Στις Αχλαδιές της Σκιάθου, ένα παραθαλάσσιο μέρος μακριά από το κέντρο και τη φασαρία, δεσπόζει μια διαφορετική κατοικία που προσελκύει αμέσως ακόμη και τους περαστικούς. Η απλότητα, η έντονη γεωμετρία και οι λιτές γραμμές είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατοικίας που την κάνουν να ξεχωρίζει αλλά και το όνομα «House in Achladies» ή αλλιώς «Σπίτι στις Αχλαδιές».
Η κατοικία με το περίεργο σχήμα είναι σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Λυδία Ξυνογαλά και βρίσκεται σε μια τριγωνική πλαγιά πάνω από την ομώνυμη παραλία, ενώ όλα τα δωμάτια έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα των Σποράδων.
Σχεδιασμένη ως μια σειρά παράλληλων παρακείμενων δωματίων που δημιουργούνται με τοίχους συγκράτησης η Λυδία Ξυνoγαλά κατάφερε με αυτήν την τεχνική να συνθέσει τη ραχοκοκαλιά των τριών τμημάτων της κατοικίας.
Κάθε χώρος είναι τοποθετημένος σε διαφορετικό υψόμετρο ακολουθώντας την τοπογραφία του οικοπέδου, ενώ η πρόσβαση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο με μια σκάλα να κάνει την πλαγιά να μοιάζει σαν να ρέει μέσα στο σπίτι.
Στη μία πλευρά της εισόδου, ο κεντρικός χώρος της κατοικίας στεγάζει την κουζίνα, την τραπεζαρία και το σαλόνι.
Η κύρια κρεβατοκάμαρα (master) καταλαμβάνει τον χαμηλότερο χώρο ενώ από την άλλη πλευρά του διαδρόμου υπάρχουν δύο ξενώνες, ο ένας με θέα προς τον λόφο και ο άλλος με θέα στην θάλασσα. Κάθε δωμάτιο έχει την δική του βεράντα και αυτό ενισχύει την ιδιωτικότητα.
«Οι συρόμενες πόρτες μέσα από τους διπλούς τοίχους σηματοδοτούν τη μετάβαση από το έναν χώρο στον άλλο», δηλώνει η Λυδία Ξυνόγαλα στο Dezeen, η οποία είναι Επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Επιπλέον τα τρία κύρια τμήματα είναι μετατοπισμένα έτσι ώστε το καθένα να έχει τη δική του εξωτερική βεράντα και έτσι κανένα δεν παραβλέπεται από τους άλλους.
Οι γυάλινες πόρτες προσφέρουν άπλετη θέα στη θάλασσα ενώ και τα μικρότερα παράθυρα που βλέπουν τη βόρεια πλαγιά του λόφου παρέχουν άφθονο φως σε κάθε δωμάτιο της κατοικίας.
Η Λυδία Ξυνόγαλα αξιοποίησε την ιστορία της περιοχής και χρησιμοποίησε υλικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όπως τεραζό, μάρμαρο και σοβά σε σύγχρονους χώρους και ασυνήθιστα χρώματα. Ενδεχομένως γι' αυτό ξεχωρίζει το σπίτι από άλλα στο νησί.
«Ηθελα να χρησιμοποιήσω υλικά που είναι πολύ εξοικειωμένα σε παλαιότερους ελληνικούς εσωτερικούς χώρους, όπως δάπεδα από τεραζού, τα οποία υπάρχουν σε όλο το σπίτι μέσα και έξω, καθώς και μαρμάρινα και σοβά, αλλά τα χρησιμοποιώ σε χώρους, μορφές και συνδυασμούς που είναι όχι τόσο οικεία», καταλήγει η αρχιτέκτονας.