Ο Γερμανός που φωτογραφίζει τις πόρτες-έργα τέχνης της παλιάς αστικής Αθήνας -Εκπληκτικός λογαριασμός στο Instagram - iefimerida.gr

Ο Γερμανός που φωτογραφίζει τις πόρτες-έργα τέχνης της παλιάς αστικής Αθήνας -Εκπληκτικός λογαριασμός στο Instagram

Οι πόρτες της Αθήνας
The Doors Of Athens

Κάποιες φορές είναι επιβλητικές και ξεχωριστές κι άλλοτε βαρετές κι αδιάφορες. Ο λόγος για τις πόρτες των σπιτιών που αποτελούν το πρώτο αρχιτεκτονικό στοιχείο που αντικρύζει κανείς σε ένα σπίτι.

Εξάλλου, οι πόρτες, ανάλογα με το υλικό, το χρώμα, το σχήμα, μπορεί να μαρτυρήσουν τι κρύβει μέσα του το σπίτι. Κι αν το καλοσκεφτούμε, χρησιμοποιούμε πόρτες κάθε μέρα, αλλά σχεδόν ποτέ δεν τις σκεφτόμαστε. Μετρήστε πόσες πόρτες ανοίγετε καθημερινά χωρίς να λάβετε υπόψη τα χρόνια που μπορεί να κουβαλούν, τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις πόρτες, τι μπορεί να οδήγησε στη συγκεκριμένη κατασκευή ή τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής τους. Θα συνειδητοποιήσετε ότι πολλά συμβαίνουν πίσω από αυτό το στοιχειώδες δομικό στοιχείο και υπάρχουν ακόμη περισσότερα που λαμβάνουν υπόψη τους οι αρχιτέκτονες όταν τις σχεδιάζουν. Αλλωστε γι' αυτό εντυπωσιάζουν και αποτελούν έμπνευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως οι αθηναϊκές πόρτες, που δεν ξέφυγαν της προσοχής του σκηνοθέτη, φωτογράφου και χειριστή drone Alexander Jaschiκ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα από τη Γερμανία στα τέλη του 2014 και τον Φεβρουάριο του 2015, και μεταξύ άλλων επιτυχημένων projects, δημιούργησε το The Doors of Athens, μια σελίδα στο Instagram και το Facebook με πόρτες της Αθήνας σε σπίτια διάσπαρτα στις γειτονιές της πόλης.

Πρόκειται για ένα υπέροχο φωτογραφικό concept που έλαβε σάρκα και οστά όταν ο Alexander έμεινε μόνιμα στην Ελλάδα και με τον μεγάλο ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει κάθε νέα αρχή άρχισε να περπατάει πολύ στην πόλη για να ανακαλύψει τη γοητεία της.

«Το αρχικό ερέθισμα προέκυψε όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα και τα βρήκα όλα πολύ ενδιαφέροντα. Εκανα πολλές βόλτες στην πόλη και θα έλεγα ότι επειδή είμαι από το εξωτερικό και είχα συνηθίσει σε εντελώς διαφορετικές γειτονιές, το μάτι μου διψούσε κι έβλεπε το νέο. Ημουνα σαν σφουγγάρι τότε και ήθελα να μάθω τα πάντα για την κουλτούρα, για τη γλώσσα. Τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια παρατηρώ ότι έχει αλλάξει και το δικό μου στιλ. Δηλαδή στην αρχή τραβούσα πολλές πόρτες με street art ενώ τώρα έχω καταλήξει στις παλιές, σιδερένιες. Πάντα, όμως, μου άρεσαν τα διαφορετικά στιλ και έχω παρατηρήσει ότι από γειτονιά σε γειτονιά υπάρχουν διαφορετικές πόρτες», λέει στο iefimerida o Alexander Jaschiκ για το project Doors of Athens.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας αποκαλύπτει τι είναι εκείνο που ο ίδιος βρίσκει ξεχωριστό σε μια πόρτα και την συμπεριλαμβάνει τελικά στη σελίδα του. «Μπορεί να είναι ένα σχέδιο που δεν το έχω ξαναδεί ή και το αντίθετο. Το ίδιο σχέδιο να το έχω φωτογραφίσει ξανά στο παρελθόν και να το έχω κάπως σαν συλλογή, άλλο κίνητρο αποτελεί και όσα περιβάλλουν την πόρτα. Δηλαδή για μένα δεν ξεκινούν ούτε τελειώνουν όλα στην πόρτα. Καμιά φορά μπορεί να είναι τα χρώματα της πόρτας, του τοίχου ή ακόμη και τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συμπληρώνει «Μου αρέσουν επίσης πολύ οι λεπτομέρειες. Ας πούμε στον λογαριασμό του Instagram δημοσιεύω 12 φωτογραφίες και ακολουθούν μετά 3 details από ασπρόμαυρες φωτογραφίες για να υπάρχει ένα μίνι break. Γενικά προσπαθώ να βρω πόρτες που ταιριάζουν με τη συλλογή μου, πόρτες που είναι ωραίες τη νύχτα, συνήθως με κάποιο φως, πόρτες που είναι στρογγυλές πάνω, διπλές πόρτες, πόρτες με street art, με συγκεκριμένο σχέδιο ή χρώμα κλπ.».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο όμως που βρίσκει διαφορετικό στις πόρτες που κοσμούν τις αθηναϊκές γειτονιές είναι το design. «Οι πόρτες στη Γερμανία μου φαίνονται λίγο βαρετές και απλές και ίσως αφήνουν την αίσθηση ότι κανείς δεν έδινε παλαιότερα σημασία στο design της πόρτας. Αυτό που συναντώ εδώ είναι ένα ολόκληρο Εργο Τέχνης» αναφέρει ο Alexander Jaschiκ.

