Ενα εντυπωσιακό resort στη Φολέγανδρο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που γίνεται ένα με το τοπίο.
Η αρχιτεκτονική παρατηρεί τη φύση, μελετά τις λειτουργίες του περιβάλλοντος, ώστε να καταφέρει να ενσωματώσει έργα μεγάλης κλίμακας, όπως ένα εντυπωσιακό resort, ακόμα σε ένα μικρό νησί όπως η Φολέγανδρος. Το Gundari Resort, η νέα δημιουργία του γραφείου Block722, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ιλιγγιώδεις γκρεμοί, βεράντες που ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο, σπίτια χτισμένα στο χείλος της αβύσσου και ένας κατοικήσιμος μεσαιωνικός οικισμός μέσα σε ένα κατάλευκο κάστρο που μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Αυτό είναι η Φολέγανδρος, το μικρό νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου, που συναγωνίζεται σε άγρια ομορφιά την Καλντέρα της Σαντορίνης.
Το νησί, μέσα στην τελευταία εικοσαετία, έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο Αιγαίο, με πολυτελή ξενοδοχεία να προσφέρουν φιλοξενία υψηλής αισθητικής.
Το resort-χαμαιλέοντας: Γίνεται ένα με το τοπίο
Στο πλαίσιο αυτό, φέτος η Φολέγανδρος απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο εντυπωσιακό resort με έναν αξιοσημείωτο σχεδιασμό που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει κτίσματα που συνομιλούν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.
Το βραβευμένο γραφείο Block722, με το Gundari Resort αποδεικνύει ότι ένα έργο μεγάλης κλίμακας μπορεί να ενσωματωθεί ακόμα και στον πιο άγριο τόπο.
Χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και ακολουθώντας τους ρυθμούς και τις γραμμές της φύσης, το ξενοδοχείο είναι φωλιασμένο στην καρδιά του μαγευτικού νησιού, σκαρφαλωμένο στα απόκρημνα βράχια με θέα το Αιγαίο, αποτελώντας ένα εξαίρετο παράδειγμα του πώς η αρχιτεκτονική δημιουργία μπορεί να συμβαδίσει απόλυτα με τη φυσική ομορφιά.
Όπως εξηγεί η ομάδα του Block722, οραματίστηκαν το Gundari «ως οργανική προέκταση των βράχων της Φολέγανδρου και ως ένα πλαίσιο για την αδιάλειπτη θέα στη θάλασσα. Κάθε προσεκτικά επιλεγμένο υλικό λειτουργεί ως μέρος μιας ορχήστρας που ακολουθεί τον εγγενή ρυθμό της φύσης, δημιουργώντας έναν όμορφο χορό ζωής».
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση 80 στρεμμάτων και καταφέρνει ποντάροντας στην πέτρα, «τη ραχοκοκαλιά της κυκλαδίτικης γης», όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες, να γίνει ένα με το περιβάλλον.
Το «κλειδί» είναι η χρήση της πέτρας
«Η πέτρα χρησιμοποιείται έντεχνα στην κατασκευή γραμμικών τοίχων που ακολουθούν το φυσικό τοπίο. Ανάμεσα σε αυτές τις στιβαρές πέτρινες γραμμές και τις γαλήνιες επιφάνειες, οι λεπτεπίλεπτες ξύλινες κατασκευές λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι, ζωντανεύοντας τους μεταβατικούς χώρους. Κάθε μία από τις 27 σουίτες και βίλες είναι επιμελώς κατασκευασμένη από φυσικά υλικά και διακοσμημένη προσεκτικά με έπιπλα που εναρμονίζονται αβίαστα με το περιβάλλον. Η παρουσία ενός υπαίθριου ιδιωτικού ντους ξυπνά μνήμες ξεχασμένων τελετουργιών που συνδέονται με τη φύση, προκαλώντας μια αίσθηση νοσταλγίας και επιστροφής στις απλές απολαύσεις της ζωής σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο. Το μπαρ-εστιατόριο, τοποθετημένο στη βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος, αποτελεί το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των επισκεπτών. Με τη στρατηγική του θέση και τη σαγηνευτική ατμόσφαιρα, λειτουργεί ως ένας φιλόξενος χώρος κοινωνικοποίησης», εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα του Block722.
«Στην κατώτερη ζώνη του συγκροτήματος, η αρχιτεκτονική αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα καταφύγιο για το σπα και τις σουίτες, οι οποίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στο έδαφος. Το κτίριο ακολουθεί τα περιγράμματα του τοπίου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης, γαλήνης και ιδιωτικότητας. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία συγχωνεύονται με τους βράχους και το φυσικό περιβάλλον, επιτρέποντας στους επισκέπτες να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της διαρκούς αφήγησης του νησιού, όπου η αρχιτεκτονική τέχνη και τα θαύματα της φύσης συναντιούνται σε απόλυτη ισορροπία», συνεχίζουν οι ίδιοι.
«Η κυκλαδίτικη παράδοση είναι γνωστή για τη μινιμαλιστική αισθητική της»
Η επικεφαλής αρχιτέκτονας Έλενα Μηλιδάκη εξηγεί πώς σε αυτό το resort στη Φολέγανδρο ο κλασικός κυκλαδίτικος μινιμαλισμός συνυπάρχει με μια σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική προσέγγιση.
Ποιο είναι το μυστικό για να δημιουργήσετε έναν μίνιμαλ χώρο που δεν θα είναι άψυχος και ψυχρός;
Η κυκλαδίτικη παράδοση είναι γνωστή για τη μινιμαλιστική αισθητική της, η οποία δημιουργεί φιλόξενους και ανοιχτούς χώρους. Το στούντιό μας αγκαλιάζει αυτή τη φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας απλές φόρμες και μια ουδέτερη χρωματική παλέτα για να επιτύχει μια γαλήνια και φιλόξενη ατμόσφαιρα που αντανακλά την ουσία της νησιώτικης ζωής. Ενσωματώνουμε φυσικά υλικά όπως πέτρα, ξύλο και πηλό για να προσθέσουμε υφή και ζεστασιά στους εσωτερικούς χώρους. Απαλά μπεζ, ζεστά γκρι και προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα συμπληρώνουν τη συνολική ατμόσφαιρα. Προσωπικές πινελιές όπως έργα τέχνης, κεραμικά και μουσική προσθέτουν μια μοναδική αίσθηση.
Πόσο καιρός χρειάστηκε για την αποπεράτωση του έργου;
Τα αρχικά σκίτσα ζωντάνεψαν το 2019 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.
Ποιες προκλήσεις, εμπόδια και δυσκολίες έπρεπε να ξεπεραστούν για να ολοκληρωθεί το έργο;
Η οικοδόμηση ενός θέρετρου σε ένα μικρό νησί παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και επινοητικότητα. Η μεταφορά υλικών, εξοπλισμού, ειδικευμένων εργατών και τεχνιτών ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία. Το σημαντικότερο μέλημά μας και πρόκληση ήταν η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και η ελάχιστη επίδραση στο τοπίο.
Η κατασκευή είχε στόχο να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση στην τοπική χλωρίδα και πανίδα, καθώς και στην τοπική κοινωνία και στον πολιτισμό. Είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με τους κατοίκους της περιοχής, να λάβεις υπόψη τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους και να διασφαλίσεις ότι η ανάπτυξη υποστηρίζει την κοινότητα και σέβεται την πολιτιστική της κληρονομιά.
Info: gundari.com
Τοποθεσία: Φολέγανδρος (Κυκλάδες, Ελλάδα)
Τύπος: Ξενοδοχείο Gundari (ιδιοκτήτης: Fol Resort, διαχειριστής: Hotel Brain, κατασκευαστής: Apax)
Περιοχή: 3.000 m²
Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε / Ιούνιος 2024
Φωτογράφιση: Art direction: Block722 | Photographers: Ana Santl, Styling: Priszcilla Varga
Photographer: Martha Vosdou | Styling: Sissy Rousaki
Αρχιτεκτονική μελέτη: Βlock722
Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Σωτήρης Τσέργας & Κάτια Μαργαρίτογλου, Έλενα Μηλιδάκη, Φραντσέσκα Μπαλφούσια
Ομάδα μελέτης: Νάταλι Ντιλόν, Κατερίνα Μαυρομουστάκη, Τζεμίλ Μουσταφόγλου, Γιάννης Μάντζαρης, Απόστολος Καρασταμάτης, Μιχάλης Γρυλλάκης, Δανάη Λαζαρίδη, Μαρία Δαμιανίδου, Σοφία Μπαδέκα, Σοφία Δαμιανίδου, Δήμητρα Πουλοκέφαλου, Νικολέτα Παπαλιμπέρη, Ειρήνη Λιαπίκου, Μαριάννα Κιρκιλίτση, Μάκης Γιαννόπουλος, Αριστέα Τοπιζοπούλου, Ιωάννα Πετρουλάκη, Ράνια Πικραμένου
Interior design: Βlock722 / Aρχιτεκτονική τοπίου: Block722
Φύτευση: Outside landscape architecture
Εργολάβος: Apax
Διαχειριστής έργου: Focal Project Managers
Procurement: Apax
Brand name / Logo Design: AG Design Agency
Γραφιστικός σχεδιασμός / Οπτική ταυτότητα: K2 Design
Σχεδιασμός φωτισμού: L+DG lighting architects
Στατική μελέτη: Βαγγέλης Γεωργοστάθης
Μηχανολογική μελέτη: Agapakis Consultants
Σύμβουλος spa: Naomi Gregory
Γραφιστικός σχεδιασμός / Branding / Οπτική ταυτότητα: K2
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η βίλα στην Κέρκυρα που μοιάζει να αναδύεται μέσα από τη γη -Κρύβεται σαν χαμαιλέοντας στην πλαγιά
- Η εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο που μοιάζει με σκηνικό ταινίας -Από την μπαλκονόπορτα βουτάς κατευθείαν στην πισίνα
- Έξυπνο συγκρότημα τριών υπόσκαφων κατοικιών έξω από τα Σύβοτα της Λευκάδας -Θυμίζει τις πεζούλες των νησιών