Σε αυτό το διαμέρισμα στo ιστορικό κέντρο της Αθήνας πρωταγωνίστρια είναι η βιβλιοθήκη.
To ιστορικό κέντρο της Αθήνας καταφέρνει ακόμα και το 2022 να διατηρεί τον χαρακτήρα και τη γοητεία του. Είναι από εκείνες τις γειτονιές όπου έχει κανείς την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλά, ενώ ακόμη και όσοι δεν ζήσαμε εκείνη την εποχή τη νοσταλγούμε μέσα από τις αφηγήσεις των μεγαλύτερων και από τις ιστορίες που διαβάζουμε.
Σε αυτή τη γειτονιά, στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής Ακρόπολης, βρίσκεται ένα διαμέρισμα του Μεσοπολέμου το οποίο ανακαίνισε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ναταλίας Μπαζαίου.
«Βασική μέριμνα του έργου της ανακαίνισης ήταν η διατήρηση της ατμόσφαιρας που διαπνέει τον αρχικό σχεδιασμό, του ιστορικού αποτυπώματος που είναι ορατό τόσο στην πρόσοψη του κτιρίου όσο στην κάτοψη και στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, και το μπόλιασμα με αυτό των νέων κατασκευών της ανακαίνισης στους χώρους της βιβλιοθήκης, του καθιστικού και της τραπεζαρίας», αναφέρει στο iefimerida η αρχιτέκτονας Ναταλία Μπαζαίου.
«Εν τέλει, ο μεσοπολεμικός χαρακτήρας της κατοικίας διασώζεται μέσα από το ανεπιτήδευτο πάντρεμα υλικών και υφών, μέσα από το συναπάντημα του παιγνιώδους και αντισυμβατικού με το αυστηρό και το υψηλό, και οπωσδήποτε μέσα από την απλότητα των μορφών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας», εξηγεί η ίδια.
Οι φόρμες που προκύπτουν από τον νέο σχεδιασμό του εσωτερικού της κατοικίας αναπτύσσονται στον χώρο όχι τόσο ως στατικά κομμάτια της επίπλωσης, αλλά ως οργανικές προεκτάσεις του ίδιου του κελύφους της, ως ζωντανές διακλαδώσεις των βασικών δομικών στοιχείων της.
Η βιβλιοθήκη αποτελεί και το στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις όταν μπαίνει κανείς στον χώρο. Η κατασκευή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για την αρχιτέκτονα. «Αποτελείται από διαφορετικά υλικά και σχήματα, οι συναρμογές των οποίων απαιτούν μεγάλη ακρίβεια και αγάπη για τη λεπτομέρεια», σημειώνει η Ναταλία Μπαζαίου.
Μια γλυπτική σύνθεση που δομείται από διαφορετικά υλικά (λεπτή μεταλλική λαμαρίνα, πτυχωτές και διάτρητες επιφάνειες, ξύλινα στοιχεία) ενσωματώνει μια αναπάντεχη γεωμετρία που αποτελεί μια καλειδοσκοπική, σχεδόν, εκδοχή του συγκεκριμένου στοιχείου, ένα σχεδιαστικό παιχνίδι πάνω στην εικόνα και στη λειτουργία του.
Στο σαλόνι, τα επιλεγμένα υλικά -χρωματιστά μάρμαρα, ένας τραχύς μαρμάρινος βράχος, μια επιφάνεια από επεξεργασμένο σκυρόδεμα και ένα ορθογώνιο σχήμα από λευκό λεπτό μέταλλο- εμπλουτίζουν τον συνολικό διάλογο των υλικών, δίνοντας έναν πιο ιδιαίτερο και σημαντικό χαρακτήρα στις νέες κατασκευές. Οι συμβατικές χρήσεις μιας επιφάνειας (ντουλάπι τηλεόρασης, ράφια, κομοδίνο) αποτελούν αφορμή για έναν πιο καλλιτεχνικό σχεδιασμό, ώστε τα ίδια τα υλικά να αποτελούν μια ιδιαίτερη χωροθεατρική ατμόσφαιρα. Στην τραπεζαρία, το δεύτερο έπιπλο αυτοβιβλιοθήκης αποτελεί προέκταση του υπάρχοντος τοίχου, με γλυπτικά ανοίγματα και σε εγγενή διάλογο με τη φινέτσα των υλικών της πρόσοψης της κουζίνας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω ανακαίνιση βραβεύτηκε στα BIG SEE Interior Design Awards 2022. Tα διεθνή βραβεία BIG SEE Awards συμβάλλουν στην προώθηση έργων που διακρίνονται για την πρωτοτυπία και νεωτερικότητά τους, στην αρχιτεκτονική, στο interior design, στον τουρισμό και στον σχεδιασμό προϊόντων.
Acropolis 13: Mέσα σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του Μεσοπολέμου που διατηρεί τη μοναδικότητά του
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe