Το φλαμανδικό αναγεννησιακό κτίριο στην οδός 281 Park Avenue South που ήθελε να αγοράσει η απατεώνισσά που εξαπάτησε την ελίτ της Νέας Υόρκης, Αννα Ντέλβι, πωλείται ξανά.
Ως τιμή πώλησης του εμβληματικού ακινήτου έχει οριστεί το υπέρογκο ποσό των 135 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που προσπαθούσε να συγκεντρώσει η υποτιθέμενη Αnna Delvey για να μισθώσει το κτίριο για το ομώνυμο ίδρυμά της, μια προσπάθεια που τελικά την οδήγησε στη φυλακή.
Όπως αποδείχθηκε, η «Αννα Ντέλβι» που στην πραγματικότητα λέγεται Αννα Σορόκιν, παριστάνοντας την πλούσια κληρονόμο κατάφερε να ξεγελάσει ισχυρούς ανθρώπους της Νέας Υόρκης και να της δώσουν ένα χρηματικό ποσό άνω των 275.000 δολαρίων. Απώτερος σκοπός της ήταν να πάρει ένα δάνειο ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων, να αγοράσει το εν λόγω κτίριο και να ανοίξει μια ιδιωτική λέσχη με την ονομασία «Ίδρυμα Άννα Ντέλβι».
Τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2019 στις ΗΠΑ, για οκτώ κατηγορίες, σε φυλάκιση από τέσσερα έως δώδεκα χρόνια. Αποφυλακίστηκε πρόωρα τον Φεβρουάριο του 2021, αφού εξέτισε μόλις τα τρία χρόνια λόγο καλής διαγωγής. Η ιστορία της έγινε σειρά στο Netflix με τον τίτλο «Investing Anna».
Το 281 Park Avenue South είναι ένα πραγματικό κτίριο
«Είχε πραγματικά καλό γούστο», δηλώνει στο Curbed, έναν αμερικανικό ιστότοπο ακινήτων, η Nicole Oge, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας ακινήτων Official που έχει αναλάβει την πώλησή του κτιρίου στο Μανχάταν.
Στη σειρά του Netflix «Inventing Anna» είδαμε αρκετές φορές το εξωτερικό του, ενώ η πραγματική Αννα Σορόκιν περιηγήθηκε πολλές φορές στο εσωτερικό του κτιρίου από μια ομάδα εξειδικευμένων και έμπειρων επαγγελματιών στον χώρο των ακινήτων, μεταξύ των οποίων ένας μεσίτης, ένας διάσημος αρχιτέκτονας και ένας γνωστός εστιάτορας.
Το διατηρητέο εξαώροφο κτίριο στη γωνία της Park Avenue South και της 22ης οδού χτίστηκε το 1894, χρηματοδοτούμενο από δωρεές των μεγιστάνων των ΗΠΑ, J. Pierpont Morgan και Cornelius Vanderbilt. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Έντουαρντ Τζ. Νέβιλ Στεντ και Ρόμπερτ Γ. Γκόμπσον σε φλαμανδικό-αναγεννησιακό στιλ και λειτούργησε ως έδρα της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολικής Εταιρείας της Επισκοπικής Εκκλησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα του 20ου αιώνα.
Εμπνευσμένο από τα δημαρχεία του μεσαιωνικού Άμστερνταμ και του Χάαρλεμ, οι διάσημοι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το 281 Park Avenue South με μεσαιωνικής έμπνευσης πρόσοψη και ατσάλινη κατασκευή. Και μπορεί να κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1890 όμως ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2019.
Στο εμβληματικό κτίριο που καλύπτει 45.000 τ.μ, η fake Γερμανίδα κληρονόμος σχεδίαζε να λειτουργεί χώρους με εναλλασσόμενες εκθέσεις τέχνης, pop-up καταστήματα, εστιατόρια, ένα μπαρ, ακόμα και έναν γερμανικό φούρνο.
Σήμερα παραμένει ένα αξιοθέατο στον δρόμο του Μανχάταν και ψάχνει να βρει τον επόμενο ιδιοκτήτη του που όμως θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το αποκτήσει...
