Το σπίτι μας, ο χώρος που πριν τον κορωνοϊό οι περισσότεροι αντιμετωπίζαμε ως το ησυχαστήριο, το καταφύγιό μας στο τέλος μίας δύσκολης ημέρας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετατράπηκε για πολλούς σε «φυλακή».
Η εξ αποστάσεως εργασία, η αναγκαστική παραμονή σε αυτό πολλές ώρες κάθε ημέρα λόγω των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία, μας έφερε όλους αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα. Τότε ήταν που κάποιοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν το σπίτι τους σαν τέσσερις τοίχους που υψώνονταν απειλητικά, ενώ άλλοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την -κατά κοινή ομολογία- δύσκολη αυτή κατάσταση αναζητώντας δημιουργικές λύσεις.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η Έλενα Πετρίδη, μία νεαρή αρχιτέκτονας. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τον Ιανουάριο του 2020, ξεκίνησε ένα προσωπικό inderior design πρότζεκτ στο οποίο έδωσε τον τίτλο «How to make a house feel like a home» και δημοσιεύοντας βίντεο και φωτογραφίες στο Instagram αναδείκνυε όμορφες, ζεστές γωνιές του σπιτιού της στο Βόλο δίνοντας ταυτόχρονα συμβουλές διακόσμησης.
«Μου άρεσε να τραβάω φωτογραφίες από όμορφες γωνιές του σπιτιού. Αλλά εκεί που είδα ότι ο κόσμος δυσανασχετεί σκέφτηκα να μοιραστώ και κάποια τιπ για το πως να το φτιάξεις καλύτερα και να περνάς ωραία μέσα στο σπίτι σου», εξηγεί η ίδια στο iefimerida.
Ωστόσο, πριν κανείς φτάσει στην υλοποίηση όλων όσων συμβουλεύει η νεαρή αρχιτέκτων, παρατηρώντας τις φωτογραφίες από το σπίτι της θα νιώσει απευθείας χαλαρός. Και αυτό γιατί ο χώρος της δείχνει ζεστός, κυριαρχούν οι απλές και καθαρές γραμμές και είναι γεμάτος με ουδέτερα χρώματα που δεν κουράζουν.
Θέλοντας να μοιραστεί τα «μυστικά της επιτυχίας», η Έλενα συμβουλεύει σε μία ανάρτησή της για τα χρώματα και τις υφές στα υφάσματα, αποκαλύπτοντας ότι η επιλογή πρέπει να γίνεται βάσει προσανατολισμού που έχουν τα δωμάτια. Αν ένα δωμάτιο, λοιπόν, είναι βορινό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ζεστές αποχρώσεις για να φωτίσουμε τον χώρο. Αν κοιτά προς το νότο τα χρώματα πρέπει να είναι ψυχρά και σε καμία περίπτωση αποχρώσεις του κίτρινου. «Προτιμήστε πιο ζεστά υλικά και φυσικές υφές όπως ξύλο για έπιπλα και λινά ή μάλλινα υφάσματα!», λέει.
Η Έλενα άλλωστε φαίνεται να είναι λάτρης το λινού που κυριαρχεί στο υπνοδωμάτιο της. Ο χώρος άλλωστε που καταφεύγουμε τα βράδια πρέπει να έχει καταπραϋντικό αποτέλεσμα στα μάτια, τη διάθεση και την ψυχολογία.
Πώς λοιπόν δημιουργεί κανείς έναν μη θορυβώδη χώρο. Μέσα από τον λογαριασμό της Έλενας η απάντηση έρχεται φυσικά. Το multi-layering στο κρεβάτι κάνει τον χώρο πιο ζεστό, ενώ για τη διακόσμηση του δωματίου απαιτούνται απλές πινελιές. Μικρά κεραμικά βάζα, λουλούδια σε απαλούς τόνους, μερικά βιβλία, minimal φωτιστικά και χρηστικά διακοσμητικά κουτιά.
«Δεν είναι τα πρότυπα τα σπίτια που βλέπουμε στα περιοδικά και στις εκθέσεις γιατί αυτά δεν είναι χρηστικά, δεν μένει κάποιος. Είναι εκθεσιακά για να βγάζουμε ωραίες φωτογραφίες, οπότε να μην έχουμε αυτό στο μυαλό, μην προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μπορούμε αντικείμενα που κάνουν τον χώρο άσχημο (καλώδια, φορτιστές, τηλεκοντρόλ κτλ) να τα αποθηκεύουμε σε διακοσμητικά κουτιά ή καλάθια. Να προσπαθούμε να διατηρούμε απλά τα πράγματα», συμβουλεύει η ίδια.
Το στυλ της Έλενας φαίνεται να είναι εμπνευσμένο κυρίως από τον σκανδιναβικό σχεδιασμό που το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε. Η ίδια ωστόσο είναι ενάντια στο να ακολουθούμε τις τάσεις της μόδα ειδικά στη διακόσμηση. «Αυτό ουσιαστικά μας κάνει υπερκαταναλωτικούς. Γεμίζουμε αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, και με το που αλλάξει όλο αυτό χάνεται», λέει και προτείνει ως λύση τα made to order αντικείμενα, αυτά δηλαδή που έχουν χρόνο παράδοσης 6 με 8 εβδομάδες γιατί δεν υπάρχουν σε στοκ, γίνονται για τον καθένα ξεχωριστά ειδική παραγγελία.
Έτσι, εξηγεί «θα πάρεις διαχρονικά πράγματα και θα τα έχεις μια ζωή και θα σου αρέσουν πάντα, δεν θα βαρεθείς να τα βλέπεις ή να τα έχεις γύρω σου επειδή πλέον άλλαξε η μόδα».
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:
Φωτογραφίες και βίντεο: helenapetrides/Instagram