Δεν είναι πάντως τυχαίο πως και στο παρελθόν οι πόρτες συμβόλιζαν πολλά περισσότερα από την είσοδο του σπιτιού. Ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και τα σύμβολα που βρίσκονταν σε κάθε πόρτα, μπορούσε κανείς να καταλάβει πολλά για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ή τη διακόσμηση του εσωτερικού. Και αυτό είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον Alexander Jaschiκ.

«Μπορεί να μην μπαίνω μέσα στα περισσότερα σπίτια που φωτογραφίζω, αλλά γενικά θεωρώ ότι η πόρτα είναι ενδεικτική του εσωτερικού. Για παράδειγμα στο Κουκάκι υπάρχει το σπίτι της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει μια πόρτα σε ροζ, μοβ, λιλά απόχρωση και ψηφιδωτά και σίγουρα όταν βλέπω αυτό απέξω μπορώ να φανταστώ ότι και το μέσα κάπως έτσι είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως η πόρτα έχει μεγάλο ενδιαφέρον από μόνη της γιατί είναι τα σύνορα. Του γνωστού και του άγνωστου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τα μελλοντικά του σχέδια ο Alexander Jaschiκ αποκαλύπτει πως θα ήθελε πολύ κάποια στιγμή να προχωρήσει σε μια έκδοση βιβλίου. «Ηθελα κάποια στιγμή να κάνω μια έρευνα για την ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις πόρτες που φωτογραφίζω αλλά σε πολλές περιπτώσεις ανακάλυπτα πως είτε ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκεται πια στη ζωή ή έχει μετακομίσει ή η ιδιοκτησία έχει αλλάξει χέρια. Εξακολουθεί, όμως, να με ενδιαφέρει πολύ όπως κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο που μοιάζει με λουλούδια. Το έχω συναντήσει στην Αθήνα, στα Λουτρά Υπάτης και τώρα πρόσφατα στην Κουρούτα και δεν θεωρώ πως είναι τυχαίο ότι επαναλαμβάνεται αυτό το design. Μοιάζει με art nouveau».

Η πόρτα με το λουλούδι στα Λουτρά Υπάτης
Η πόρτα με το λουλούδι στα Λουτρά Υπάτης
Ανω Πετράλωνα
Ανω Πετράλωνα

Κλείνοντας ο Alexander Jaschiκ εξομολογείται κάτι που μοιάζει μελαγχολικό και νοσταλγικό και φανερώνει πόσο πραγματικά γρήγοροι είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας. «Επιστρέφω συχνά σε γειτονιές που έχω φωτογραφίσει πόρτες και μάλιστα βλέπω αλλαγές που δεν τις παρατηρεί πολύς κόσμος. Αν ξαφνικά βάψει κάποιος μια πόρτα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ασήμαντο για τον περαστικό ή αν την αντικαταστήσει. Είναι όμως και λίγο κρίμα γιατί ότι όσο περισσότερα νέα σπίτια χτίζονται τόσο περισσότερες είναι οι πόρτες ασφαλείας που παρατηρώ, πιο σύγχρονες και ίσως σιγά σιγά οι πόρτες που θυμίζουν παλιά καλή αστική Αθήνα να εξαφανιστούν. Και με αυτό το project προσπαθώ να παγώσω τον χρόνο...».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε μερικές από τις πόρτες του The Doors Of Athens:

Ο Alexander Jaschiκ έχει φωτογραφίσει σχεδόν 30.000 πόρτες στις γειτονιές της Αθήνας και η σελίδα του στο Instagram και το Facebook είναι το απόλυτο account για την street φωτογραφία. Οποιος μάλιστα το επιθυμεί μπορεί να στείλει μια φωτογραφία με πόρτα και να φιλοξενηθεί στη σελίδα του The Doors Of Athens.

πόρτες της Aθήνας
Κουκάκι
πόρτες της Aθήνας
Ανω Πετράλωνα
πόρτες της Aθήνας
Καλλιθέα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πόρτες της Aθήνας
Γλυφάδα/Σώτη Μέρτικα
πόρτες της Aθήνας
Καλλιθέα
πόρτες της Aθήνας
Πόρτα στο Θησείο/Μανώλης Τσικουδάκης
πόρτες της Aθήνας
Γούβα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πόρτες της Aθήνας
Ζωγράφου
πόρτες της Aθήνας
Λόφος Σκουζέ
πόρτες της Aθήνας
Γκάζι
πόρτες της Aθήνας
Κουκάκι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άνω Πετράλωνα
Άνω Πετράλωνα
πόρτες της Aθήνας
Και μια νησιώτικη πόρτα από τη Σάμο

Φωτογραφίες: Instagram The Doors Of Athens

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρχιτεκτονική design ΑΘΗNA φωτογράφος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