτερης νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022.
Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος λαμβάνει χώρα από το 2010 από τον ανεξάρτητο φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.
O χώρος εργασίας αποτελεί πάντα ένα μεγάλο στοίχημα ειδικά όταν κανείς πρέπει να τον φέρει στη σύγχρονη εποχή και να το εντάξει στο σήμερα έχοντας υπόψη ότι πρέπει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα. Πόσο μάλλον όταν το υφιστάμενο κτήριο είναι παλιό, με παλιό μοντέλο ανάπτυξης και παραμελημένο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ιστορικό, με τις μνήμες του και το ένδοξο παρελθόν του. Για την αρχιτέκτονα Τατιάνα Δήμου το στοίχημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς σε αυτόν τον χώρο θα στέγαζε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. O λόγος για ένα κτίριο σχεδόν στη καρδιά της Πάτρας, λίγα μέτρα πιο κάτω από τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, επί της οδού Τσαμαδού. Το κτήριο βρίσκεται εκεί από το 1910, ξεκινώντας τότε ως ποτοποιία του Αγουρίδη και στη συνέχεια ως το περίφημο ξυλουργείο του Καρύδη, μέχρι περίπου το 2005 οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί.
Σήμερα το κτίριο στην Πάτρα είναι και πάλι σημείο αναφοράς και λειτουργεί ως αρχιτεκτονικό γραφείο και χώρος εκθέσεων, εμπλουτίζοντας δημιουργικά και σύγχρονα τον βιομηχανικό του χαρακτήρα. Παράλληλα ο σχεδιασμός του αποσκοπεί στην οργάνωση ενός περιβάλλοντος εργασίας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απόψεις συνεργασίας και ευελιξίας.
Η αρχιτέκτονας Τατιάνα Δήμου εξηγεί το έργο της: «Το κτήριο αυτό έχει πλήρη κάλυψη και είναι συνολικά 136,42 τμ. Είναι ένας ισόγειος και ενιαίος χώρος με τοιχοποιίες από πέτρινη λιθοδομή και στέγες με ξύλινους φορείς. Βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης και αποκατάστασης του κτηρίου, ήταν η διατήρηση των βασικών δομικών στοιχείων του αλλά και η φυσική ανάδειξή τους μέσα από ελάχιστες παρεμβάσεις.
Σε πρώτη φάση ο σκελετός της στέγης διατηρήθηκε και ενισχύθηκε. Η επικάλυψη αυτής στο παρελθόν, ήταν με πλάκες αμιαντοτσιμέντου οι οποίες απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν από θερμομονωτικό πάνελ πολυουρεθάνης. Στη νέα πια επικάλυψη της στέγης τοποθετούνται κατά μήκος διαφώτιστα τεμάχια τα οποία θα προσφέρουν στον χώρο επιπλέον φυσικό φωτισμό».
Όσον αφορά στο εσωτερικό, πρόκειται για έναν open space χώρο με ένα πέτρινο χώρισμα στο πίσω μέρος του, στον οποίο τέχνη και αρχιτεκτονική συγκατοικούν. Στο κέντρο του χώρου τοποθετείται ένα τραπέζι 4.5μέτρων και λειτουργεί ως ο βασικός πυρήνας του γραφείου όπου πραγματοποιείται όλη η διάδραση μεταξύ της ομάδας, των πελατών κλπ. Το τραπέζι αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του χώρου και πλαισιώνεται από δυο εμβληματικά μεγάλα φυτά - δέντρα.
Το μεγαλειώδες ύψος του χώρου, και η έκταση των λευκών τοίχων που περιβάλλουν το γραφείο, λειτουργούν ιδανικά για την παρουσίαση πληθώρας έργων τέχνης.
Στο πίσω μέρος δημιουργείται wc, με προδιαγραφές για χρήση από ΑΜΕΑ, και ένα ελεύθερο κουζινάκι, όπου λειτουργεί ως χώρος διαλείμματος και φαγητού. Στο σημείο αυτό παλιά βρισκόταν η αυλή, η οποία εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες και στεγάστηκε για χρήση.
Η φιλοσοφία του γραφείου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική σχέση φύσης και αρχιτεκτονικής. Η δημιουργία ενός κήπου - αυλής μπορεί να ολοκληρώσει ένα έργο, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, το γραφείο θεώρησε μεγαλύτερη πρόκληση τη «μεταφορά» αυτού του κήπου στο εσωτερικό. Τα δύο δέντρα, με το φυσικό φως που εισέρχεται από τα διαφώτιστα της οροφής, ενισχύουν την αίσθηση ζωής στον νέο εργασιακό χώρο γραφείων, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα διάλογο με τον δημόσιο χώρο στο εξωτερικό μέσα από τη γυάλινη όψη. Μοιάζει με έναν εσωτερικό «κήπο δωμάτιο» που αποσκοπεί στη δημιουργία της αίσθησης του εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό.
«Αν πρέπει να σταθούμε σε κάτι συγκεκριμένο, θα λέγαμε η πρόκληση του να καταφέρουμε να εντάξουμε το στοιχείο της φύσης στο εσωτερικό του κτηρίου, τη στιγμή που οι ελεύθεροι ζωτικοί χώροι έχουν δεσμευτεί από κτήρια και δρόμους. Και το φυσικό περιβάλλον έχει συρρικνωθεί», καταλήγει η Τατιάνα Δήμου.
Περιηγηθείτε στο αρχιτεκτονικό γραφείο στην Πάτρα
Ενα «διπλό βραβείο» για την αρχιτέκτονα Τατιάνα Δήμου. Αφενός βραβεύτηκε στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022 και αφετέρου πρόκειται για το κτίριο που στεγάζει το δικό της γραφείο.
Ταυτότητα έργου:
Αρχιτέκτονες: Tatiana Dimou | Architects
Φωτογράφος: Penny Theodosiou
Κινηματογραφιστής: Penny Theodosiou | Theodosiou Photography Film & Design @theodosiou.photo