Ποια είναι η ιστορία πίσω από το κτίριο, πώς λειτουργεί σήμερα
Γνωστό και ως Church Missions House, το κτίριο στην οδό 281 Park Avenue South λειτουργούσε μέχρι το 1963 ως έδρα της Επισκοπικής Εκκλησίας για τους υπαλλήλους της θρησκευτικής ομάδας. Στη συνέχεια, πωλήθηκε στην
Ομοσπονδία Προτεσταντικών Οργανισμών Πρόνοιας (FPWA), η οποία μετακόμισε το 2014 κι έτσι το κτίριο βγήκε και πάλι στην ελεύθερη αγορά.
Το αγόρασε ο Aby Rosen, ένας διάσημος συλλέκτης μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τιτάνας των ακινήτων έβαλε το κτίριο προς ενοικίαση και ήταν εκείνη η στιγμή που η υποτιθέμενη «Αννα Ντέλβι» προσπάθησε να εξαπατήσει για να ιδρύσει το κλαμπ της στις εγκαταστάσεις. Είχε όμως ανταγωνισμό, τον Jan Broman, συνιδρυτή του σουηδικού μουσείου φωτογραφίας Fotografiska, ο οποίος επεδίωκε να ανοίξει ένα παράρτημα στη Νέα Υόρκη.
Λίγο αφότου είδε για πρώτη φορά το κτίριο σε μια διαδρομή με ταξί στη λεωφόρο Park Ave. ο Broman το ερωτεύτηκε αμέσως και εξασφάλισε μια συμφωνία με leasing για τη μίσθωση και των έξι ορόφων. Μετά από μια σημαντική ανακαίνιση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά την οποία το εσωτερικό ανακαινίστηκε διεξοδικά από την αρχιτεκτονική εταιρεία CetraRuddy, το Fotografiska άνοιξε τις πόρτες του το 2019 και έγινε γρήγορα δημοφιλής πόλος έλξης της Νέας Υόρκης.
Όπως σημειώνεται στον επίσημο ιστότοπο του μουσείου, το κτίριο λειτουργεί για να «εμπνεύσει έναν πιο συνειδητοποιημένο κόσμο μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, παρουσιάζοντας τους μεγαλύτερους φωτογράφους, είτε είναι ανερχόμενοι καλλιτέχνες είτε έχουν ήδη καθιερωθεί διεθνώς».
Το εντυπωσιακό κτίριο έγινε «σταρ» της σειράς, με την υπέροχη πρόσοψή του από γρανίτη και ασβεστόλιθο να μαγνητίζει τους πρωταγωνιστές και το κοινό!
Μάλιστα ο Ταλ Αλεξάντερ, από την εταιρεία ακινήτων Official που έχει αναλάβει την πώλησή του, το αναγνωρίζει και αναφέρει: «Το 281 Park Avenue South ήταν πολύ γνωστό στους Νεοϋορκέζους πριν από την τηλεοπτική σειρά. Νομίζω όμως ότι το 'Inventing Anna' τοποθέτησε το κτίριο σε μια πολύ μεγαλύτερη σκηνή. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το κτίριο έρχονται τώρα από όλο τον κόσμο για να βγάλουν selfies».
Στο ισόγειο του μουσείου στεγάζεται ένα κατάστημα με είδη δώρων, ένα καφέ και ένα μπαρ, με το τελευταίο να βρίσκεται μέσα στο πρώην παρεκκλήσι του Church Mission House, κάτω από μια περίτεχνη θολωτή οροφή.
Στο δεύτερο επίπεδο στεγάζεται το εστιατόριο Verōnika, το οποίο άνοιξε ξανά πρόσφατα -μετά από ένα 10μηνο κλείσιμο- προς μεγάλη χαρά των πολλών θαυμαστών του και τώρα λειτουργεί από την CultureWorks, τη μητρική εταιρεία της Fotografiska.
Τα υπόλοιπα τέσσερα επίπεδα του ακινήτου περιλαμβάνουν εκθεσιακούς χώρους, γκαλερί και ειδικούς χώρους εκδηλώσεων.
Πάντως, όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην τιμή των 135 εκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσουν το κτίριο θα ανακουφιστούν όταν μάθουν ότι το εισιτήριο για την είσοδο στο Fotografiska είναι πολύ πιο προσιτό. Κοστίζει μόλις 26$ και επιτρέπει στους επισκέπτες του να δουν από κοντά τους εκθαμβωτικούς εσωτερικούς χώρους του 281 Park.
Φωτογραφίες: Instagram