Το αρχιτεκτονικό γραφείο Louizi - Louizis Architects παίζει με τα όρια και τη διαρρύθμιση στον εσωτερικό χώρο και διαμορφώνει ένα προστατευμένο και ταυτόχρονα ανοιχτό, υπερσύγχρονο διαμέρισμα.
Αναρωτιέται κάποιος ποια πραγματικά είναι η σχέση της αρχιτεκτονικής, ειδικότερα της σύγχρονης, με τα όρια και μια συγκεκριμένη διαρρύθμιση του χώρου. Και μπορεί η σχέση αυτή να «κωδικοποιηθεί» τη στιγμή που τα όρια διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Ο Βάλτερ Γκρόπιους είχε πει «Στην αρχιτεκτονική δεν υπάρχει τίποτα τελεσίδικο, μόνο μια διαρκής εξέλιξη». Κατά τον Γερμανό αρχιτέκτονα και εισηγητή του Μπαουχάους δεν υπάρχει διαχωριστή γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, «είναι όλα τμήματα του οικοδομείν». Πολύ αργότερα, το 2009, ο ζωγράφος Γιώργος Ξένος είχε παρουσιάσει την ατομική έκθεση «Γεωμετρία εν αναμονή» θέτοντας ερωτήματα που προκαλούν και ανασκευάζουν τον χώρο της ζωγραφικής. Σήμερα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, να προβληματίζουν και να εμπνέουν τους αρχιτέκτονες που καλούνται να προσαρμόσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις σε σπίτια που εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα του σχεδιασμού τους.
Σχέδια, γραμμές, φόρμες οδηγούν στην επαναπροσδιόριση του χώρου με τους αρχιτέκτονες να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να επανεφευρίσκουν ή να καταρρίπτουν, συνθέτοντας ένα νέο πλαίσιο και μια διαφορετική εμπειρία κατοίκησης.
Οπως το αρχιτεκτονικό γραφείο Louizi - Louizis Architects που αποδεικνύει, μέσα από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, πως στην αρχιτεκτονική σύλληψη δεν χωρούν συγκεκριμένα όρια και αυστηροί κανόνες. «Ένας χώρος με μοναδικό σαφές περίκλειστο όριο τις όμορες ιδιοκτησίες. Ένας χώρος χωρίς αυστηρούς χωρικούς προσδιορισμούς, χωρίς πόρτες... μια "γεωμετρία εν αναμονή", μια αρχιτεκτονική εν αναμονή», σημειώνει ο Κίμων Λουίζης που μαζί με την Λιλή Λουίζη είναι οι επικεφαλής του Louizi + Louizis Architects.
Οι αρχιτέκτονες στόχευαν εξαρχής σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι χωρίς αυστηρή διαρρύθμιση στο σπίτι, με τις σχέσεις μεταξύ των χώρων να επαναπροσδιορίζονται ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές των χρηστών, άλλοτε απομόνωσης και άλλοτε επικοινωνίας.
Αρχιτεκτονική χωρίς αυστηρούς χωρικούς προσδιορισμούς σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη
Ο αρχιτέκτονας Κίμων Λουίζης εξηγεί το πρότζεκτ «β.21» που υπογράφει:
«Τα κύρια στοιχεία κατοίκησης (κρεβάτι, βεστιάριο, νησίδα-κουζίνα, καθιστικό), αυθύπαρκτα μέσα στο χώρο, επανατοποθετούνται με γνώμονα τις εκάστοτε ανάγκες των διαμενόντων στην ελεύθερη ρέουσα μορφή της κάτοψης (προ εγκατεστημένα Η/Μ , ‘’εν αναμονή’’, βρίσκονται σε πιθανά σενάρια αναδιάταξης του χώρου).
Στην είσοδο μια λεπτοφυής μεταλλική έντονα χρωματική, πολυλειτουργική κατασκευή (βιβλιοθήκη, προσωρινή εναπόθεση αντικειμένων) συμβάλει στην επίτευξη μια ανενδοίαστης αρχιτεκτονικής "οικονομίας" στον υπόλοιπο χώρο και υποδέχεται εν είδει γλυπτού τον επισκέπτη.
Ισόβενος δρύς, κεραμικά πλακίδια εξισορροπητικού γκρί, λουτρό με αδρά πετρώδη χαρακτηριστικά, συνδυάζονται με απεριόριστη πίστη στη σημασία τις ελάχιστης κατασκευαστικής λεπτομέρειας. Σημειακός εστιασμένος φωτισμός αναδεικνύει τα ιδιαίτερα απτικά χαρακτηριστικά των υλικών, μεταλλάσσει των χώρων μέσω των εναλλασσόμενων ερριμμένων σκιών των αντικειμένων, επαναφέρει τη μνήμη προγενέστερης κατοίκησης (δρομική πλινθοδομή, ίχνος προ υπάρχουσας τοιχοποιίας)
Σύμφυτο με τις επιταγές της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, ένα σύνολο διατάξεων αυτοματισμών μέσω φωνητικών εντολών, ρυθμίζει τις βέλτιστες συνθήκες φωτισμού, θερμικής άνεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας στην κατοικία.
Ένας χώρος που εγγράφει μια εναλλακτική προοπτική κατοίκησης πλήρους ευελιξίας και εξατομίκευσης στις δυνητικά μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των χρηστών».
Το έργο «β.21» εκπροσωπεί την επανεφεύρεση των χώρων, εμπλουτίζει δημιουργικά τον κλασικό τους χαρακτήρα και το αποτέλεσμα είναι ορατό. Ένα αρχιτεκτονικό σύνολο αυστηρά προσαρμοσμένο στην αισθητική και τις ανάγκες των χρηστών, οι οποίοι απολαμβάνουν καθημερινά τα ανεξάντλητα και χωρίς όρια σενάρια χρήσης, κάθε σπιθαμής αυτού του σύγχρονου διαμερίσματος.
Ταυτότητα έργου:
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Louizi – Louizis Architects, Λουίζη Ε., Οικονόμου Α., Λουίζης Κ.
Μελέτη Φωτισμού: Μπόλματη Μ.
Φωτογραφίες: Kimberley Powell